The winds of revolt: A palimpsestic journey of Alice's Adventures In Wonderland from literature to cinema
İsyan rüzgarları: Alice Harikalar Diyarında'nın edebiyattan sinemaya palimpsest yolculuğu
- Tez No: 967191
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜLAY DAĞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Alice Harikalar Diyarında, Tim Burton, Michel Foucault, Linda Hutcheon, Uyarlama, Alice's Adventures in Wonderland, Tim Burton, Michel Foucault, Linda Hutcheon, Adaptation
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Lewis Carroll'ın Alice Harikalar Diyarında adlı eseri 1865 yılından bu yana uyarlama çalışmaları çerçevesinde farklı mecralarda birçok kez yeniden yorumlanmıştır. Bunların en çarpıcı örneklerinden bir tanesi Tim Burton'ın 2010 yapımı Alice Harikalar Diyarında filmidir. Bu tez, Carroll'ın zamansız eserini Burton'ın özgün dokunuşu ışığında incelemekte ve kaynak metnin Linda Hutcheon'ın uyarlama kuramıyla çağdaş bir bağlamda yeniden nasıl canlandırıldığını göstermektedir. İki eser arasındaki 145 yıllık zaman dilimi uyarlamada kültürel tarihsel ve toplumsal değişlikleri beraberinde getirmiş ve örneklerle açıklanmıştır. Her iki eserde yer alan Alice karakteri Viktorya Döneminin aşırı kuralcı ve mantığa dayalı düzenini eleştirir. Carroll'ın eserinde Alice karakteri Viktorya Döneminin toplumsal normlarına meydan okuyan ve otorite figürlerine başkaldıran bir çocukken Burton'ın uyarlamasında Alice Viktorya döneminin kadınlara yönelik tutumlarına başkaldıran kadın kahraman temsilcisine dönüşür. Bu tez, Carroll'ın eserindeki ve Burton'ın filmindeki Alice karakterlerinin başkaldırılarının altında yatan nedenlerini sorgulamakta ve bu başkaldırıların farklı ortamlarda, dönemlerde ve kültürlerde nasıl ortaya çıktığını incelemeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda, bu tez Michel Foucault'nun güç, direniş ve öznelleştirme kavramları aracılığıyla her iki eserde farklı şekillerde gözlemlenen Alice'in isyanının altında yatan sosyo-politik ve zamansal bağlamları irdeleyerek uyarlamanın çok katmanlı doğasını ortaya koymakta ve okuyucuyu palimpsest bir yolculuğa davet etmektedir.
Özet (Çeviri)
Lewis Carroll's Alice's Adventures in Wonderland has been reinterpreted numerous times in various media within the framework of adaptations since its publication in 1865. One of the most striking examples of these is Tim Burton's 2010 movie, Alice in Wonderland. This thesis examines Carroll's timeless work in the light of Burton's original touch and demonstrates how the work has been revitalized in a contemporary context through Linda Hutcheon's adaptation theory. The 145 years between the two works are illustrated with examples of cultural, historical, and social changes brought about by the adaptation. In both works, Alice critiques the overly formal and logical order of the Victorian era. In Carroll's work, Alice is a child who challenges Victorian social norms and rebels against authority figures. At the same time, in Burton's adaptation, she becomes a representative hero who rebels against Victorian attitudes toward women. This thesis aims to investigate the reasons behind the revolts of the Alice characters in Carroll's work and Burton's film, and how these revolts emerge in different environments, periods, and cultures. In this regard, it indicates the multi-layered nature of adaptation by examining the socio-political and temporal contexts underlying Alice's revolt, which are observed in different ways in both works, through Michel Foucault's concepts of power, resistance, and subjectivation, and invites the reader on a palimpsest journey.