Generational preferences in media consumption: A comparative study of English language development in terms of vocabulary among EFL teachers
Medya tüketiminde nesil tercihleri: EFL öğretmenlerinin kelime bilgisi açısından İngilizce dil gelişiminin karşılaştırmalı bir çalışması
- Tez No: 967160
- Danışmanlar: PROF. DR. SAEED MEHRPOUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Digital Natives, EFL Teachers, Generational Media Preferences, Idiomatic Expressions, Interactive Media, Lexical Diversity, Measure of Textual Lexical Diversity, Measure of Textual Lexical Diversity (MTLD), Media-Influenced Vocabulary, Python, Social Media in Language Learning, Vocabulary Size Test
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma, EFL öğretmenlerinin günümüzde kullandıkları kelime dağarcığının, İngilizce ile ilk kez etkileşime girdikleri medya (televizyon, filmler, video oyunları veya çağdaş sosyal medya) tarafından etkilenip etkilenmediğini araştırmaktadır. Öğretmenlere dayalı araştırmalardaki bir boşluğu doldurmak amacıyla şu soru sorulmaktadır: Erken yaşlarda maruz kalınan medya, güncel kelime dağarcığının zenginliğini ve çeşitliliğini öngörebilir mi ve eğer öngörebiliyorsa, ne ölçüde? Seksen beş görevdeki öğretmen üzerinde elverişlilik örneklemesi yapılmıştır. Tüm öğretmenler (i) önceki medya alışkanlıklarına ilişkin bir anket, (ii) 50 maddelik bir kelime hazinesi testi ve (iii) MTLD, argo ve deyim yoğunluğu açısından analiz edilen zamanlı serbest formatlı bir yazma görevi tamamladı. Anket ve test verileri SPSS 25 ile girildi ve kodlandı; yazma metriklerini çekmek için özel bir Python komut dosyası kullanıldı ve ardından analiz yapmak için birleştirildi. χ² testleri, nesiller arası medya tercihlerini profillemek için, Spearman korelasyonları ve hiyerarşik OLS regresyonu, medya değişkenlerinin yaş kohortuna ne derece eklemeli bir tahminci olabileceğini değerlendirmek için gerçekleştirildi. Bulgular, medya tercihlerinde kesin nesiller arası farklılıklar olduğunu göstermektedir, ancak tercih edilen platform tek başına kohort düzeyinde kelime dağarcığındaki farklılıkları mantıksal olarak tahmin edebileceğine işaret etmemektedir. Bulgulara göre kanaldan çok sürekli, çeşitli ve yüksek kaliteli girdilere sahip olmak önemlidir. Bu sonuçlar, öğretmenlere en yeni dijital platformun uygulanmasının kelime dağarcığının gelişmesini garanti edeceğini varsaymamaları konusunda uyarıda bulunmaktadır; bunun yerine, herhangi bir taşıyıcıdan ziyade mükemmel dil içeriğine dikkat etmekte fayda vardır. Çalışma, öğretmenlerin kişisel öğrenme geçmişlerinin sınıfta karar verme sürecini yönlendirmede ve nihayetinde öğrencinin başarısını belirlemede oynadığı rol konusunda yeni bir soru ortaya atmıştır. Anahtar kelimeler Dijital Yerliler, EFL Öğretmenleri, Kuşakların Medya Tercihleri, Deyimsel İfadeler, Etkileşimli Medya, Sözcük Çeşitliliği, Metinsel Sözcük Çeşitliliğinin Ölçümü, Metinsel Sözcük Çeşitliliğinin Ölçümü (MTLD), Medyanın Etkisi Altındaki Kelime Dağarcığı, Python, Dil Öğreniminde Sosyal Medya, Kelime Dağarcığı Büyüklüğü Testi
Özet (Çeviri)
This study explores whether the vocabulary used in the present by EFL teachers is influenced by the media through which they first interacted with English (television, films, video games, or contemporary social media). Plugging a gap in teacher-based research, following question is posed: Does media in early years forecast current richness and diversity of vocabulary and if it can, to what extent? Convenience sampling was done on eighty-five in-service teachers. They all took (i) a survey on their prior media habits, (ii) a 50-item vocabulary size test, and (iii) a timed free-format writing task that was analysed in terms of MTLD, slang, and idiom density. The survey, test data were input and coded with SPSS 25; a custom Python script was used to pull writing metrics, followed by their merge to perform an analysis. χ² tests were run to profile generational media preferences, Spearman correlations, and hierarchical OLS regression to evaluate to what degree media variables may be additive to age cohort as predictor. The findings indicate that there are definite intergenerational divides in media preferences, although the platform of choice alone cannot logically predict differences in the vocabulary at the level of cohort. It is important to have continuous, diverse, high-quality of input rather than the channel. Such results warn teachers not to presume that the implementation of the most recent digital platform ensures lexical improvements; rather, it is worth paying some attention to excellent linguistic content over any carrier. A new question lead has been opened by the study into the role played by the personal learning histories of teachers in guiding classroom decision making and eventually determining learner outcomes.