Domates bakteriyel benek hastalığına (Pseudomonas syringae pv. tomato) karşı bakıra toleranslı antagonist bakteriler ile biyolojik mücadele
Biological control of bacterial speck of tomato (Pseudomonas syringae pv. tomato) using copper-tolerant antagonist bacteria
- Tez No: 967397
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT ÖZYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Domates, Antagonist bakteri, Bakır dayanıklılığı, Biyolojik mücadele, Bakteriyel benek hastalığı, Tomato, Antagonist bacteria, Copper resistance, Biological control, Bacterial spot disease
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Domates bakteriyel benek hastalığı etmeni Pseudomonas syingae pv. tomato geçmişten günümüze domates bitkilerinde ciddi derecede hastalığa neden olan bir patojendir. Tarım alanlarında bakteriyel etmenlere karşı en çok kullanılan kimyasal olarak bakırlı preparatlar önerilmektedir. Bu bakırlı preparatların her geçen gün sıklıkla kullanımı bakterilerde duyarlılık azalışına neden olarak dirençli bireylerin ortaya çıkmasına neden olmuş ve bakırlı preparatların etkisizliği ile sonuçlanmıştır. Bu durum bir sorun haline gelmiş olup kimyasal mücadeleye alternatif yollar aranmaktadır. Bu alternatif mücadele yöntemleri içinden en çok dikkat çekenlerden biri de biyolojik mücadeledir. Bu doğrultuda 2024 yılı Nisan ve Mayıs aylarında domates tarlalarına yapılmış arazi çıkışları ile sağlıklı bitkiler laboratuvara getirilerek antagonist bakteri izolasyonu yapılmış ve bu izolatların hastalık etmenine olan durdurucu etkileri ilk önce ikili kültür testleri ile araştırılmıştır. Hastalığa olan durdurucu etkinliği ortaya koyulan antagonist bakterilere; tanılama, bazı etki mekanizmalarının belirlenmesi ve bakıra duyarlılık oranlarının saptanması açısından testler yapılmıştır. İklim odasında yürütülen çalışmalarda ise, daha önceden yapılan tüm testler değerlendirilerek seçilmiş olan 3 etkili antagonistin (CBEK3, C2EK6 ve C2NK3) bakır varlığında ve yokluğunda hastalık etmenine olan etkileri farklı kombinasyonlar ile domates fideleri üzerinde denenmiştir. Uygulamalar sonucu bakır oksiklorid %84 oranında bir etki gösterirken, bakır varlığında hastalık etmenine en çok etki gösteren %83 oranında C2EK6 bakterisi, daha sonra %79 oranında CBEK3 bakterisi, en son olarak C2NK3 bakterisi etki göstermiştir. Bakır yokluğunda ise en fazla C2NK3 bakterisi %72 oranında, C2EK6 bakterisi %67 oranında ve CBEK3 bakterisi %39 oranında hastalık etmenine etki göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The causal agent of bacterial speck disease in tomato, Pseudomonas syringae pv. tomato, has long been recognized as a serious pathogen causing significant disease in tomato plants. Copper-based formulations are the most widely recommended chemicals against bacterial pathogens in agricultural areas. However, their frequent use has led to decreased bacterial sensitivity, the emergence of resistant strains, and ultimately the loss of efficacy of copper treatments. This situation has become a major problem, leading to the search for alternative control methods. Among these alternatives, biological control has attracted considerable attention. In this context, field surveys were carried out in tomato fields in April and May 2024, and healthy plants were brought to the laboratory for the isolation of antagonist bacteria. The inhibitory effects of these isolates against the pathogen were first tested using dual culture assays. Antagonist bacteria that showed inhibitory activity were further analyzed for identification, assessment of their modes of action, and evaluation of copper sensitivity. In growth chamber experiments, three effective antagonists (CBEK3, C2EK6, and C2NK3), selected based on previous tests, were evaluated on tomato seedlings under various combinations, both in the presence and absence of copper. As a result, copper oxychloride showed 84% effectiveness. In the presence of copper, the strongest inhibitory effect was observed with strain C2EK6 (83%), followed by CBEK3 (79%), and finally C2NK3. In the absence of copper, the strongest effect was observed with C2NK3 (72%), followed by C2EK6 (67%) and CBEK3 (39%).