Sosyal bilgiler dersinde takım oyun turnuva tekniğinin öğrencilerin işbirlikli öğrenme becerisine etkisi
The effect of the team-game-tournament technique in social studies course on students' cooperative learning skills
  1. Tez No: 967538
  2. Yazar: ÖZGE AYBÜKE ÇAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler, takım oyun turnuva tekniği, işbirlikli öğrenme becerisi, Social studies, Team Game Tournament technique, cooperative learning skills
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Amasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu araştırmanın amacı, sosyal bilgiler dersinde uygulanan Takım Oyun Turnuva tekniğinin ortaokul öğrencilerinin işbirlikli öğrenme becerilerine etkisini incelemektir. Araştırmanın amacına uygun olarak nicel araştırma yöntemlerinden ön test son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, bir ildeki devlet okulunda öğrenim gören 5. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmaya deney grubunda 29, kontrol grubunda ise 29 öğrenci olmak üzere toplam 58 öğrenci katılmıştır. Deney grubu olarak 5-G sınıfı, kontrol grubu olarak 5-F sınıfı belirlenmiştir. Denel işlem, sosyal bilgiler dersinde“İnsanlar Yerler ve Çevreler ”öğrenme alanında, 6 hafta boyunca gerçekleştirilmiştir. Bu süreçte deney grubunda öğretim, takım oyun turnuva tekniği ile; kontrol grubunda ise öğretim, sosyal bilgiler öğretmeni tarafından mevcut sosyal bilgiler öğretim programına göre yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, kontrol listesi ve Burak (2020) tarafından geliştirilen“İşbirlikli Öğrenme Becerisi Ölçeği”kullanılmıştır. Denel işlem sürecinde, araştırmacı tarafından hazırlanan ders planları doğrultusunda öğretim gerçekleştirilmiştir. İşbirlikli Öğrenme Becerisi Ölçeği, ön test ve son testte olmak üzere iki defa uygulanmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen verilerin tümü elektronik ortama aktarılarak JAMOVI paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırmada aynı zamanda İşbirlikli Öğrenme Becerisi Ölçeği'nin alt boyutları olan olumlu bağlılık, birlikte çalışma becerileri ve gruba yansıtma alt boyutları da incelenmiştir. Araştırmada, deney grubu ve kontrol grubunda yer alan öğrencilerin İşbirlikli Öğrenme Becerisi Ölçeğinden aldıkları ön test ve son test puanları için bağımsız örneklem için t testi, tek yönlü kovaryans analizi (ANCOVA), karma desenli ANOVA ve ilişkili örneklemler için t testi uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizi sonucunda, denel işlemin istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. Sonuç olarak; takım oyun turnuva tekniği doğrultusunda uygulanan sosyal bilgiler dersinin, ortaokul 5.sınıf öğrencilerinin işbirlikli öğrenme beceri düzeylerini arttırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonucundan hareketle sosyal bilgiler öğretmenlerine öğrencilerin işbirlikli öğrenme becerilerini arttırmak için takım oyun turnuva tekniğinden yararlanmaları önerilmektedir. Ayrıca, araştırmacılar için takım oyun turnuva tekniğini farklı bağımlı değişkenler üzerindeki etkisinin incelendiği çalışmalar yapmaları ve işbirlikli öğrenme ile sosyal bilgiler öğretimini kapsayan farklı desenlerde araştırmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of the Team Game Tournament (TGT) technique applied in social studies courses on middle school students' cooperative learning skills. In line with this objective, a quasi-experimental design with a pretest-posttest control group, one of the quantitative research methods, was employed. The study group consisted of 5th grade students enrolled in a public school located in a province. A total of 58 students participated in the study, including 29 in the experimental group and 29 in the control group. The 5-G class was designated as the experimental group, while the 5-F class served as the control group. The experimental procedure was conducted over a six-week period within the“People, Places, and Environments”learning domain of the social studies curriculum. During this process, the experimental group was taught using the Team Game Tournament technique, whereas the control group received instruction through traditional teaching methods by the social studies teacher. Data collection tools included a personal information form, a checklist, and the Cooperative Learning Skills Scale developed by Burak (2020). Instruction was carried out based on lesson plans prepared by the researcher. The Cooperative Learning Skills Scale was administered twice: as a pretest and as a posttest. All data obtained during the study were digitized and analyzed using the JAMOVI statistical software package. In addition, the sub-dimensions of the Cooperative Learning Skills Scale, which include positive interdependence, collaborative working skills, and reflection on the group, were also examined. To analyze the data, independent samples t-test, one-way analysis of covariance (ANCOVA), mixed-design ANOVA, and paired samples t-test were used for comparing the pretest and posttest scores of the experimental and control groups. The results of the analysis revealed that the experimental procedure had a statistically significant effect. Consequently, it was concluded that the social studies course conducted using the Team Game Tournament technique improved the cooperative learning skill levels of 5th grade students. Based on the findings, it is recommended that social studies teachers use the Team Game Tournament technique to enhance students' cooperative learning skills. Furthermore, researchers are encouraged to investigate the effects of this technique on different dependent variables and to conduct studies using various research designs focusing on cooperative learning and social studies education.