Kronik sırt ağrısı çeken hastaların kayropraktik uygulama sonrasında fiziksel aktivitelerinin değerlendirilmesi
Exa evaluation of physical activities of patients with chronic back pain after chiropractic treatmen
  1. Tez No: 967010
  2. Yazar: ELMIRA FARAJISHABESTARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KEREM ALPTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kayropraktik Bakım, Kronik Bel Ağrısı, Fiziksel Aktivite, Ağrı yönetimi, Chiropractic Care, Chronic Back Pain, Physical Activity, Pain Management
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kayropraktik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu çalışma, kayropraktik tedavinin kronik bel ağrısı hastaları üzerindeki etkisini, fiziksel aktivite düzeyleri, ağrının azaltılması ve ilgili psikososyal faktörlere odaklanarak değerlendirmeyi amaçlamıştır. Yöntemler: Toplam 60 katılımcı iki gruba ayrılmıştır: kayropraktik müdahale grubu (n=30) ve herhangi bir müdahalenin yapılmadığı kontrol grubu (n=30). Fiziksel aktivite düzeyleri, ağrı yoğunluğu, psikososyal faktörler ve sosyodemografik değişkenler dahil olmak üzere çeşitli parametreler tedavi öncesi ve sonrasi ölçülmüştür. Veri toplamak için bir vücut değerlendirme aracı ve bir fiziksel aktivite değerlendirmesi kullanılmıştır. İki grup arasında tedavi sonrası sonuçları karşılaştırmak için istatistiksel analiz yapılmıştır. Bulgular:Sonuçlar, kayropraktik müdahale grubunun, sırt ağrısı vücut değerlendirme aracında daha yüksek son test puanları ile yansıtıldığı gibi, ağrının azaltılmasında önemli ölçüde daha fazla iyileşme göstermiştir (p < 0.001). Ayrıca, kayropraktik grubu, kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek niyet, öznel normlar, normatif inançlar, fiziksel aktiviteye yönelik tutumlar, algılanan davranışsal kontrol, öz kimlik ve genel fiziksel aktivite puanları göstermiştir (p < 0.001). Gruplar arasında yaş, cinsiyet, ebeveyn eğitimi veya ailede bel ağrısı öyküsü gibi sosyodemografik değişkenler açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır (p > 0.05).Sonuç: Kayropraktik bakım, kronik bel ağrısı olan hastalarda hem ağrı yönetimini hem de fiziksel aktivite ile ilgili sonuçları önemli ölçüde iyileştirmiştir. Bu bulgular, kayropraktik tedavinin kronik bel ağrısını yönetmek ve sağlıklı fiziksel aktivite davranışlarını teşvik etmek için etkili bir strateji olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the impact of chiropractic treatment on chronic back pain patients, with a focus on physical activity levels, pain reduction, and related psychosocial factors. Methods: A total of 60 participants were divided into two groups: the chiropractic intervention group (n=30) and the control group (n=30), with no intervention. Various parameters, including physical activity levels, pain intensity, psychosocial factors, and sociodemographic variables, were measured before and after the treatment period. A body assessment tool and a physical activity evaluation were used to gather data. Statistical analysis was performed to compare the post-treatment outcomes between the two groups.Results: The results indicated that the chiropractic intervention group experienced significantly greater improvements in pain reduction, as reflected by higher post-test scores on the back pain body assessment tool (p < 0.001). Additionally, the chiropractic group showed significantly higher levels of intention, subjective norms, normative beliefs, attitudes toward physical activity, perceived behavioral control, self-identity, and overall physical activity scores compared to the control group (p < 0.001). No significant differences were found between the groups regarding sociodemographic variables such as age, gender, parental education, or family history of back pain (p > 0.05).Conclusions: Chiropractic care significantly improved both pain management and physical activity-related outcomes in patients with chronic back pain. These findings suggest that chiropractic treatment may be an effective strategy for managing chronic back pain and promoting healthier physical activity behaviors.