Kanlıca (Giresun-Yağlıdere) heyelanı ve çevresindeki yamaçların mühendislik jeolojisi açısından incelenmesi
An Investigation on Kanlıca (Yağlıdere-Giresun) landslide and surrounding slopes on the basis of engineering geology
  1. Tez No: 96734
  2. Yazar: ALİ YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRİ BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Heyelan, Yamaç stabilitesi, Fellenius, Bishop ve Janbu yöntemleri
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Giresun ili Yağlıdere ilçesi Kanlıca köyünde meydana gelen ve hala aktif olan alanın ve çevredeki yamaçlarda saptanan potansiyel heyelan alanlarının stabilitesi incelenmiştir. Bu amaçla, aktif ve potansiyel heyelan alanlarının stabilite hesaplarını yapmak için jeodezik ölçümlerle 1/1000 ve 1/2000 ölçekli yamaç haritaları çıkarılmıştır Yapılan bu topoğrafık haritalara arazide gözlenen jeolojik özellikler işlenmiş ve jeolojik kesitler hazırlanmıştır. Stabilite hesabı yapılacak olan bölgedeki zeminlerin mühendislik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla alınan zemin örneklerinin laboratuar deneyleri ile efektif içsel sürtünme açısı ('), efektif kohezyonu (c'), doygun birim hacim ağırlık, doğal birim hacim ağırlık ve kuru birim hacim ağırlıkları (yd, yn, yk), özgül ağırlığı (Gs), dane dağılımı ve içerdiği kil cinsi belirlenmiştir. Bu özelliklerin tespitinden sonra yamaçların çıkarılan jeolojik kesitlerinde çizilen muhtemel kayma yüzeylerine göre malzemenin mühendislik özelliklerini de kullanarak Fellenius, Bishop ve Janbu yöntemlerine göre stabilite hesaplamaları yapılmıştır. Elde edilen değerler, incelemesi yapılan alanların özellikle yağışlardan sonra heyelan açısından büyük tehlikeler taşıdığını göstermektedir Bu amaçla heyelanların önlenmesi için yapılması gerekenler ortaya konmuştur
Özet (Çeviri)
SUMMARY An Investigation on Kanlıca (Yağhdere-Giresun) Landslide and Surrounding Slopes on The Basis of Engineering Geology Natural slopes's stability in Kanlıca (Yağhdere-Giresun) have been investigated in this study. To calculate the safety factor of slopes, 1/1000 and 1/2000 topographical maps of the areas which are currently and potentialy subject to landsliding have been prepared through geodetic mesaurements. Geological attributes observed in the field have been transfered onto this geological cross sections and topographical maps Also for same purpose, engineering properties of soil were determined by laboratory tests. These properties are efective cohesion (c'), efective internal friction angle (