Koledokolitiazisli akut biliyer pankreatit hastalarında Amerikan ve Avrupa gastrointestinal endoskopi derneği kılavuzları önerilerinin karşılaştırılması
Comparison of the recommendations of the American and European gastrointestinal endoscopy societies' guidelines in patients with acute biliary pancreatitis with choledocholithiasis
  1. Tez No: 967300
  2. Yazar: SARPER ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: DR. ASLIHAN ÇALIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut biliyer pankreatit, Koledokolitiazis, Kolelitiazis, Safra taşı, ASGE 2019 kılavuzu, ESGE kılavuzu, Acute biliary pancreatitis, Choledocholithiasis, Cholelithiasis, Gallstone, ASGE 2019 guideline, ESGE guideline
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Akut pankreatit ciddi morbidite ve mortaliteye sahip acil bir durumdur. Akut biliyer pankreatit, bu hastalığın başlıca nedenlerinden biridir. Bazı kolelitiazisli hastalarda ana safra kanalına taş yerleşebilmektedir. Ancak taş saptanan bu hastalarda uygulanan ERCP (Endoskopik Retrograd Kolanjiyo-Pankreatografi) işlemi sonrasında da pankreatit gelişebilir. 2019 yılında yayınlanan ASGE (Amerikan Gastrointestinal Endoskopi Derneği) ve ESGE (Avrupa Gastrointestinal Endoskopi Derneği) kılavuzlarında, koledokolitiazis olasılıkları üç risk grubuna ayrılmış ve her gruba göre farklı tanı ve tedavi yolları önerilmiştir. Bu kılavuzlar doğrudan akut biliyer pankreatit hastalarına özgü değildir; çalışmamızda bu kılavuzların bu hasta grubunda uygulanabilirliği ve etkinliğini incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: 2022–2025 yılları arasında, Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Servisi'ne akut biliyer pankreatit tanısıyla yatan hastalar çalışmaya alındı. Bu hastalara ilk olarak batın ultrasonu ve/veya abdominal tomografi yapıldı. Çalışmaya dahil olan her hasta; MRCP (Manyetik Rezonans Kolanjiyo-Pankreatografi), endoskopik ultrason (EUS) ve/veya ERCP (Endoskopik Retrograd Kolanjiyo-Pankreatografi), endoskopik değerlendirildi. Koledokolitiazisli olduğu düşünülen hastaların tanı, takip ve tedavi süreçlerine ilişkin görüntüleme ve laboratuvar verileri, poliklinik dosyaları ve elektronik hastane kayıtları retrospektif olarak analiz edildi. Hastaların EUS ve ERCP sonuçları elde edilerek, ASGE ve ESGE kılavuzlarında yer alan kriterlere göre düşük, orta ve yüksek risk gruplarına ayrıldı. Her bir kılavuzun ERCP ile doğrulanmış koledokolitiazisi saptamadaki başarısı ve işlem komplikasyonları karşılaştırıldı. Sonuçlar: Her iki kılavuz da koledokolitiazis saptamada öngörücü olsa da ASGE kılavuzunun merkezi verilerimize göre daha yüksek doğruluğa sahip olduğu gözlemlenmiştir. Tartışma: ASGE ve ESGE kılavuzlarının yüksek risk koledokolitiazisli hastaları büyük oranda doğru şekilde tanımladığı görülmüştür. ESGE kılavuzunda bilgisayarlı tomografi kriterlerine değinilmemesi ve yalnızca ultrason önerilmesi, ülkemizde ultrasona erişimin tomografiye göre daha zor olması nedeniyle bir sınırlılık oluşturmaktadır. Çalışmamızın bulguları, özellikle biliyer pankreatitte koledokolitiazis öngörüsü açısından benzer hasta gruplarında yapılmış diğer çalışmalarla karşılaştırmalı olarak desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Acute pancreatitis is an emergency condition with significant morbidity and mortality. Acute biliary pancreatitis is one of the primary causes of acute pancreatitis. Some patients with cholelithiasis may develop stones in the common bile duct. However, pancreatitis can also develop after ERCP (Endoscopic Retrograde Cholangiopancreatography) in these patients. The ASGE (American Society for Gastrointestinal Endoscopy) and ESGE (European Society of Gastrointestinal Endoscopy) guidelines published in 2019 categorized the likelihood of choledocholithiasis into three risk groups, with different diagnostic and treatment options recommended for each group. These guidelines are not specifically specific to patients with acute biliary pancreatitis; our study aimed to examine their applicability and effectiveness in this patient group. Material and Method: Patients hospitalized in the Internal Medicine Department of Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital with a diagnosis of acute biliary pancreatitis between 2022 and 2025 were included in the study. These patients initially underwent abdominal ultrasound and/or abdominal CT (Computed Tomography). Each patient was evaluated using MRCP (Magnetic Resonance Cholangiopancreatography), endoscopic ultrasound (EUS), and/or ERCP. (Endoscopic Retrograde Cholangiopancreatography) Imaging and laboratory data, outpatient clinic files, and electronic hospital records related to the diagnosis, follow-up, and treatment of patients suspected of having choledocholithiasis were retrospectively analyzed. Patients were classified into low, moderate, and high-risk groups according to criteria in the ASGE and ESGE guidelines. The success of each guideline in detecting ERCP-confirmed choledocholithiasis and the procedural complications were compared. Result: Although both guidelines were predictive in detecting choledocholithiasis, the ASGE guideline was observed to have higher accuracy according to our central data. Conclusion: The ASGE and ESGE guidelines have been shown to largely accurately identify patients with high-risk choledocholithiasis. The ESGE guidelines' lack of reference to computed tomography criteria and their recommendation of ultrasound alone constitute a limitation due to the greater difficulty accessing ultrasound compared to computed tomography in our country. Our study's findings should be supported by comparison with other studies conducted in similar patient groups, particularly regarding the prediction of choledocholithiasis in biliary pancreatitis.