Üniversite öğrencilerinin olumlu çocukluk yaşantılarının psikolojik zengin yaşamları üzerine etkisi
The effect of positive childhood experiences on the psychologically rich lives of university students
  1. Tez No: 967104
  2. Yazar: ALİ OSMAN ALAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKAN BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Olumlu çocukluk yaşantıları, psikolojik olarak zengin yaşam, üniversite öğrencileri, Positive childhood experiences, psychologically rich life, university students
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinin olumlu çocukluk yaşantıları ile psikolojik olarak zengin yaşamları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmada olumlu çocukluk yaşantıları ve psikolojik olarak zengin yaşamın çeşitli demografik değişkenlere göre nasıl farklılaştığı da incelenmiştir. Çalışmada yaş ortalaması 21,76 408 kadın ve 123 erkek olmak üzere toplam 531 üniversite öğrencisi yer almaktadır. Araştırmanın veri toplama araçları olarak araştırmacı tarafından hazırlanan ''Kişisel Bilgi Formu'' ile daha önce geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmış olan ''Olumlu Çocukluk Yaşantıları Ölçeği (OÇY)'' ve ''Psikolojik Olarak Zengin Yaşam Ölçeği (POZY)'' kullanılmıştır. İlişkisel tarama modeli ile tasarlanan bu çalışmada olumlu çocukluk yaşantıları ve psikolojik olarak zengin yaşamın çeşitli demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı t-testi ve tek yönlü varyans analizi tekniği ile analiz edilmiştir. Ayrıca değişkenler arasındaki ilişkilere Pearson Momentler Korelasyon katsayısı ile, olumlu çocukluk yaşantılarının psikolojik olarak zengin yaşamlarını yordama düzeyi ise standart regrasyon analizi ile test edilmiştir. Araştırma sonunda yapılan veri analizlerinden elde edilen bulgulara göre üniversite öğrencilerinin olumlu çocukluk yaşantılarının cinsiyet, psikolojik tedavi görme durumu, algılanan maddi durum, anne ve baba eğitim düzeyi değişkenlerine göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı tespit edilmiştir. Psikolojik olarak zengin yaşamın ise maddi durum ve baba eğitim düzeyi değişkenlerine göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı bulunmuştur. Değişkenler arasında ilişki ve yordama düzeyine bakıldığında ise üniversite öğrencilerinin olumlu çocukluk yaşantıları ve psikolojik olarak zengin yaşamları arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca olumlu çocukluk yaşantılarının psikolojik olarak zengin yaşamın anlamlı bir yordayıcısı olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonunda elde edilen bulgular diğer çalışmalar ışığında tartışılmış ve yapılacak yeni çalışmalar için öneriler tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the relationship between positive childhood experiences and psychologically rich lives of university students. The study also examined how positive childhood experiences and a psychologically rich life differ according to various demographic variables. For this purpose, a total of 531 university students, 408 females and 123 males, with an average age of 21.76, were included in the study.“Personal Information Form”,“Positive Childhood Experiences Scale (OCY)”and“Psychologically Rich Life Scale (POZY)”were used as data collection tools of the research. In this study designed with the relational survey model, whether positive childhood experiences and psychologically rich life differ according to various demographic variables was analyzed using t-test and one-way analysis of variance techniques. In addition, the relationships between the variables were tested with the Pearson moment correlation coefficient, and the degree to which positive childhood experiences predicted psychologically rich lives was tested with regression analysis. According to the findings obtained from the data analysis conducted at the end of the research, it was determined that the positive childhood experiences of university students differed significantly according to the variables of gender, psychological treatment, perceived financial situation, and mother and father's education level. It has been found that a psychologically rich life differs significantly according to the variables of financial situation and father's education level. When looking at the relationship and prediction level between the variables, it was observed that there was a positive significant relationship between the positive childhood experiences and psychologically rich lives of university students. It has also been determined that positive childhood experiences are a significant predictor of a psychologically rich life. The findings obtained at the end of the research were associated with the field of psychology and suggestions for new studies were discussed.