Farklı bitiş çizgisi tasarımlarında üretilen 3d baskılı daimi restorasyonların marjinal, iç uyum ve oklüzal aşınma kaybının üç boyutlu değerlendirilmesi
Three-dimensional evaluation of marginal, internal adaptation and occlusal wear loss of 3d-printed permanent restorations produced with different finish line designs
  1. Tez No: 967327
  2. Yazar: ELİF YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EYYÜP ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: 3D baskı, daimi reçine, marjinal uyum, internal uyum, oklüzal aşınma, triple-scan, geomagic control x, 3D printing, permanent resin, marginal fit, internal adaptation, occlusal wear, triple-scan, geomagic control x
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
1. ÖZET Bu çalışmanın amacı, farklı bitiş çizgisi tasarımlarına (chamfer ve shoulder) sahip 3D baskı daimi reçine kronların marjinal uyum, internal uyum ve oklüzal aşınma kayıplarını üç boyutlu dijital yöntemlerle değerlendirmektir. Çalışmada, dört farklı üreticiye ait reçineler kullanılarak toplam 80 kron üretilmiş, her biri chamfer ve shoulder alt gruplarına ayrılmıştır. Tasarımlar Exocad yazılımında oluşturulmuş, markalara özgü 3D yazıcılarla basılmış ve üretici talimatlarına uygun şekilde post-proses edilmiştir. Marjinal uyum için güdük ve kron üzerinde marjinal hat eğrileri oluşturulmuş, Geomagic Control X yazılımında“Compare → Curve Deviation”komutuyla analiz edilmiştir. Marjin hattı boyunca her 10 µm'de bir nokta örneklenmiş; RMS, minimum, maksimum ve ortalama değerler hesaplanmıştır. Klinik kabul sınırı ≤120 µm olarak kabul edilmiştir. Internal uyum ölçümlerinde, triple-scan hizalaması sonrasında“2D Dimension”ile X ve Y düzlemlerinde kesitler alınmış; mesial, distal, bukkal, lingual ve oklüzal bölgelerde kron–dayanak boşluğu kaydedilmiştir. Oklüzal aşınma için numuneler 240.000 çiğneme döngüsüne tabi tutulmuş ve hacim kaybı aynı yazılım üzerinden hesaplanmıştır. Elde edilen bulgular, Formlabs ve Saremco gruplarının hem marjinal hem de internal uyum açısından belirlenen klinik kabul sınırları içerisinde yer aldığını göstermiştir. NextDent ve Bego gruplarının marjinal uyum değerleri klinik üst sınıra yakın olmakla birlikte kabul edilebilir düzeyde bulunmuştur. Ancak internal uyum değerlendirmelerinde, özellikle aksiyal ve oklüzal bölgelerde sınır aşımlarına rastlanmıştır. Aşınma analizleri, Saremco grubunun seramik kronlara benzer şekilde düşük volumetrik kayıp sergilediğini, Formlabs grubunun ise klinik açıdan tolere edilebilir düzeyde kaldığını ortaya koymuştur. Buna karşın, Bego ve NextDent gruplarında aşınma değerlerinin klinik kabul edilebilir üst sınıra yaklaştığı belirlenmiştir. 3D baskı daimi restorasyonların performansı kullanılan reçine materyali ve bitiş çizgisi tasarımına göre değişmektedir. Saremco ve Formlabs grupları klinik başarı açısından daha avantajlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
. ABSTRACT THREE-DIMENSIONAL EVALUATION OF MARGINAL, INTERNAL ADAPTATION AND OCCLUSAL WEAR LOSS OF 3D-PRINTED PERMANENT RESTORATIONS PRODUCED WITH DIFFERENT FINISH LINE DESIGNS This study aimed to evaluate the marginal fit, internal adaptation, and occlusal wear loss of permanent 3D-printed resin crowns with chamfer and shoulder finish line designs using three-dimensional digital analyses. Eighty crowns were fabricated from four different permanent resins and divided into chamfer and shoulder subgroups. All crowns were designed in Exocad, printed with brand-specific 3D printers, and post-processed according to manufacturers' protocols. Marginal fit was assessed by generating margin curves on the die and crown and comparing them in Geomagic Control X using the“Compare → Curve Deviation”function. Sampling was performed every 10 µm along the margin, and RMS, minimum, maximum, and mean values were calculated. The clinical threshold was set at ≤120 µm. For internal adaptation, after triple-scan alignment,“2D Dimension”measurements were taken on X and Y sectional planes at five regions (mesial, distal, buccal, lingual, occlusal). For occlusal wear, all specimens underwent 240,000 chewing cycles, and volumetric loss was determined. The results demonstrated that the Formlabs and Saremco groups consistently remained within the clinically acceptable thresholds for both marginal and internal fit. Although the marginal fit values of the NextDent and Bego groups approached the upper clinical threshold, they were still considered acceptable. Nevertheless, internal fit analysis revealed deviations beyond the predefined limit, particularly in the axial and occlusal regions. The wear evaluation further indicated that the Saremco group exhibited the lowest volumetric loss, comparable to that of ceramic crowns, while the Formlabs group demonstrated wear performance within clinically tolerable levels. By contrast, the Bego and NextDent groups presented volumetric wear values that were close to the upper limit of clinical acceptability. The clinical performance of 3D-printed permanent resin crowns varies according to the resin material and finish line design. Saremco and Formlabs demonstrated superior results in terms of marginal/internal fit and occlusal wear resistance.