Evlilik istikrarsızlığının aktarılan psikolojik travma, bağlanma stilleri ve evlilik doyumu açısından incelenmesi
Examination of marriage instability in terms of transferred psychological trauma, attachment styles and marital satisfaction
- Tez No: 967133
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE KALYON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, Boşanma, Boşanma Eğilimi, Evlilik İstikrarsızlığı, Evlilik Doyumu, Bağlanma, Aktarılan Psikolojik Travma, Marriage, Divorce, Divorce Proneness, Marital Instability, Marital Satisfaction, Attachment, Intergenerational Psychological Trauma
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Evlilik; bireylerin ve toplumun iyilik halini etkileyen bir oluşumdur. Bu bağlamda evlilik dinamiklerinin, çeşitli faktörler açısından incelenmesi birey ve toplum ruh sağlığını iyileştirmek adına önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı; evlilik istikrarsızlığının, aktarılan psikolojik travma, bağlanma stilleri ve evlilik doyumu açısından incelenmesi ve çeşitli sosyodemografik değişkenlerin; bireylerin evlilik istikrarsızlığı, evlilik doyumu, bağlanma stilleri ve aktarılan psikolojik travma düzeyleri ile ilişkilerinin incelenmesidir. Araştırmada çalışmanın amacına uygun olarak hazırlanan kişisel bilgi formunun yanı sıra“Evlilik İstikrarsızlığı Ölçeği”,“Aktarılan Psikolojik Travma Ölçeği”,“Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği”ve“Evlilik Doyum Ölçeği”kullanılarak nicel değerlendirme yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye'de yaşayan evli bireyler oluşturmaktadır. Betimsel yönteme dayalı ilişkisel model kullanılan bu araştırmanın örneklemi; Türkiye'nin çeşitli illerinde yaşayan ve uygun örnekleme yöntemi ile seçilen en az 1 yıllık evli 581 bireyden oluşmaktadır. Araştırma kapsamında elde edilen verilerin istatistiksel analizleri Jamovi programı kullanılarak bilgisayar ortamında yapılmıştır. Tanımlayıcı istatistikler; Pearson ve Spearman korelasyon katsayısı, Kruskal Wallis testi, Mann Whitney U testi, bağımsız örneklem t testi, tek faktörlü varyans analizi (ANOVA) ve Ki-Kare testi araştırmada kullanılan veri analizi teknikleridir. Evlilik istikrarsızlığı, evlilik doyumu ile negatif yönde; aktarılan psikolojik travma ile pozitif yönde anlamlı düzeyde ilişkilidir. Ayrıca, evlilik istikrarsızlığının ve evlilik doyumunun bağlanma stillerine göre farklılaştığı tespit edilmiştir. Bu bulgulara ek olarak; aktarılan psikolojik travma düzeyi, evlilik istikrarsızlığı ve evlilik doyumunun psikiyatrik ilaç kullanımının göre anlamlı düzeyde farklılaştığı tespit edilmiştir. Ayrıca evlilik istikrarsızlığının; tartışma sıklığı, şiddete maruziyet durumu ve evlilik süresi gibi değişkenlere göre de farklılaştığı bulunmuştur. Bu araştırmanın evli bireylerin evlilik istikrarını arttırmak, boşanma oranlarını düşürmek ve evlilik dinamiklerini etkileyen bireysel faktörlere dair farkındalıklarını arttırmak için yapılacak çalışmalara katkı sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Marriage is a structure that affects the well-being of both individuals and society. In this context, examining marital dynamics in terms of various factors is important for improving the mental health of individuals and the broader community. The aim of this study is to examine marital instability in relation to intergenerational psychological trauma, attachment styles, and marital satisfaction, and to investigate how various sociodemographic variables relate to individuals' levels of marital instability, marital satisfaction, attachment styles, and intergenerational psychological trauma. In line with the purpose of the research, a quantitative assessment was carried out using a Personal Information Form, the“Marital Instability Scale,”the“Intergenerational Psychological Trauma Scale,”the“Three-Dimensional Attachment Styles Scale,”and the“Marital Satisfaction Scale.”The study population consisted of married individuals living in Türkiye. The research was conducted based on a descriptive and correlational model. The sample was composed of 581 individuals, married for at least one year, selected through convenience sampling from various provinces across Türkiye. The data were analyzed using Jamovi software. Descriptive statistics, Pearson and Spearman correlation coefficient, Kruskal Wallis test, Mann Whitney U test, independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), and Chi-Square test were used as data analysis techniques. Results indicated that marital instability was negatively associated with marital satisfaction and positively associated with intergenerational psychological trauma. Additionally, both marital instability and marital satisfaction were found to vary significantly based on attachment styles. The findings also revealed that intergenerational psychological trauma, marital instability, and marital satisfaction levels varied significantly according to psychiatric medication use. In addition, marital instability was found to vary according to the frequency of arguments, exposure to violence, and duration of the marriage. This research is expected to contribute to efforts aimed at increasing marital stability, reducing divorce rates, and raising awareness about the individual factors that influence marital dynamics among married individuals.