Pediatrik vitreoretinal cerrahiye sekonder gelişen glokom: tetikleyen faktörler ve prognoz
Secondary glaucoma following pediatric vitreoretinal surgery: triggering factors and prognosis
  1. Tez No: 967190
  2. Yazar: NİSANUR GÖNEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENGÜL ÖZDEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Glokom, Vitreoretinal cerrahi (VRC), Prematüre retinopatisi (ROP), Persistan fetal damar sendromu (PFV), Lens, Knobloch sendromu, Glaucoma, Vitreoretinal surgery (VRS), Retinopathy of Prematurity (ROP), Persistent Fetal Vasculature (PFV), Lens, Knobloch syndrome
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı, 3 yaş altı pediatrik hastalarda vitreoretinal cerrahi (VRC) sonrası gelişen sekonder glokomun insidansını, risk faktörlerini, uygulanan tedavi yöntemlerini ve prognozu değerlendirmektir. Yöntem: Ocak 2012- Haziran 2024 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda, farklı etiyolojilerle VRC uygulanan ve en az 6 ay takip edilen, 3 yaş altı 283 göz retrospektif olarak incelenmiştir. Hastaların demografik bilgileri, etiyolojik nedenler, cerrahi detaylar, takip süresi ve gelişen glokom türleri ile tedavi yaklaşımları kaydedilmiştir. Glokom gelişimi ile olası risk faktörleri arasındaki ilişkiler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: 212 hastanın 283 gözü çalışmaya dahil edilmiş olup, bunların 59'unda (%20,8) takip sürecinde sekonder glokom gelişmiştir. En sık rastlanan etiyolojiler arasında prematüre retinopatisi (ROP) ve persistan fetal damar sendromu (PFV) yer almıştır. Glokom gelişimi ile ön segment anomalileri, mikroftalmi varlığı, kornea çapının 10 mm'den küçük olması, Knobloch sendromu varlığı, postoperatif dönemde takiplerde saptanan ön ve arka segment komplikasyon gelişimi, yüksek miyopi varlığı ve endotamponad olarak silikon yağı kullanımı arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p 0,05). Glokom gelişen gözlerin %59'unda medikal tedaviye ek olarak cerrahi müdahale gerekmiş; cerrahi girişimlerin %37,1'ini sadece GATT, %31,4'ünü birden fazla cerrahi, %14,2' sini TSDS, %6' sını seton, %6' sını da sineşiotomi oluşturmuştur. Gözlerin %74,5'inde VRC'den sonraki ilk 3 ay içerisinde glokom gelişmiştir. Ayrıca bu gözlerin %78'i ilk cerrahiden sonra glokom geliştirmiştir ve olguların %84,7'sinde açık açılı glokom tipi izlenmiştir. Tedavi öncesi ortalama GİB 31,8 ± 10,29 mmHg iken, tedavi sonrası ortalama GİB 17,04 ± 2,74 mmHg'ye düşmüştür. Glokom gelişen gözlerin hiçbirinde GK 0,5'in üzerinde izlenmemiştir. Sonuç: Pediatrik VRC sonrası sekonder glokom, erken dönemde hastaların %21 inde ortaya çıkan, lens cerrahisinden bağımsız olan, yüksek miyoplarda, mikroftalmi, ROP, PFV ve Knobloch sendromunda daha sık görülen ve yarısına yakınında tıbbi tedavinin yeterli olmadığı ciddi morbiditeye yol açabilen önemli bir komplikasyondur. Bu çalışma, vaka sayısı açısından literatürdeki en geniş serilerden biri olup, bu alandaki bilgi eksikliğini doldurmayı hedeflemektedir
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Purpose: This study aims to evaluate the incidence, risk factors, treatment modalities, and prognosis of secondary glaucoma following vitreoretinal surgery (VRS) in pediatric patients under three years of age. Methods: A retrospective review was conducted on 283 eyes of patients under the age of three who underwent VRS for various etiologies and were followed for at least six months at the Department of Ophthalmology, Gazi University Faculty of Medicine, between January 2012 and June 2024. Demographic data, etiologies, surgical details, follow-up duration, types of glaucoma, and treatment approaches were recorded. Potential associations between glaucoma development and risk factors were analyzed statistically. Results: A total of 283 eyes from 212 patients were included, and secondary glaucoma developed in 59 eyes (20.8%) during follow-up. The most common etiologies were retinopathy of prematurity (ROP) and persistent fetal vasculature (PFV). A statistically significant relationship was found between glaucoma development and the presence of anterior segment anomalies, microphthalmia, corneal diameter 0.05). In 59% of glaucomatous eyes, surgical intervention was required in addition to medical treatment. Surgical approaches included GATT alone (37.1%), multiple surgeries (31.4%), transscleral diode cyclophotocoagulation (TSCP) (14.2%), glaucoma drainage implant (6%), and synechiotomy (6%). Glaucoma developed within the first 3 months after VRS in 74.5% of eyes. Additionally, 78% developed glaucoma after the first surgery, and 84.7% had open-angle glaucoma. Mean intraocular pressure (IOP) decreased from 31.8 ± 10.29 mmHg before treatment to 17.04 ± 2.74 mmHg after treatment. None of the glaucomatous eyes had a cup-to-disc ratio greater than 0.5. Conclusion: Secondary glaucoma following pediatric VRS is a significant complication, occurring in approximately 21% of cases in the early postoperative period. It occurs more frequently in patients with high myopia, microphthalmia, ROP, PFV, and Knobloch syndrome, independent of lens surgery, and often requires surgical treatment due to insufficient response to medical therapy. This study represents one of the largest case series in the literature and aims to fill the gap in knowledge in this field.