An investigation of story-based video games for incidental and contextual vocabulary acquisition among EFL learners
EFL öğrencileri arasında hikâye temelli video oyunlar aracılığıyla rastlantısal ve bağlamsal kelime ediniminin incelenmesi
  1. Tez No: 967181
  2. Yazar: ENES ENGİN EKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKİN BAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hikâye temelli video oyunları, okul dışı İngilizce, tesadüfi kelime edinimi, bağlamsal öğrenme, EFL öğrencileri, oyun temelli öğrenme, Story-based video games, Extramural English, incidental vocabulary acquisition, contextual learning, EFL learners, game-based learning
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu karma yöntemli çalışma, hikâye temelli video oyunlarının Türk EFL öğrencileri arasında tesadüfi ve bağlamsal kelime edinimini nasıl desteklediğini incelemektedir. Araştırma, okul dışı İngilizce, Krashen'ın Girdi Hipotezi ve Vygotsky'nin Sosyokültürel Kuramı çerçevesinde konumlanmış olup, anlatı açısından zengin dijital oyunların gayri resmi ancak dilsel olarak verimli ortamlar sunduğunu öne sürmektedir. Çalışmaya B2 düzeyinde 47 üniversite öğrencisi katılmış; katılımcılar yazılı anlatım görevi, uyarlanmış Kelime Dağarcığı Büyüklüğü Testi (VST) ve dijital bir oyun anketi uygulamalarını tamamlamıştır. Bulgular, hikâye temelli oyunlarla düzenli olarak etkileşim kuran öğrencilerin, oyun oynamayanlara veya sıradan oyunculara kıyasla daha yüksek düzeyde alıcı kelime bilgisine sahip olduğunu ve yazılı anlatımlarında daha bağlamsal ve anlam yüklü dil ürettiklerini göstermektedir. Nicel analizler oyun türü ve sıklığına bağlı olarak anlamlı farklar ortaya koyarken, nitel veriler öğrencilerin oyun temelli öğrenmeye dair olumlu algılarını yansıtmıştır. Cinsiyet temelli karşılaştırmalar, erkek öğrencilerin genel olarak daha güçlü oyun alışkanlıkları ve kelime performansı sergilediğini göstermiştir. Bu çalışma, hikâye odaklı oyunların sınıf dışı öğrenme bağlamlarında kelime edinimini destekleyen güçlü araçlar olarak işlev görebileceğini savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This mixed-methods study investigates the role of story-based video games in promoting incidental and contextual vocabulary acquisition among Turkish EFL learners. Situated within the frameworks of Extramural English (EE), Krashen's Input Hypothesis, and Vygotsky's Sociocultural Theory, the research explores how narrative-rich digital games serve as informal yet linguistically fertile environments. A total of 47 B2-level university students participated in a writing task, a modified Vocabulary Size Test (VST), and a digital gaming survey. The findings indicate that learners who frequently engage with story-based games demonstrate significantly higher receptive vocabulary knowledge and produce more contextually sophisticated written language than non-gamers or casual players. Quantitative results revealed significant differences in VST performance across game type and frequency, while qualitative data from open-ended responses highlighted students' positive perceptions of game-based learning. Gender-based comparisons also showed that male students generally exhibited stronger gaming habits and vocabulary outcomes. The study concludes that story-driven games can function as powerful tools for language learning beyond the classroom by embedding vocabulary in emotionally engaging, meaningful contexts.