Planlamaya katılım: Bir katılım modeli yaklaşımı
  1. Tez No: 96777
  2. Yazar: AYŞEGÜL HANEDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞİNASİ AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Katılım, Planlama, Katılımcı Planlama, Bireysel Katılım, Örgütlü Katılım, Yerel Yönetim, Katılımcı Yaklaşım, Participation, Planning, Participating Planning, Citizen's Participation, Organisational Participation, Local Government, Model of Participation
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Planlamaya Katılım: Bir Katılım Modeli Yaklaşımı" adı verilen bu çalışmada, daha iyi bir planlama için katılımcılığın sağlanmasına, bireyin neye, nerede, ne zaman, nasıl katkı verebileceğine yönelik bir araştırma yapılmasına gerek duyulmuştur. Konu gereği, kent ölçeğinde (Trabzon'da) yapılan örnekleme çalışması sonucu elde edilen veriler kapsamında, planlamaya halk katkısının en optimum biçimde sağlanması için gerekli yollar aranmıştır. Bu bağlamda katılım ve planlama kavramları ve birbirleriyle ilişkileri irdelenerek, demokratik kentte, bireyin (kentlinin-halkın) planlamaya en iyi düzeyde katkı sağlayabileceği ortamların yaratılmasına yönelik çözüm önerileri verilmiştir. Yapılan çalışma, planlamanın başından sonuna kadar halkın katılımını gerçekleştireceği sürece ışık tutacak bulgular içermektedir. Son yıllarda adından sıkça bahsedilen katılımcı demokrasi ve bu bağlamda gelişen katılımcı planlama yaklaşımının hızlı bir biçimde kentlerimizde benimsetilmesi/benimsenmesi ve böylece topluma karşı sorumluluk yüklenen bireylerin, toplumların katılımı ile kentlilik bilincinin güçlenmesi planlamanın daha sağlıklı ve uygulamada daha az müdahale ile gerçekleştirilmesine yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Participation Into Planning: An Approach For A Model Of Participation The aim of this study is to examine citizen's participation into planning. For this purpose, this study searches methods in order to provide the participation into planning in optimum level. In the study, the data which is collected through a case study carried on (perform/ practice) in Trabzon is used. In this context, the main goal of the study is to make suggestions aiming to create proper circumstance, in a democratic city, for citizen's participation into planning in the most profitable level arguing the concepts of 'planning' and 'participation' and their relation. This study contains findings which light on the process of public participation into planning from the beginning to the end of the planning process. In the study it is argued that through adoption of the approach of participating in planning which develops through participating in democracy in cities, and participation of citizens and groups having responsibility for society, the conscious of citizenship will be strengthened, and planning will be more healthy and also come up against less interruption.