Doğum şeklinin doğum sonrası ebeveynlik davranışı ve emzirme tutumuna olan etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of mode of delivery on postpartum parenting behavior and breastfeeding attitude
  1. Tez No: 967718
  2. Yazar: ŞEVVAL ÇÖMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDAN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum Şekli, Ebeveynlik Davranışı, Emzirme, Breastfeeding, Mode of Delivery, Parenting Behavior
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Planlanan çalışmanın amacı doğum şeklinin, doğum sonrası dönemde ebeveynlik davranışı ve emzirme tutumu üzerindeki etkilerini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın tipi tanımlayıcı ve korelasyonel bir araştırmadır. Sezaryen doğum yapan 49 kadın ve normal (vajinal) doğum yapan 49 kadın olmak üzere toplam 98 kadınla çalışma yürütülmüştür. Veri toplama aşamasında Katılımcı Bilgi Formu, Doğum Sonrası Ebeveynlik Davranışı Ölçeği ve Emzirme Tutumunu Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler, Sosyal Bilimler için İstatistik Programı (SPSS) Windows 26.0 kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların doğum yapma şekillerine göre Emzirme Tutumunu Değerlendirme Ölçek Puanları (U=1011,50; p=0,179) arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Kadınların doğum şekilleri ile Doğum Sonrası Ebeveynlik Davranışı Ölçek Puanlarının (U=846,50; p=0,014) karşılaştırılması sonucu arada istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Vajinal doğum yapan kadınların Doğum Sonrası Ebeveynlik Davranış Puanları daha yüksektir. Sonuç: Çalışma sonucunda doğum şeklinin emzirme tutumu üzerinde anlamlı bir etkisi bulunamazken, ebevyenlik davranışını etkilediği saptanmıştır. Kadınların vajinal doğum için desteklenmesi önemli olup, sezaryen doğum yapan annelerinde ebeveynlik davranışları için desteklenmesi önemlidir. Özellikle bu alanda çalışan ebelerin farkındalıklarının sağlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the planned study is to determine the effects of the mode of delivery on parenting behavior and breastfeeding attitudes in the postpartum period. Materials and Methods: The study is a descriptive and correlational research. A total of 98 women participated in the study, including 49 women who gave birth via cesarean section and 49 women who had a vaginal delivery. During the data collection phase, the Participant Information Form, Postpartum Parenting Behavior Scale, and Breastfeeding Attitude Assessment Scale were used. The data obtained from the study were analyzed using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) Windows 26.0. Results: No significant difference was found between the participants' Breastfeeding Attitude Assessment Scale scores according to their mode of delivery (U=1011.50; p=0.179). However, a statistically significant difference was detected in the comparison of the women's Postpartum Parenting Behavior Scale scores based on their mode of delivery (U=846.50; p=0.014). Women who had vaginal deliveries had higher Postpartum Parenting Behavior scores. Conclusion: The results of the study showed that the mode of delivery did not have a significant effect on breastfeeding practices, but it was found to influence parenting behavior. It is important to support women for vaginal birth, and mothers who undergo cesarean delivery also require support for their parenting behaviors. In particular, it is recommended that midwives working in this field raise their awareness.