Ortopedik cerrahi sonrası reanimasyon yoğun bakıma yatan hastalarda kapsamlı komplikasyon indeksin mortaliteyi ön görmedeki yeri
The role of the comprehensive complication index in prediction of mortality in patients admitted to intensive care after orthopedic surgery
  1. Tez No: 967812
  2. Yazar: NEDİM KILIÇKIRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MENEKŞE OKŞAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Ortopedik Cerrahi, Mortalite, Skorlama Sistemleri, KKİ, Upgrade, Orthopedic Surgery, Mortality, Scoring Systems, CCI, Upgrade
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Çalışmamızda ortopedik cerrahiler sonrasında yoğun bakıma alınan hastalarda Kapsamlı Komplikasyon İndeksi'nin mortaliteyi öngörebilirliğini araştırmayı amaçladık. Yöntem: Çalışmamızda ortopedik cerrahiler sonrasında yoğun bakıma 01.01.2020-01.08.2024 tarihleri arasında alınan hastaların verileri retrospektif olarak incelendi. Çalışmaya dahil edilme kriterleri 18 yaş üzerinde olması ve ortopedik cerrahi sonrası hastanın yoğun bakıma kabul edilmesi olarak belirlendi. Çalışmadan dışlama kriterleri ise malignite öyküsü olan hastalardı. Bütün hastaların yaş, cinsiyet, VKİ, komorbidite, operasyon süresi, kan transfüzyonu, yoğun bakımda yatış süresi kayıt altına alındı. Çalışmamıza alınan hastalarda Clavien-Dindo sınıflandırması ile komplikasyon şiddetleri değerlendirildi. Hastaların komplikasyon şiddetleri değerlendirildikten sonra Kapsamlı Komplikasyon İndeksi (KKİ) hesaplandı ve kayıt altına alındı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş, VKİ, kan kaybı, operasyon süreleri, Clavien skorları, KKİ ve upgradeleri ile mortalite arasında ilişki olup olmadığı araştırılmıştır. Yapılan analiz sonucunda hastaların demografik verilerinde anlamlı farka rastlanmamıştır. Clavien 2 (p = 0,02), Clavien4a (p < 0,001), Clavien 4b (p < 0,001), KKİ skoru, (p < 0,001)ve upgrade arasında ilişkiye rastlanmıştır. Buna göre Clavien 2, Clavien 4a, Clavien 4b skoru olması mortaliteyi arttırmaktadır. ROC analizinde KKİ skorunun 28,60 olması mortaliteyi güçlü şekilde tahmin etmektedir (Hassaslık %100, özgünlük %99,59). Aynı zamanda yüksek KKİ skoru ve Upgrade olmasının da mortaliteyi arttıran etkenler olduğu söylenebilir. Sonuç: Bu çalışmada elde edilen bulgular, Clavien Komplikasyon Skorları ve KKİ skorunun mortaliteyi tahmin etmede güçlü prediktörler olduğunu göstermektedir. Çalışmamızda gözlenen bu ilişki, özellikle ileri yaş, eşlik eden komorbiditeler ve yüksek riskli ameliyatlar gibi faktörlerle birlikte değerlendirildiğinde, KKİ'nin postoperatif erken dönem mortalite riskinin tahmininde önemli bir prognostik belirteç olabileceğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we aimed to investigate whether the Comprehensive Complication Index can predict mortality in patients admitted to the intensive care unit after orthopedic surgery. Method: In our study, the data of patients admitted to the intensive care unit after orthopedic surgeries between 01.01.2020-01.08.2024 were retrospectively examined. The inclusion criteria for the study were determined as being over 18 years of age and the patient being admitted to the intensive care unit after orthopedic surgery. The exclusion criteria from the study were patients with a history of malignancy. All patients' age, gender, BMI, comorbidity, operation time, blood transfusion, and intensive care unit stay were recorded. Complication severity was evaluated in the patients included in our study with the Clavien-Dindo classification. After the complication severity of the patients was evaluated, the Comprehensive Complication Index (CCI) was calculated and recorded. Results: The patients included in the study were investigated for a relationship between age, BMI, blood loss, operation times, Clavien scores, CCI and upgrades and mortality. As a result of the analysis, a relationship was found between Clavien 2 (p = 0,02), Clavien 4a (p < 0,001), Clavien 4b (p < 0,001), CCI score, (p < 0,001) and upgrade. Accordingly, having Clavien 2, Clavien 4a, Clavien 4b scores increases mortality. In ROC analysis, a CCI score of 28.60 strongly predicts mortality (sensitivity 100%, specificity 99.59%). At the same time, it can be said that high CCI score and Upgrade are factors that increase mortality. Conclusion: The findings obtained in this study show that Clavien complication scores and CCI score are strong predictors of mortality. This relationship observed in our study supports that CCI may be an important prognostic marker in predicting the risk of early postoperative mortality, especially when evaluated together with factors such as advanced age, accompanying comorbidities and high-risk surgeries.