Akıllı ve sürdürülebilir şehir stratejisi ve eylem planı: Akıllı şehir dönüşümü
Smart and sustainable city strategy and action plan: Smart city transformation
  1. Tez No: 967416
  2. Yazar: MURAT USLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BUKET ÇAPALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı şehirler, dijital dönüşüm, sürdürülebilir kentsel ulaşım planlaması, katılımcı şehircilik, kentsel politika ve strateji, Smart cities, digital transformation, sustainable urban transportation planning, participatory urbanism, urban policy and strategy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Akıllı şehirler, teknolojik yenilikler ve veri odaklı çözümlerle şehirlerin sürdürülebilirliğini artırmayı hedefleyen modern kentsel gelişim modelleridir. Bu şehirler, çevresel, sosyal ve ekonomik boyutları entegre ederek daha yaşanabilir ve sürdürülebilir kentsel alanlar yaratmayı amaçlar. Akıllı şehirlerin başarılı bir şekilde oluşturulabilmesi için, kamu kurumları ve politika yapıcılar, teknoloji sağlayıcılar ve vatandaşlar arasında iş birliği gereklidir. Bu kapsamlı yaklaşım, şehirlerin gelecekte daha yaşanabilir ve sürdürülebilir hale gelmesini sağlayacaktır. Ekonomik fırsatlar, işsizlik, savaş ve çatışmalar, doğal afetler, eğitim olanakları ve daha iyi yaşam koşulları gibi faktörler, yoğun göç hareketlerine neden olmaktadır. Bu göçler, şehirlerde plansız nüfus artışına yol açarak sosyal, ekonomik, çevresel ve ulaşım sorunlarını beraberinde getirmektedir. Şehirler de yaşanan bu sorunlar, artan tüketim ihtiyacını karşılamak, şehir sakinlerinin refahını ve yaşam kalitesini artırmak ve çevre ile uyumlu şehirler oluşturmak için yeni stratejilerin belirlenmesini ve eylem planlarının hazırlanmasını gerektirmektedir. Bu bağlamda, şehirlerin akıllı ve sürdürülebilir şehirlere dönüştürülmesi zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Tez çalışması kapsamında, şehirlerin akıllı ve sürdürülebilir şehirlere dönüşüm süreci incelenirken elde edilen bulgular, bu süreçte karşılaşılan zorluklar, uygulanan stratejilerin etkinliği ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmada kullanılan yöntemlerin başarısı değerlendirilmiştir. Ayrıca, bu bulgular, diğer şehirlerin akıllı şehir dönüşümlerine rehberlik edecek stratejik önerilerin geliştirilmesine katkı sağlayacaktır. Şehir içindeki kaynakların ve hizmetlerin daha verimli yönetilmesini sağlamak amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Smart cities are modern urban development models that aim to enhance the sustainability of cities through technological innovations and data-driven solutions. These cities aim to create more livable and sustainable urban areas by integrating environmental, social, and economic dimensions. In order for smart cities to be successfully created, collaboration between public institutions and policymakers, technology providers, and citizens is necessary. This comprehensive approach will ensure that cities become more livable and sustainable in the future. Factors such as economic opportunities, unemployment, wars and conflicts, natural disasters, educational opportunities, and better living conditions are causing intense migration movements. These migrations lead to unplanned population growth in cities, bringing along social, economic, environmental, and transportation problems. These problems experienced in cities necessitate the development of new strategies and action plans to meet the increasing consumption needs, enhance the welfare and quality of life of city residents, and create environmentally compatible cities. In this context, the necessity of transforming cities into smart and sustainable cities emerges. Within the scope of the thesis study, the findings obtained while examining the transformation process of cities into smart and sustainable cities, the challenges encountered in this process, the effectiveness of the strategies implemented, and the success of the methods used to achieve sustainability goals have been evaluated. Additionally, these findings will contribute to the development of strategic recommendations that will guide other cities in their smart city transformations. It is aimed to ensure the more efficient management of resources and services within the city.