18-65 yaş arası bireylerde psikolojik sağlamlığın algılanan ebeveyn tutumları açısından incelenmesi
Investigation of resilience in individuals aged 18-65 in terms of perceived parental attitudes
- Tez No: 966952
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÜNÜBOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sağlamlık, Algılanan Ebeveyn Tutumu, Resilience, Perceived Parental Attitude
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmanın amacı 18- 65 yaş arası bireylerin sahip olduğu psikolojik sağlamlık düzeylerinin algıladıkları ebeveyn tutumları açısından değerlendirilmesidir. Araştırmada sosyo- demografik form, Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği ve Kısaltılmış Algılanan Ebeveyn Tutumları Ölçeği- Çocuk Formu kullanılmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin %64,8'i kadın bireylerden, %34,2'si ise erkek bireylerden oluşmaktadır. Analizlerin sonucunda psikolojik sağlamlık düzeyi ve cinsiyet, medeni durum, babanın hayatta olması, psikolojik veya psikiyatrik destek alma, yaş, eğitim düzeyi arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Ayrıca algılanan ebeveyn tutumu ve cinsiyet, anne-babanın hayatta olması, psikolojik veya psikiyatrik destek alma, fiziksel rahatsızlığın olup olmaması, sigara- alkol-madde kullanımı, algılanan gelir düzeyi, anne ve babanın eğitim düzeyi arasında anlamlı bir fark olduğu ortaya koyulmuştur. Korelasyon analizleri sonucunda ise duygusal sıcaklık ebeveyn tutumu ve psikolojik sağlamlık arası pozitif yönlü, anne reddediciliği ve aşırı koruyuculuğu ile psikolojik sağlamlık arası negatif yöne sahip bir ilişki saptanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler büyük oranda literatürle benzerlik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to evaluate the resilience levels of individuals between the ages of 18-65 in terms of their perceived parental attitudes. The sociodemographic form, the Brief Psychological Resilience Scale and the Abbreviated Perceived Parental Attitudes Scale- Child form were used in the study. 64.8% of the participants are women and 35.2% are men. As a result of the analyzes, a significant difference was found between the level of psychological resilience and gender, marital status, father's being alive, receiving psychological or psychiatric support, age and educational status. In adition, it has been revealed that there is a significant difference between perceived parental attitude and gender, parent being alive, receiving psychological or psychiatric support, presence of physical illness, smoking- alcohol- substance use, perceived income level and educational status of parents. As a result of the correlation analysis, a positive relationship was found between emotional warmth parental attitude and psychological resilience. Also there is a negative relationship between marental rejection, overprotection and psychological resilience. The data obtained are largely similar to the literature.