Sauntering through urbanity: An analysis of the flânerie in Virginia Woolf's Mrs. Dalloway and Henry James's The Ambassadors
Kentin içinde dolaşmak: Virginia Woolf'un Mrs. Dalloway ve Henry James'in The Ambassadors romanlarındaki flânerie üzerine bir inceleme
  1. Tez No: 966976
  2. Yazar: AESHA ALI ABDULRAHMAN ALASSAF
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SANAZ ALIZADEH TABRIZI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mrs. Dalloway, The Ambassadors, Psikocoğrafya, Flânerie, Kentsel Hareketlilik, Toplumsal Cinsiyet Deneyimleri, Bilinç Akışı, Mrs. Dalloway, The Ambassadors, Psychogeography, Flânerie, Urban Mobility, Gendered Experiences, Stream of Consciousness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Edebiyat, zamanın yanı sıra anlatının mekânsal yönüne de odaklanmaya başladıkça, kentte gezinme ve kent gözlemciliği gibi fikirler yaygınlaşmaya ve psikocoğrafya gibi terimler ortaya çıkmaya başladı. Henry James'in The Ambassadors (1903) adlı romanı, Bayan Newsome tarafından bir görevle Paris'e gönderilen Strether adlı bir Amerikalının yurtdışında yaşadıklarını anlatır. Strether'ın amacı oğlunu eve dönmeye ikna etmektir. Ancak sokaklarında amaçsızca dolaşarak keşfettiği Paris'in cazibesi ve karmaşıklığının büyüsüne kapılmasıyla amacı yavaş yavaş rayından çıkar. Benzer şekilde, Woolf'un Mrs. Dalloway'i (1925) Clarissa Dalloway'in Londra'daki kentsel gezintisini sunar ve bu hareketlerin onun iç yaşamını ve psikolojisini nasıl etkilediğini özellikle psikocoğrafya merceğinden vurgular. Bu tez, Clarissa Dalloway ve Lambert Strether'i flâneur/flâneuse figürünün cinsiyetli ve psikolojik varyasyonları olarak çerçeveleyerek, her iki karakteri de modernist kentsel keşif kavramı üzerinden incelemektedir. Her iki karakter de Londra ve Paris şehirleriyle yalnızca mekân olarak değil, içsel bilinçlerini ve varoluşsal kaygılarını yansıtan sembolik manzaralar olarak ilişki kurar. Clarissa'nın Woolf'un lirik ve parçalı düzyazısıyla işlenen bilinç akışı, yürüme ve partiye hazırlanma eylemini kimlik, hafıza ve ölümlülük üzerine meditatif bir keşfe dönüştürür. Onun flânerie'si aynı anda hem özgürleştiricidir, evcimenlikten anlık bir kaçışa izin verir, hem de savaş sonrası kaygılar ve toplumsal cinsiyet normları tarafından şekillendirir. Böylece içe dönük ve toplumsal olarak kısıtlanmıştır. Buna karşılık, Strether'in Avrupa'daki gezisi, Paris'in duyusal ve estetik yaşamına dalmasının kişisel bir uyanışa ve Amerikan taşralılığının gönülsüzce reddine yol açtığı gecikmiş bir reşit olma anlatısı haline gelir. Dönüşümü tedricidir, iç gözlem ve belirsizliğin ve özgürlüğün gecikmiş bir şekilde kucaklanmasıyla işaretlenir. Bu çalışma, bu iki modernist kahramanı yan yana koyarak, kentsel hareketliliğin ve psikolojik içselliğin, kendi toplumlarının kültürel çerçevelerine hem direnişi hem de onlarla suç ortaklığını ifade eden anlatısal yenilik araçları olarak nasıl işlev gördüğünü araştırıyor.
Özet (Çeviri)
As literature began to focus on spatial aspect of narration along with that of time, ideas like city wandering and urban observing started to prevail, and terms like psychogeography started to emerge. Henry James's The Ambassadors (1903) narrates the experience of an American abroad, Strether, who is sent to Paris on a mission by Mrs. Newsome. Strether's aim is to persuade his son to return home, yet his purpose is gradually derailed as he becomes captivated by the charm and complexity of Paris, which he explores through aimless sauntering its streets. Similarly, Woolf's Mrs. Dalloway (1925) presents the urban sauntering of Clarissa Dalloway through London and highlights how these movements affect her inner life and psychology, particularly through the lens of psychogeography. This thesis examines both characters through the concept of modernist urban exploration, framing Clarissa Dalloway and Lambert Strether as gendered and psychological variations of the flâneur/flâneuse figure. Both characters engage with the cities of London and Paris, not merely as settings but as symbolic landscapes that reflect their inner consciousness and existential concerns. Clarissa's stream of consciousness, rendered in Woolf's lyrical and fragmented prose, transforms her act of walking and party preparation into a meditative exploration of identity, memory, and mortality. Her flânerie is at once liberating, allowing a momentary escape from domesticity, and inward and socially constrained, shaped by postwar anxieties and gender norms. In contrast, Strether's sojourn in Europe becomes a delayed coming-of-age narrative, where his immersion in the sensory and aesthetic life of Paris leads to a personal awakening and a reluctant rejection of American provincialism. His transformation is gradual, marked by introspection and a belated embrace of ambiguity and freedom. By juxtaposing these two modernist protagonists, the study explores how urban mobility and psychological interiority function as tools of narrative innovation, articulating both resistance to and complicity with the cultural frameworks of their respective societies.