Pathologisation of the colonial landscape and body in Jean Rhys'Wide Sargasso Sea and Voyage In The Dark
Jean Rhys'in Wide Sargasso Sea ve Voyage In The Dark romanlarında sömürge coğrafyasının ve bedeninin patolojikleştirilmesi
- Tez No: 966998
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜLAY DAĞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Postkolonyal Kuram, Irksal Patoloji, Sömürgeci Bulaşıcılık, Wide Sargasso Sea, Voyage in the Dark, Postcolonial Theory, Racial Pathology, Colonial Contagion, Wide Sargasso Sea, Voyage in the Dark
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Hastalığı kişileştirme yönündeki sömürgeci eğilim, sömürgeleştirilenleri sömürgecilerden ayırmanın bir aracı olarak, hastalığın patojenik imgesini ve bunun sömürgeleştirilmiş 'Öteki' ile ilişkisini anlamada önemli bir rol oynar. Bu temsil, ırksal ve kültürel kaygıların, bulaşıcı hastalık benzetmeleri aracılığıyla nasıl yansıtıldığını ve bu benzetmelerin ırksal ayrımcılığı pekiştirdiğini ortaya koyar. Aynı durum, mekân, ırk ve cinsiyet arasındaki iç içe geçmiş ilişki ile emperyal tıbbi ideolojilerdeki belirleyici rol ve bu ideolojilerin ırksal patolojiler ve sömürgeci gündemi meşrulaştıran ahlaki yargılarla olan ilgisi bağlamında da vurgulanmaktadır. Sömürgecilik sonrası kuram çerçevesinde, özellikle Edward Said'in Oryantalizm kavramı ile Homi Bhabha'nın melezlik ve taklit kuramları temel alınarak, bu tez Wide Sargasso Sea ve Voyage in the Dark eserlerinde sömürgecilik, hastalık ve tıp arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Çalışma, sömürgeciliğin sömürgeleştirilmiş mekân ve bedeni patolojikleştirme ve tıbbîleştirme süreçlerini nasıl ortaya çıkardığını ve bunları sömürgeci söylem ve edebiyat bağlamında ırksallaştırılmış bir hastalık kavramı içine nasıl yerleştirdiğini tartışır. Bu doğrultuda tez, her iki romanda şu soruları ele almayı amaçlar: Wide Sargasso Sea ve Voyage in the Dark eserleri, sömürgeciliğin tıbbi algılar üzerindeki etkisini, özellikle sömürgeleştirilen beden ve çevrenin sömürgeci sağlığı tehdit eden bulaşıcı unsurlar olarak temsil edilmesi bağlamında nasıl gösterir; ve bu tasvirler, sömürgeci söylem ve edebiyatta hastalığın ırksallaştırılmış anlayışlarını nasıl yansıtır ve pekiştirir?
Özet (Çeviri)
The colonial tendency to personify illness as a means of distinguishing the colonized from the colonizer plays a significant role in comprehending the pathogenic image of disease and their association with colonized“Other”. This representation mirrors how the racial and cultural anxieties are reflected through analogies of contagious illness which serve to reinforce racial segregation racial segregations. This is also emphasized in the intertwined relationship between landscape, race and gender and its significant role in imperial medical ideologies and its concern with racial pathologies and moral judgments that justify the colonial agenda. Through the lens of postcolonial theory, particularly Edward Said's concept of Orientalism and Homi Bhabha's theories of hybridity and mimicry, this thesis explores the relationship between colonialism, disease and medicine in Wide Sargasso Sea and Voyage in the Dark. It examines how colonialism engendered the pathologisation and medicalization of the colonized landscape and body placing them within a racialized conception of disease in across colonial rhetoric and literature. Thereby, this thesis aims to address the following questions in both novels: It explores how Wide Sargasso Sea and Voyage in the Dark illustrate the impact of colonialism on medical perceptions, particularly in terms of rendering and representing the colonized body and environment as contagious threats to the health of the colonizer, and how these depictions reflect and reinforce racialized understandings of diseasewithin colonial discourse and literature.