Programatik reklamcılık: Programatik ekosisteminin tüketici satın alma davranışları üzerindeki rolü
Programmatic advertising: The role of the programmatic ecosystem in consumer purchasing behavior
- Tez No: 967099
- Danışmanlar: PROF. DR. EMRE ŞABAN ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Programatik, Reklamcılık, Programatik Reklamcılık, Programmatic, Advertising, Programmatic Advertising
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Web teknolojilerindeki ilerlemeler, yalnızca internet kullanımını değil, aynı zamanda reklam stratejilerini de köklü bir şekilde değiştirmiştir. Bu dönüşümün dikkat çekici unsurlarından biri ise programatik reklamcılıktır. Yapay zekâ ve makine öğrenimi algoritmalarını kullanarak dijital reklam envanterinin otomatik ve gerçek zamanlı olarak alınıp satılmasını sağlayan programatik reklamcılık, reklamların hedef kitleye doğru zamanda ve uygun maliyetle ulaşmasını sağlamaktadır. Bu nedenle, kişiye özel içerikler, kullanıcıyla etkileşim, akıllı algoritmalar ve veri odaklı yöntemler, reklamcılıkta yeni fırsatlar sunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, programatik reklamcılığın reklam sektörü ve tüketiciler üzerindeki etkilerini araştırmak ve ekosistemdeki rolünü keşfetmektir. Bu çalışma, programatik reklamcılığın tüketiciler üzerindeki etkilerini nitel bir yöntemle ele alarak, bireylerin kişisel deneyimlerini ve algılarını derinlemesine anlamayı hedeflemektedir. Katılımcılarla gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda elde edilen veriler, MAXQDA nitel veri analiz programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sürecinde veriler detaylı bir şekilde incelenmiş, 11 tema belirlenmiş ve görselleştirilmiştir. Çalışmanın bulguları, programatik reklamcılığın reklam süreçlerindeki etkisini ve reklam ekosistemindeki dönüşümde oynadığı kritik rolü derinlemesine ortaya koymaktadır. Programatik reklamcılık tüketici davranışlarını etkileyen güçlü bir araç olarak karşımıza çıkarken hem avantajları hem de riskleriyle dikkatle yönetilmesi gereken bir alan olduğu görülmektedir. Literatürdeki çoğunlukla nicel yaklaşımların aksine, yarı yapılandırılmış mülakatlarla elde edilen öznel veriler üzerinden keşfedici bir bakış açısı sunmaktadır. Bu yenilikçi reklamcılık yönteminin kapsamlı bir şekilde anlaşılması ve sektörde benimsenmesi adına yapılan bu çalışma, literatüre önemli bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Advancements in web technologies have not only transformed internet usage but have also fundamentally changed advertising strategies. One of the most notable aspects of this transformation is programmatic advertising. Utilizing artificial intelligence and machine learning algorithms, programmatic advertising facilitates the automated and real-time buying and selling of digital ad inventory, ensuring that advertisements reach the target audience at the right time and at an optimal cost. Therefore, personalized content, user interaction, intelligent algorithms, and data driven methods are creating new opportunities in the field of advertising. The purpose of this study is to examine the impacts of programmatic advertising on the advertising sector and consumers, as well as to explore its role within the ecosystem. This research aims to analyze the effects of programmatic advertising on consumers using a qualitative approach to gain a deeper understanding of individual experiences and perceptions. Data obtained from interviews with iicipants were analyzed using the MAXQDA qualitative data analysis software. During the analysis process, the data was meticulously examined, resulting in the identification of 11 themes, which were then visualized. The findings of the study reveal the significant influence of programmatic advertising on advertising processes and its critical role in the transformation of the advertising ecosystem. Programmatic advertising emerges as a powerful tool impacting consumer behavior, yet it is also recognized as a domain that must be managed carefully due to its inherent advantages and risks. Unlike the predominantly quantitative approaches in the literature, this study provides an exploratory perspective based on subjective data obtained through semi-structured interviews. By aiming to achieve a comprehensive understanding of this innovative advertising method and its adoption in the industry, this research makes a significant contribution to the existing body of knowledge.