Gömülü 20 yaş cerrahisinde yeşil renge ve 432 hz frekanslı müziğe maruz kalmanın hasta anksiyetesıne etkisinin değerlendirilmesi ve karşılaştırılması
Investigation and comparison of the effects of exposure to green light and 432 hz frequency music on patient anxiety during impacted mandibular third molar surgery
- Tez No: 967554
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET AKTI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental Anksiyete, 432 Hz Müzik, Yeşil Işık, Müzik Terapisi, Dental Anxiety, 432 Hz Music, Green Light, Music Therapy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma, gömülü mandibular üçüncü molar cerrahisi öncesinde uygulanan iki farklı non-farmakolojik müdahalenin — yeşil gözlük uygulaması ve 432 Hz frekanslı müzik dinletisinin — bireylerin stres ve anksiyete düzeyleri üzerindeki etkilerini fizyolojik, hormonal ve psikolojik göstergeler üzerinden karşılaştırmalı olarak değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Dental cerrahi öncesi dönemde kaygının azaltılması, hasta konforunu ve tedavi başarısını artırmakta, aynı zamanda postoperatif süreçte komplikasyonların azaltılmasına katkı sağlamaktadır. Bu doğrultuda, randomize, kontrollü ve prospektif bir klinik çalışma olarak tasarlanmıştır. Araştırmaya toplam 80 sistemik olarak sağlıklı birey dahil edilmiştir. Katılımcılar randomizasyon yöntemiyle dört gruba ayrılmıştır: kontrol grubu, yeşil gözlük grubu, 432 Hz müzik grubu ve kombine grup (yeşil gözlük + 432 Hz müzik). Müdahale öncesi ve sonrası değerlendirmeler; Dental Anksiyete Skalası (DAS), Durumluk Anksiyete Envanteri (STAI), Visual Analog Skala (VAS), tükürük kortizol düzeyi, nabız ve oksijen satürasyonu parametreleri üzerinden gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın bulgularına göre hem yeşil gözlük uygulaması hem de 432 Hz frekanslı müzik, bireylerin stres ve anksiyete düzeylerinde anlamlı azalma sağlamıştır. Özellikle kombine grubun, diğer gruplara kıyasla anksiyete ve stres parametrelerinde daha belirgin bir iyileşme gösterdiği saptanmıştır. Ayrıca, 432 Hz frekanslı müzik uygulamasının tek başına da anlamlı düzeyde kortizol düşüşü ve fizyolojik rahatlama sağladığı görülmüştür. Yeşil gözlük uygulamasının da stres yönetiminde etkili olduğu; vital bulgular üzerinde olumlu değişimlere neden olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen veriler, dental cerrahi öncesi dönemde non-farmakolojik müdahalelerin, özellikle kombine yaklaşımın (yeşil ışık ve 432 Hz müzik) etkin ve güvenli bir yöntem olduğunu ortaya koymaktadır. Bu yöntemlerin, farmakolojik yaklaşımlara alternatif veya tamamlayıcı olarak dental anksiyetenin yönetiminde klinik uygulamalara entegre edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to comparatively evaluate the effects of two distinct non-pharmacological interventions — green glasses and 432 Hz frequency music — on individuals' levels of stress and anxiety during the preoperative phase of impacted mandibular third molar surgery. Reducing preoperative anxiety in dental settings contributes to improving patient comfort, enhancing procedural success, and minimizing postoperative complications. Accordingly, this research was designed as a randomized, controlled, and prospective clinical study. A total of 80 systemically healthy individuals were enrolled. Participants were randomly assigned into four groups: control group, green glasses group, 432 Hz music group, and combination group (green glasses + 432 Hz music). Pre- and post-intervention assessments included the Dental Anxiety Scale (DAS), State-Trait Anxiety Inventory (STAI), Visual Analog Scale (VAS), salivary cortisol levels, pulse rate, and oxygen saturation. The findings demonstrated that both green glasses and 432 Hz frequency music significantly reduced stress and anxiety levels. Notably, the combination group showed more pronounced improvements in both psychological and physiological parameters compared to the other groups. The 432 Hz music alone also provided substantial reductions in cortisol levels and physiological relaxation, while the green glasses intervention was found to be effective in modulating stress-related vital signs. These results suggest that non-pharmacological interventions, particularly the combined use of green light and 432 Hz music, are effective and safe methods for managing dental anxiety in the preoperative period. Integration of these techniques into clinical practice as an alternative or complementary approach to pharmacological strategies is recommended.