Pandemi sonrası ilaç rapor süresinin uzatılmasının Tip 2 Diyabet hastalarının bakım sürecine etkisi
The impact of extended prescription report duration after the pandemic on the care process of patients with Type 2 Diabetes
- Tez No: 967414
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ ÖZCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, COVID-19, Diyabet, İlaç, İzlem, Öz Yönetim, Family Medicine, COVID-19, Diabetes Mellitus, Prescription, Follow-up, Self-Management
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Pandemi Sonrası İlaç Rapor Süresinin Uzatılmasının Tip 2 Diyabet Hastalarının Bakım Sürecine Etkisi Amaç: Bu çalışmada, Tip 2 DM hastalarının izlemlerinin yapılması, diyabet öz yönetim durumlarının ve ilişkili faktörlerin belirlenmesi ve ilaç rapor süresinin uzatılmasının hastaların bakım süreçlerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evrenini Adana Kozan ilçesi 3 Numaralı Aile Sağlığı Merkezi 017 Numaralı Aile Hekimliği birimine kayıtlı Tip 2 diyabet hastaları oluşturdu. Araştırmanın birinci aşaması kesitsel tipte, ikinci aşaması ise retrospektif veri toplanarak yürütüldü. Covid-19 nedeniyle kapanmanın olduğu ve ilaç rapor sürelerinin uzatıldığı tarihten bir yıl öncesinden başlayarak çalışmanın yapıldığı tarihe kadar olan dönem beş zaman dilimine bölünerek değerlendirildi. Veri toplama aracı olarak bir anket formu ve Tip 2 Diyabet Öz Yönetim Ölçeği kullanıldı. Bulgular: Yaş ortalaması 61,7±9,9 (34-86) yıl olan 222 katılımcının %64'ü kadındı. Katılımcıların %56,3'ünün HbA1c değeri 7'nin üzerindeydi. Kardiyovasküler açıdan %89,6'u çok yüksek riskli gruptaydı. Katılımcıların %94,6'sı pandemi ve sonrasında rapor sürelerinin uzatılması uygulamasından memnundu. Ölçek toplam puanı 61,5±10,6 (32-94),“Sağlıklı yaşam biçimi davranışları”alt ölçek puanı 40,9±6,8 (20-55),“Kan şekeri yönetimi”alt ölçek puanı 12,5±3,4 (4-20),“Sağlık hizmetleri kullanımı”alt ölçek puanı 8,0±3,6 (4-20) olarak hesaplandı. Okur yazar olmayanların, köyde yaşayanların, düşük gelirlilerin, yalnız yaşayanların, diyabet eğitimi almayanların, şeker ölçüm cihazı olmayanların öz yönetim puanları daha düşük bulundu (p0,05) düştüğü, ancak aile hekimliği başvuru oranlarının pandemi dönemi dahil tüm dönemlerde %95' in üzerinde olduğu saptandı. Sonuç: Pandemi durumu ortadan kalkmasına rağmen sağlık hizmeti kullanım puanının düşük bulunması ilaç rapor süresinin uzatılması politikasının devam etmesi nedeniyle hastane ziyaretlerinin azalmasıyla ilişkili gibi görünmektedir.
Özet (Çeviri)
The Impact of Extended Prescription Report Duration After the Pandemic on the Care Process of Patients with Type 2 Diabetes Objective: This study aimed to monitor patients with Type 2 diabetes mellitus, to assess their diabetes self-management status and associated factors, and to investigate the impact of extending prescription report durations on their care process. Materials and Methods: The study population consisted of patients with T2DM registered at the Family Medicine Unit No. 017 of the 3rd Family Health Center in Kozan, Adana. The research was conducted in two phases: the first phase was cross-sectional, and the second phase was retrospective. The period from one year before the COVID-19 lockdown-when prescription report durations were extended-until the study date was divided into five-time intervals for evaluation. Data were collected using a questionnaire form and the Type 2 Diabetes Self-Management Scale. Results: A total of 222 participants (mean age: 61.7 ± 9.9 years; range: 34-86 years) were included, of whom 64% were female. Overall, 56.3% had an HbA1c level above 7%, and 89.6% were in the very high cardiovascular risk category. The majority (94.6%) reported satisfaction with the extended prescription report policy during and after the pandemic. The mean total self-management score was 61.5 ± 10.6 (range: 32-94), with subscale scores of 40.9 ± 6.8 (healthy lifestyle behaviors), 12.5 ± 3.4 (blood glucose management), and 8.0 ± 3.6 (use of healthcare services). Lower self-management scores were observed among illiterate individuals, those living in rural areas, those with low income, those living alone, those without diabetes education, and those without a glucose meter (p0.05). In contrast, family medicine visits remained above 95% in all periods, including the pandemic. Conclusion: Although the pandemic situation has ended, the low health service utilization score seems to be related to the decrease in hospital visits due to the continuation of the policy of extending the drug report period.