Aile ve sosyal hizmetler bakanlığında rehberlik ve psikolojik danışmanlık mezunu olarak çalışmak: Kocaeli örneği
Working as a guidance and psychological counseling graduate at the ministry of family and social services: the case of Kocaeli
  1. Tez No: 966977
  2. Yazar: ÖMER CAN BİBER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ ÖZTAN ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Sosyal Hizmet, Education and Training, Psychology, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Psikolojik Danışman, Rehber Öğretmen, Çalışma Koşulları, Kariyer Tatmini, Kariyer Uyumu, Kariyer Değiştirme Niyeti, Ministry of Family and Social Services, Guidance and Psychological Counseling, Psychological Counselor, School Counselor, Working Conditions, Career Satisfaction, Career Adaptability, Career Change Intentions
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırmanın amacı; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde görev yapan Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık mezunlarının çalışma koşullarına ilişkin görüş ve değerlendirmelerini kariyer tatmini, kariyer uyumu ve kariyer değiştirme niyeti kavramları çerçevesinde ortaya koyarak derinlemesine incelemektir. Çalışma, nitel araştırma yöntemi kapsamında fenomenolojik araştırma modelinde yapılmıştır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu yoluyla toplanmıştır. Bu araştırma, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde Kocaeli ilinde görev yapan 20 Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık mezunu gönüllü katılımcı ile yürütülmüştür. Araştırma verileri, yarı yapılandırılmış görüşmeler sonucunda araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu ve Yarı Yapılandırılmış Görüşme Soruları çerçevesinde elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen veriler MAXQDA 24 programı yardımı ile çözümlenerek kodlar, alt kategoriler, kategoriler ve temalar belirlenmiştir. Araştırmanın nitel analiz sonuçları çerçevesinde“Mevcut Çalışma Koşulları”,“Arzu Edilen Çalışma Koşulları”ve“Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında Rehber Öğretmenlik Kariyeri”olmak üzere 3 ana tema belirlenmiştir. Bu bağlamda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde görev yapan Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık mezunlarının Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında Rehber Öğretmenlik Kariyeri süreçlerini etkileyen çalışma koşullarına yönelik görüş ve değerlendirmeleri; kariyer tatmini, kariyer değiştirme niyeti ve kariyer uyumu çerçevesinde derinlemesine incelenmiştir. Elde edilen veriler sonucunda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde görev yapan Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık mezunlarının genel bağlamda; özlük haklarının iyileştirilmesine ihtiyaç duydukları, Rehber Öğretmen ve Psikolojik Danışman ünvanı kullanılarak atamalarının yapılmasını istedikleri, özellikle çocuk bakım kuruluşlarında Rehberlik Servisi oluşturulması gerektiğini düşündükleri gözlenmiştir. Aynı zamanda lisans eğitimine ve yeterliliklerine göre görev tebliği ve iş tanımı yapılması gerektiği, multidisipliner çalışma ortamının güçlendirilmesi için mesleki etik ve sınırların net bir şekilde belirlenmesi gerektiğini değerlendirdikleri saptanmıştır. İlgili mevzuat düzenlemelerinin yapılmasıyla, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık mezunlarının çalışma motivasyonunun artacağı öngörülmektedir. Bu sayede, mesleki doyum ve kariyer tatmini yaşayan Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık mezunları, sunulan hizmetlerin kalitesini daha da yükselteceklerdir. Ayrıca, bu düzenlemelerin mevcut Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık mezunlarının kariyer değiştirme niyetlerini azaltarak kurum içindeki sürekliliği ve deneyim birikimini koruyacağı düşünülmektedir. Bu gelişmeler hem çalışan memnuniyetini artıracak hem de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sunulan hizmetlerin etkinliğini güçlendirecektir. Bu araştırma, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde görev yapan Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık mezunlarının ihtiyaç duyduğu güncellemeleri belirtmesi açısından önem taşımaktadır. Ayrıca, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık mezunları için yeni bir istihdam alanı olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının çalışma koşullarını ortaya koyması bu alandaki bilgi eksikliğini gidermektedir. Alanyazında bu kapsamda yapılmış başka bir çalışma bulunmadığından, bu araştırma literatüre önemli bir katkı sunmaktadır. Özellikle kariyer kavramları üzerine yapılacak yeni çalışmalara ilham kaynağı olması beklenmektedir. Bu yönleriyle araştırmanın, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık ile Sosyal Hizmet alanındaki bilgi birikimine değerli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine in depth the opinions and evaluations of graduates of Guidance and Psychological Counseling working within the Ministry of Family and Social Services regarding their working conditions within the framework of the concepts of career satisfaction, career adaptability, and career change intention. The study was conducted using a phenomenological research model within the scope of qualitative research methods. Data were collected using a semi-structured interview form. This research was conducted with 20 volunteer participants who are graduates of Guidance and Psychological Counseling working in the Ministry of Family and Social Services in Kocaeli province. The research data were obtained through semi-structured interviews using the Personal Information Form and Semi-Structured Interview Questions prepared by the researcher. The data obtained in the study were analyzed using the MAXQDA 24 program, and codes, subcategories, categories, and themes were identified. Within the framework of the qualitative analysis results of the study, three main themes were identified:“Current Working Conditions,”“Desired Working Conditions,”and“Guidance Counseling Career at the Ministry of Family and Social Services.”In this context, the views and evaluations of Guidance and Psychological Counseling graduates working at the Ministry of Family and Social Services regarding the working conditions that affect the Career of Guidance Teachers at the Ministry of Family and Social Services were examined in depth in terms of career satisfaction, career change intention, and career adaptability. The data obtained revealed that, in general, graduates of Guidance and Psychological Counseling working within the Ministry of Family and Social Services felt a need for improvements in their personal rights, desired to be appointed using the titles of Guidance Teacher and Psychological Counselor, and believed that a Guidance Service should be established, particularly in child care institutions. Additionally, it was determined that they believe job descriptions and job assignments should be made based on their undergraduate education and qualifications, and that professional ethics and boundaries should be clearly defined to strengthen the multidisciplinary work environment. With the implementation of relevant legislation, it is anticipated that the work motivation of Guidance and Psychological Counseling graduates within the Ministry of Family and Social Services will increase. As a result, Guidance and Psychological Counseling graduates who experience professional satisfaction and career fulfillment will further enhance the quality of the services provided. Additionally, it is believed that these regulations will reduce the intention of current Guidance and Psychological Counseling graduates to change careers, thereby preserving continuity and experience within the institution. These developments will both increase employee satisfaction and strengthen the effectiveness of the services provided by the Ministry of Family and Social Services. This study is important in terms of indicating the updates needed by Guidance and Psychological Counseling graduates working within the Ministry of Family and Social Services. In addition, it fills the information gap in this field by revealing the working conditions of the Ministry of Family and Social Services, which is a new employment area for Guidance and Psychological Counseling graduates. Since no other study has been conducted in this scope in the literature, this research makes an important contribution to the literature. It is expected to serve as a source of inspiration for new studies on career concepts. In this regard, it is believed that the research will make valuable contributions to the knowledge base in the fields of Guidance and Psychological Counseling and Social Services.