Öz duyarlılık ve belirsizliğe tahammülsüzlük arasındaki ilişkide duygu düzenlemenin aracı rolü
The mediating role of emotion regulation in the relationship between self-compassivity and intolerance of uncertainty
- Tez No: 967098
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YÜKSEL ERDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Öz Duyarlık, Belirsizlik, Belirsizliğe Tahammülsüzlük, Duygu Düzenleme, Self-Compassion, Uncertainty, Intolerance of Uncertainty, Emotion Regulation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada öz duyarlılık ve belirsizliğe tahammülsüzlük arasındaki ilişkide duygu düzenlemenin aracı rolü incelenmiştir. Çalışmada nicel araştırma yöntemi olan ilişkisel tarama modeli kullanılarak araştırma yapılmıştır. Araştırmaya katılan katılımcıların 327'si (%71.24) kadın ve 132'si (%28.75) erkek olmak üzere 459 kişiden oluşmaktadır. Yapılan çalışmada“Öz Duyarlık”,“Belirsizliğe Tahammülsüzlük”ve“Duygu Düzenleme”ölçeği ile birlikte araştırmaya katılan bireylerin demografik bilgilerini almak için“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Uygulanan ölçeklerin analizi için; frekans ve yüzdelikler, t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), pearson korelasyon ve aracılık rolünün analizi için çoklu aracı analizinden yararlanılmıştır. Çalışmada erkeklerin belirsizliğe tahammülsüzlük ve alt ölçeği ileriye yönelik kaygı, akademik not ortalaması 69 ve altı olanların belirsizliği tahammülsüzlük ve alt ölçekleri, günlük internet kullanımı 1 saatten az olanların belirsizliğe tahammülsüzlüğü ve 4 saat üzeri olanların ileriye yönelik kaygı ve engelleyici kaygılarının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Kadınlarda, 14-15 ve 18-19 yaşındakilerde ve 6-8 aralığında uyuyanların öz duyarlıklarının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte kadınlarda ve 6-8 saat arası uyuyanlarda duygu düzenleme alt boyutları, orta seviye gelir düzeyine sahip olanların ve günlük 2-3 saat internet kullananların (yeniden değerlendirme), 70-84 not ortalamasındakilerin (bastırma) puanları daha yüksek bulunmuştur. Öz duyarlık ve duygu düzenlemenin (yeniden değerlendirme), belirsizliğe tahammülsüzlük ve alt ölçekleri ile arasında negatif, belirsizliğe tahammülsüzlük alt ölçeği engelleyici kaygı ve duygu düzenlemenin alt boyutu bastırma arasında pozitif, öz duyarlık ve duygu düzenleme alt boyutu yeniden değerlendirme arasında pozitif ilişki bulunmuştur. Öz duyarlılık ve belirsizliğe tahammülsüzlük arasındaki ilişkide duygu düzenleme alt boyutlarının (yeniden değerlendirme ile bastırma) çoklu aracılığına bakılmıştır ve bu sonuca göre öz duyarlığın belirsizliğe tahammülsüzlük üzerinde doğrudan etkisi negatif yönde olmakla birlikte anlamlıdır. Öz duyarlılğın duygu düzenleme alt boyutlarından yeniden değerlendirme ile arasında pozitif, bastırma ile negatif yönde anlamlı bir etkisi bulunmakla birlikte sonuçlar incelendiğinde dolaylı etkilerinin tamamında güven aralıklarının sıfır içermesinden dolayı model anlamlı çıkmamış diğer bir ifade ile öz duyarlık ile belirsizliğe tahammülsüzlük arasındaki ilşkide duygu düzenleme alt boyutlarının bir aracılığı söz konusu olmamıştır. Ulaşılan bulgular tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examined the mediating role of emotion regulation in the relationship between self-compassion and intolerance of uncertainty. The study was conducted using the relational screening model, which is a quantitative research method. The participants in the study consisted of 459 people, 327 (%71.24) of whom were female and 132 (%28.75) of whom were male. In the study,“Self-Compassion”,“Intolerance of Uncertainty”and“Emotion Regulation”scales were used along with the“Personal Information Form”to obtain demographic information of the individuals participating in the study. For the analysis of the applied scales; frequency and percentages, t test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation and multiple mediator analysis were used for the analysis of the mediating role. In the study, it was found that men had higher intolerance of uncertainty and its subscale anticipatory anxiety, those with an academic grade point average of 69 and below had higher intolerance of uncertainty and its subscales, those whose daily internet use was less than 1 hour had higher intolerance of uncertainty, and those whose daily internet use was more than 4 hours had higher anticipatory anxiety and inhibitory anxiety. It was found that women, those aged 14-15 and 18-19, and those who slept between 6-8 had higher self-compassion. However, in women and those who slept between 6-8 hours, the emotion regulation subscales, those with a medium income level and those who used the internet for 2-3 hours per day (reappraisal), and those with a grade point average of 70-84 (suppression) were higher. A negative relationship was found between self-compassion and emotion regulation (reappraisal) and intolerance of uncertainty and its subscales, a positive relationship was found between intolerance of uncertainty subscale inhibitory anxiety and suppression of emotion regulation subscale, and a positive relationship was found between self-compassion and reappraisal of emotion regulation subscale. Multiple mediation of emotion regulation subscales (reappraisal and suppression) was examined in the relationship between self-compassion and intolerance of uncertainty and according to this result, the direct effect of self-compassion on intolerance of uncertainty is significant although negative. Although there is a positive effect between self-compassion and reappraisal and a negative effect with suppression among the emotion regulation subscales, when the results were examined, the model was not significant because the confidence intervals included zero in all of the indirect effects, in other words, there was no mediation of emotion regulation subscales in the relationship between self-compassion and intolerance of uncertainty. The findings were discussed and suggestions were made.