Çağdaş sanat müze ziyaretleri üzerinden benlik sunum pratiklerinin irdelenmesi
The analysis of self-presentation practices through contemporary art museum visits
- Tez No: 966895
- Danışmanlar: PROF. DR. İNCİLAY CANGÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Benlik Sunumu, Sanat, Kültürel Tüketim, OMM, Social Media, Self-presentation, Art, Cultural Consumption, OMM
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 269
Özet
Sosyal medya kullanıcıları, onay alma ve beğeni kazanma amacıyla dijital mecralarda idealize edilmiş kimlikler oluşturarak kendilerini görünür kılmaya çalışmaktadır. Bireyler sosyal medyada özellikle yaptıkları tüketim üzerinden kimlikler ortaya koyarak kendilerini ifade etmektedirler. Tüketilen ürünlere yüklenen özel anlamlar sebebiyle sosyal medyada tüketimin gösterilmesi, kullanıcılar için prestij kazanma yolu olarak görülmektedir. Çoğunlukla tüketilen markalara sahip olmanın kullanıcılara saygınlık verdiği düşüncesinden dolayı yapılan fiziksel tüketim sosyal medyada daha sık paylaşılsa da, günümüzde yapılan sanatsal etkinlikler de beğeni kazanmaya yönelik olarak sosyal medyada paylaşıma sunulmaktadır. Sanat eseriyle verilen pozlar, sosyal medya kullanıcılarının dijital kimliklerinin oluşturulmasına ve görünür kılınmalarına hizmet ederken sanat eserini görsel bir arka plana indirgeyerek onu metalaştırır. Bu çalışma, sosyal medyada sanat eserlerinin kültürel tüketime sokulurken kullanılan benlik sunumu pratikleri ve anlamları üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu amaçla Eskişehir'de bulunan Odunpazarı Modern Müze'nin Instagram hesabında yapılan paylaşımlar incelenmiş, fotoğrafların analizi için çoklu ortam söylem çözümlemesi kullanılmış, müzede katılımlı gözlemle saha notları alınmış ve müze ziyaretçileriyle görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen veriler yardımıyla müze gezme pratiklerinin sosyal medyaya nasıl yansıdığı gösterilirken, bu pratiklerin hangi amaçla yapıldığı ve ne anlama geldikleri meta fetişizmi, sembolik tüketim ve sembolik sermaye kavramları yardımıyla ortaya konulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Social media users try to make themselves visible by creating idealized identities in digital media in order to gain approval and appreciation. Individuals can express themselves especially through their consumption by revealing their identities on social media. Due to the special meanings attached to consumed products, to display consumption on social media is shown as a way of gaining prestige for users. Although physical consumption is shared more frequently on social media due to the idea that owning brands that are mostly consumed gives respect to users, today artistic events are also shared on social media to gain appreciation. While posing with works of art serve to create and make visible the digital identities of social media users, it also commodifies the work of art by reducing it to a visual background. This study focuses on the self-presentation practices and meanings used in the cultural consumption of works of art on social media. For this purpose, the posts which made on the Instagram account of the Odunpazarı Modern Museum in Eskişehir were examined, multimedia discourse analysis was used to analyze the photographs, field notes were taken through participant observation in the museum, and interviews has been done with the museum visitors. With the help of the data obtained, it is shown how museum visiting practices are reflected in social media, and the purpose for which these practices are carried out and what they mean are revealed with the help of the concepts of commodity fascism, symbolic consumption and symbolic capital.