Hi-tech mimarlık üzerine bir araştırma
A research about the 'Hi-tech' architecture
- Tez No: 96770
 - Danışmanlar: PROF.DR. ZAFER ERTÜRK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Mimarlık, Architecture
 - Anahtar Kelimeler: Hi-Tech architecture, Late modern architecture, High Technology, Construction industry. VI
 - Yıl: 2000
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 174
Özet
ÖZET İnsan hayatında oldukça etkin bir rolü olan teknoloji ve teknoloji ürünü araçlar, insanlığın eski çağlardan beri süre gelen büyük mücadelesinin sonucunda ortaya çıkmıştır. Tarih boyunca teknolojideki bu geüşmelere ayak uydurmaya çalışan mimarlık ve yapı endüstrisi ise teknolojinin ve diğer endüstrilerin gerisinde kalmıştır. Ancak özellikle sanayi devriminden sonra çelik ve betonun yapı endüstrisine girmesiyle teknik ve tasarım anlamında büyük değişimler ve geüşmeler yaşanmıştır. Bu değişimlerin son dönemdeki uzantısı, II. Dünya savaşı sonrasında uzay ve uçuş endüstrilerindeki gelişmelerle ortaya çıkan Yüksek teknoloji kavramıdır. Yüksek teknoloji diğer endüstrileri olduğu kadar mimarlığı ve yapı endüstrisini de etkilemiş ve referans olmuş bir kavramdır. Çalışmada, 1960'larda ortaya çıkan yüksek teknolojinin mimarlığa girmesiyle gündeme gelen Hi-Tech mimarlık kavramı araştırılmış ve bu konudaki bazı soruların cevaplan aranmıştır. Bu amaçla çalışma; genel bilgiler, yapılan çalışmalar, bulgular ve irdeleme, sonuçlar ve tartışmalar olmak üzere dört başlıkta ele alınmıştır. Genel bilgiler bölümünde teknoloji tarihi, yüksek teknoloji kavramı ve bu kavramın mimarlığa girmesiyle ortaya çıkan Hi-Tech mimarlığa yer verilmiştir. Yapılan çalışmalar bölümünde, Hi-Tech mimarlıkla ilgili sorulara cevap verebilmek amacıyla yapı inceleme formu ve görsel analiz matrisi oluşturulmuş ve Hi-Tech olarak nitelenen 50 adet örnek yapı bu formlarla incelenerek soruları cevapları aranmıştır. Bulgular ve irdeleme bölümünde incelenen yapıların özellikleri tespit edilmiş ve irdelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise; Hi-Tech mimarlığın bir yapım tekniği değil, 1970-90 döneminde uygulanmış bir mimari stil olduğu sonucuna ulaşılmış, ayrıca bu stilin isminden dolayı meydana gelen tartışmalarda ortaya konmuştur. Anahtar Kelimeler : Hi-Tech Mimarlık, Yüksek Teknolojik Mimarlık, Geç Modern Mimarlık.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A Research About The“Hi-Tech”Architecture The technology and the technologic products which have effective roles in human life, have appeared as the result of a big struggle since the early ages of humanity. The architecture, and construction industry, trying to adapt themselves to all these technologic developments within the history, were stayed behind the technology and industry. But, especially after the industrial revolution, while the steel and concrete had been entered into the construction industry, many significant variatons and developments have been obtained related to the technique and design. The extension of these variations in the latest period, is the“High Technology”concept; which was araised as a result of the developments in the space and aeronautical industries after Il.World War. The High Technology is a concept that effects architecture and construction industry as well as the other industries, and being a referance to all them. In this study, the Hi-Tech Architecture concept, which has been subsequently appeared after the high technology concept had entered into the architecture in the 1960's, is researched; and the answers of some questions about this subject are treated. For this reason, study has four headlines; The General Information, The Achieved Studies.The Findings and Discussions, The Results and Arguments. In general information section of the study, the history of technology, high technology concept, and the Hi-Tech architecture that is occurred after the high technology concept's entering through the architecture, are mentioned. In the achieved studies section, a construction examination form to reply to the questions related to the Hi-Tech architecture, and a visual analysis matrix are formed; and the 50 sample constructions, accepted as Hi-Tech are examined via these forms. In the findings and discussions section, the properties of the examined constructions are evaluated. In the last section, it is stated that the Hi-Tech Architecture is not a production technique, but is a architectural style applied in the years of 1970-90; besides, the discussions occurred because of the name of this style are emerged.