Acil servise nefrolitiazis şüphesi ile başvuran hastalarda STONE skorlamasına ek olarak yatakbaşı ultrason kullanımının nefrolitiazis tanısının ve 1 aylık hastaneye tekrar başvuruyu öngörmedeki başarısının değerlendirilmesi
The success of bedside ultrasound use in patients presenting to the emergency department with suspected nephrolithiasis, in addition to STONE scoring, in predicting the diagnosis of nephrolithiasis and one-month re-admission to hospital
  1. Tez No: 967369
  2. Yazar: SEZER AVCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASIM ENES ÖZBEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Renal Kolik, STONE Skoru, POCUS, Emergency Department, Renal Colic, STONE Score, POCUS
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kocaeli Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Giriş ve Amaç: Renal kolik üriner sistemdeki taşın sebep olduğu, yaklaşık 30-60 dakika kadar süren şiddetli yan ve kasık ağrısı olması durumudur. Tanıdaki belirsizlik ve giderek artan BT görüntüleme bu konuda çalışma yapılmasına sebep olmuştur. Bu çalışmanın amacı, acil servise renal kolik şüphesiyle başvuran hastalarda STONE Skoruna POCUS bulguları eklenmesinin (STONE PLUS) tanı doğruluğuna etkisinin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, prospektif ve kesitsel olarak yürütülen çalışmaya, acil servise nefrolitiyazis ön tanısı ile başvuran hastalar dahil edilmiştir. Hastaların demografik ve klinik verileri kaydedilmiş, STONE skorları hesaplanmış ve aynı zamanda acil hekimleri tarafından POCUS uygulanmıştır. Hidronefroz, taş varlığı, akustik gölge, jet akım ve twinkle artefakt gibi POCUS bulguları değerlendirilmiştir. Kesin tanı referans yöntem olan BT ile doğrulanmıştır. STONE PLUS'ın tanısal performansı ve hastaneye tekrar başvuruya katkısı olup olmadığı duyarlılık, özgüllük, pozitif/negatif prediktif değer, pozitif ve negatif olasılık oranları ve ROC eğrisi altında kalan alan (AUC) analizleri ile incelenmiştir. Bulgular: Renal kolik ön tanısıyla 490 hasta değerlendirilmiş ve 447 tanesi çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışma sonucunda, STONE Skorunun tek başına tanısal performansının iyi olduğu, ancak STONE PLUS yaklaşımında bu gücün anlamlı düzeyde arttığı gösterilmiştir. Özellikle hidronefroz ve primer taş varlığının, taş tanısı ile en yüksek öngörüsel uyuma sahip POCUS bulguları olduğu saptanmıştır. STONE Skoru ve STONE PLUS yaklaşımının hastaneye tekrar başvuruyu öngörme gücünün yetersiz kaldığı saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışma, renal kolik şüpheli hastalarda STONE PLUS'ın tanısal performansı anlamlı düzeyde artırdığını ortaya koymaktadır. Bulgular, bu yaklaşımın acil serviste daha hızlı ve doğru tanıya olanak tanıyabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, STONE PLUS yaklaşımının 1 ay içerisinde acil servislere tekrar başvuruyu öngörme gücü yetersizdir. Sonuçların farklı popülasyonlarda doğrulanması için çok merkezli ve geniş örneklemli ileri araştırmalara gerek vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Renal colic is a condition of severe flank and groin pain lasting approximately 30-60 minutes caused by a stone in the urinary tract. Diagnostic uncertainty and increasing CT imaging have led to studies on this subject. The aim of this study was to determine the effect of adding POCUS findings to the STONE Score (STONE PLUS) on diagnostic accuracy in patients presenting to the emergency department with suspected renal colic. Materials and Methods: Patients admitted to the emergency department with a prediagnosis of nephrolithiasis were included in this single-center, prospective and cross-sectional study. Demographic and clinical data were recorded, STONE scores were calculated and POCUS was performed by emergency physicians. POCUS findings such as hydronephrosis, presence of stones, acoustic shadow, jet flow and twinkle artifact were evaluated. Definitive diagnosis was confirmed by CT, the reference method. The diagnostic performance of STONE PLUS and its contribution to hospital readmission were analyzed using sensitivity, specificity, positive/negative predictive value, positive and negative LR and area under the ROC curve (AUC). Results: A total of 490 patients with a prediagnosis of renal colic were evaluated and 447 were included in the study. As a result of the study, it was shown that the diagnostic performance of the STONE Score alone was good, but this power was significantly increased in the STONE PLUS approach. In particular, hydronephrosis and the presence of primary calculi were found to be the POCUS findings with the highest predictive agreement with the diagnosis of calculi. The power of STONE Score and STONE PLUS approach to predict hospital readmission was found to be insufficient. Conclusion: This study demonstrates that STONE PLUS significantly improves diagnostic performance in patients with suspected renal colic. The findings suggest that this approach may allow faster and more accurate diagnosis in the emergency department. However, the power of the STONE PLUS approach to predict emergency department readmission within 1 month is insufficient. Further multicenter and large sample studies are needed to confirm the results in different populations.