Çocuklarda duygu düzenleme becerileri ve ebeveyn değerlendirmelerinin ilişkisi
The relationship between emotion regulation skills and parental evaluations in children
  1. Tez No: 967103
  2. Yazar: ZEYNEP DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE GÜLRİZ AKAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Duygu, Ebeveyn, Duygu düzenleme
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Günümüz ebeveyn duygu düzenleme becerilerinin, çocukların duygu düzenleme becerilerine etkisi incelendiğinde okulöncesi dönemde yoğunlaştığı görülmektedir. Oysa ilk okula başlayan çocukların daha sonraki hayatlarında hem akademik olarak hem de sosyal etkileşim becerileri olarak başarılı bir yol izleyebilmeleri için duygu düzenleme becerilerinin (DDB) geliştirilmesi önemlidir. Bu sebeple ergenlik öncesi yaş gruplarındaki DDB'nin, ergenlik ve sonraki dönemler için önleme çalışmaları planlanarak yaygın etki gerçekleştirilebilecektir. Bu bağlamda araştırmanın amacı, 8-12 yaş aralığındaki çocukların kendi değerlendirmelerine göre DDB düzeyleri ile ebeveynlerin değerlendirmelerine göre DDB arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın örneklemi 8-12 yaş aralığında çocuğa sahip 205 ebeveyn ile 8-12 yaş aralığında 205 çocuktan oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemine kolayda örnekleme yöntemi ile ulaşılması hedeflenmektedir. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Anne-Baba Duygu Düzenleme Ölçeği ve Çocuklar için Duygu Düzenleme Ölçeği Çocuk Formu ve Yetişkin Formu, kullanılmıştır. Araştırmada ulaşılan sonuçlara göre; çocukların kendi DDB değerlendirmelerine göre, %31.2'si düşük, %41.0'i orta %27.8'i yüksek DDB'ye sahiptir. Ebeveynlerin çocuklarının DDB'ni değerlendirmelerine göre ise %28.3'ü düşük, %46.8'i orta ve %24.9'u yüksek düzeyde çocuklarının DDB'ne sahip olduğunu belirtmişlerdir. DDB'nin değerlendirilmesi, ebeveynler ve çocuklar açısından cinsiyet değişkeni bakımından anlamlı farklılaşma gösterirken, diğer tüm alt başlıklar olan kardeş sayısı, doğum sırası, anne ve baba eğitim düzeyi, anne çalışma durumu ve anne- baba birlikte yaşama durumuna göre anlamlı farklılaşma göstermediği görülmüştür. Duygu düzenleme değerlendirmelerinde çocukların kendini değerlendirme sonuçları ile ebeveynlerin çocuklarını değerlendirmeleri arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Ebeveynlerin DDB düzeylerinin cinsiyete göre anlamlı bir farklılık gösterdiği, yaşa ve eğitim düzeyine göre anlamlı farklılık göstermediği görülmüştür. Gruplara ilişkin ortalamalar incelendiğinde anlamlı farklılaşmanın anneler lehine olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Today, it appears that the impact of parental emotion regulation and children's emotion regulation is concentrated in the preschool period. However, acquiring emotion regulation skills is crucial for primary school children to successfully navigate both academically and socially in later life. Therefore, widespread impact can be achieved by planning prevention efforts for pre-adolescent Emotion Regulation (ED) during adolescence and beyond. This systematic scheduling method involves dividing the EDD sections between children aged 8-12 based on their own assessments and the EDD sections based on their split assessments. The study comprised 205 parents aged 8-12 and 205 children aged 8-12. The aim was to achieve the study's principles through a simple, manual intervention method. Data collection tools included a Personal Information Form, the Parent Emotion Regulation Scale, and the Child and Adult Forms of the Emotion Regulation Scale for Children. According to the results of the study, according to the children's own assessment of PDD, 31.2% had low, 41.0% had moderate, and 27.8% had high PDD. According to parents' assessments of their children's PDD, 28.3% reported low, 46.8% moderate, and 24.9% high levels of PDD. While the assessment of PDD showed a significant difference in terms of gender for parents and children, it was observed that there was no significant difference in terms of all other sub-categories, such as number of siblings, birth order, mother and father's education level, mother's employment status, or whether parents live together. A positive and significant correlation was found between children's self-assessment results and parents' assessments of their children in emotion regulation assessments. Parents' PDD levels showed a significant difference by gender but no significant difference by age or education level. An examination of the means across groups revealed that the significant difference was in favor of the mothers. Keywords Child, Emotion, Parent, Emotion regulation