Muğla koşullarında farklı sebze türlerinde uygulanan damla sulama ve karık sulama yöntemlerinin sulama verimine etkisi
The effect of drip and furrow irrigation methods on irrigation efficiency in different vegetable species under Muğla conditions
- Tez No: 967276
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKAN ERKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sulama verimi, Sulama yöntemleri, Damla sulama, Karık sulama, Sebze türleri, Muğla, Irrigation efficiency, Irrigation methods, Drip irrigation, Furrow irrigation, Vegetable species, Muğla
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Tarımsal su kullanımında temel hedef, daha az su kullanarak daha fazla ürün elde etmek ve birim sudan maksimum faydayı sağlamaktır. Yapılan bu araştırmanın amacı; Türkiye'de üretimi yoğun olarak yapılan domates, hıyar, kapya biber, sivri biber ve patlıcandan oluşan beş farklı sebze türünün, Muğla koşullarında, damla sulama ve karık sulama olmak üzere iki farklı sulama yöntemiyle sulandığında, ortaya çıkacak ürün ve sulama verimleriyle, sulama maliyetlerini belirleyebilmektir. Bunun için; araştırmaya konu olan beş sebze türünden, 120'şer adet sebze fidesi, yaklaşık 880 m²'lik bir araştırma alanına, uygulanan sulama yöntemlerine göre belirlenen tarım tekniklerine uygun şekilde dikilmiş ve bitkiler, hasat dönemlerine kadar toplamda 40'ar kez olacak şekilde sulanmışlardır. Araştırmanın bulgularına göre; damla sulama yöntemiyle sulanan sebzelerde, karık sulama yöntemiyle sulanan sebzelere kıyasla; ürün ve sulama veriminin daha yüksek olduğu, sulama maliyetinin ise daha düşük olduğu belirlenmiştir. Araştırmanın sonucu; araştırma koşullarına göre, damla sulama yönteminin, karık sulama yöntemine kıyasla, daha uygun bir sulama yöntemi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In agricultural water use, the primary goal is to obtain more yield with less water and to maximize the benefit from each unit of water used. The aim of this study is to determine the irrigation efficiency and irrigation costs of five different vegetable species including tomato, cucumber, kapia pepper, long green pepper, and eggplant which are also produced in Turkey, when irrigated using two different methods, namely drip irrigation and furrow irrigation, under the climatic conditions of Muğla province. For this purpose, 120 seedlings of each vegetable species were planted in a research area of approximately 880 m² in accordance with the agricultural techniques determined by the applied irrigation methods. The plants were irrigated a total of 40 times until the harvest period, receiving equal amounts of water based on the respective irrigation method. At the end of the study, it was found that the vegetables irrigated with the drip method had higher product and irrigation efficiency, while irrigation costs were lower compared to those irrigated with the furrow method. Based on the findings obtained under all research conditions, the results indicate that the drip irrigation method is more suitable than the furrow irrigation method.