İş ilişkisinin değişen yüzü ve işin güvencesizleştirilmesi: İstanbul'da esnaf moto kuryeler örneği
The changing face of employment relations and the precarization of work: The example of motorcycle couriers in Istanbul
  1. Tez No: 967022
  2. Yazar: ÖMER FARUK TÜFEKÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERFİN VARIŞLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Gig Ekonomisi, Yeni Kapitalizm, Güvencesizlik, Esnaf Moto Kuryeler, Gig Economy, New Capitalism, Precarity, Motorcycle Courriers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışma, esneklik kavramının tarihsel ve kavramsal dönüşümünü, geç kapitalist toplumlarda ortaya çıkan yeni emek rejimleri çerçevesinde incelemektedir. Başlangıçta doğada bir uyum ve denge yeteneği olarak tanımlanan esneklik, günümüz çalışma hayatında bireylerden beklenen yapısal bir norm haline gelmiştir. Neoliberal söylem, esnekliği özgürlük ve girişimcilik olarak sunarken, aynı zamanda bu kavram, bireylerin güvencesizlik, yönsüzlük ve psikolojik kırılganlıkla karşı karşıya kaldığı bir denetim mekanizmasına dönüşmektedir. Bu bağlamda, araştırma; Zygmunt Bauman'ın“akışkan modernite”kuramı, Richard Sennett'in“esnek insan”çözümlemesi ve Marx'ın emeğin metalaşması kavramlarından hareketle, esneklik söyleminin insan üzerindeki etkilerini ele almaktadır. Çalışma, esnekliğin çalışma hayatındaki dönüşümünü ve bu dönüşümün bireysel ve toplumsal sonuçlarını çok boyutlu bir perspektifle irdelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma nitel araştırma yöntemiyle yapılmıştır. İstanbul'da faaliyet gösteren esnaf moto kuryeler ile yapılan derinlemesine görüşmeler, tematik analiz tekniğiyle değerlendirilmiştir. Bu teknik aracılığıyla, esnek çalışmanın esnaf moto kuryelerin deneyimlerinde nasıl tezahür ettiği, ne tür yapısal güvencesizlik biçimlerine yol açtığı ve bireylerin bu sistemle baş etme stratejileri detaylı şekilde incelenmiştir. Bulgular, esneklik kavramının kurumsal söylemler düzeyinde özerklik ve serbestlik vaat etmesine rağmen, pratikte güvencesizlik, yalnızlık ve sürekli performans baskısına yol açtığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the historical and conceptual transformation of the concept of flexibility within the framework of new labor regimes emerging in late capitalist societies. Initially defined as a capacity for adaptation and balance in nature, flexibility has evolved into a structural norm expected from individuals in today's working life. While neoliberal discourse presents flexibility as a symbol of freedom and entrepreneurship, it simultaneously transforms into a mechanism of control, exposing individuals to insecurity, disorientation, and psychological vulnerability. In this context, the research draws upon Zygmunt Bauman's“liquid modernity”theory, Richard Sennett's analysis of the“flexible man,”and Marx's concept of labor commodification to explore the human impacts of the discourse of flexibility. The study aims to examine the transformation of flexibility in the world of work and its individual and societal consequences from a multidimensional perspective. The method of the study is based on a qualitative research approach. In-depth interviews conducted with motorcycle couriers operating in Istanbul were evaluated with thematic analysis technique. Through this method, how flexible work manifests itself in the experiences of motorcycle couriers, what types of structural insecurity it leads to, and individuals' strategies for coping with this system were examined in detail. The findings reveal that although the concept of flexibility promises autonomy and freedom at the level of institutional discourses, in practice it leads to insecurity, loneliness and constant performance pressure.