Lise 2. sınıf öğrencilerinde kimyasal denge ile ilgili yanlış kavramaların tespiti ve giderilmesi
The Determination and elimination of misconceptions related with chemical equilibrium in second year high scool student
  1. Tez No: 93514
  2. Yazar: HÜSEYİN AKKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BASRİ ATASOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Constructivist Approach, Traditional Instructional Method, Misconception, Chemical Equilibrium, Science Process Skills Test
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 324
Özet
LİSE 2. SINIF ÖĞRENCİLERİNDE KİMYASAL DENGE İLE İLGİLİ YANLIŞ KAVRAMALARIN TESPİTİ VE GİDERİLMESİ (Yüksek lisans tezi) Hüseyin AKKUŞ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ EylüI-2000 ÖZET Lise ikinci sınıf öğrencilerinin kimyasal denge ile ilgili kavram yanılgıları tespit edildi ve yeniden yapılandıncı yaklaşım ile geleneksel öğretim yönteminin öğrencilerin kimyasal denge ile ilgili kavramları anlamadaki etkisi karşılaştırıldı. Araştırma, Ankara Deneme Lisesi 'nde aynı öğretmenin derse girdiği iki ayrı sınıfta öğrenim gören 71 lise ikinci sınıf öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirildi. Çalışma 1999-2000 öğretim yılının ikinci döneminde yapıldı. Denge konusunun öğretimi süresince sınıflardan biri kontrol grubu diğeri ise deneysel grup olarak belirlendi. Kontrol grubuna geleneksel öğretim yöntemi, deneysel gruba ise yeniden yapılandıncı yaklaşım ile ders anlatıldı. Araştırma beş haftalık sürede tamamlandı ve her iki sınıfta bulunan öğrencilerin, kimyasal denge ile ilgili kavramsal başarısını ölçmek amacıyla hazırlanan denge ile ilgili kavramsal test, öğrenim öncesi ve sonrası uygulandı. Araştırmada, Kimyasal Denge İle İlgili Kavram Testi öğrencilerin kimyasal denge konusundaki başarılarını, Bilimsel İşlem Beceri Testi ile de öğrencilerinbilimsel işlem becerilerinin kimyasal denge konusunu anlamalarına etkisi olup olmadığı ölçüldü. Her iki sınıftan son testlerden en yüksek, orta ve en düşük puanları alan toplam 17 öğrenci ile mülakat yapıldı. Her mülakat 30-40 dakika sürdü, mülakat süresince konuşmalar teybe kaydedildi. Tüm mülakatlar analiz edilerek öğrencilerin kavramsal bilgilerinin temeli ve öğretim sonrasında devam eden yanlış kavramalar belirlendi. Bu araştırmanın hipotezlerini test etmek için t-testi ve ANCOVA (Analysis of covariance) kullanıldı. Analiz sonuçları, yeniden yapılandırıcı yaklaşım ile ders anlatılan öğrencilerin başarılarının, geleneksel öğretim yöntemi ile ders anlatılan öğrencilere göre daha yüksek olduğu ve yanlış kavramaların giderilmesi açısından daha başanlı olduğu sonucuna varıldı. Ayrıca öğrencilerin bilimsel işlem becerilerinin ve kimyasal denge ile ilgili önceki bilgilerinin onların başarılarında önemli bir etken olduğu sonucuna varıldı. Bilim Kodu : 88 Anahtar Kelimeler : Yeniden Yapılandırıcı Yaklaşım, Geleneksel Öğretim Metodu, Yanlış Kavramalar, Kimyasal Denge, Bilimsel İşlem Beceri Testi Sayfa Adedi : 312 Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Basri ATASOY
Özet (Çeviri)
Ill THE DETERMINATION AND ELIMINATION OF MISCONCEPTIONS RELATED WITH CHEMICAL EQUILIBRIUM IN SECOND YEAR HIGH SCHOOL STUDENT (M.Sc. Thesis) Hüseyin AKKUŞ GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY September 2000 ABSTRACT In this study, the misconceptions related with chemical equilibrium were determined and the effects of the constructivist approach and traditional instructional method upon the recognition of the concepts related with chemical equilibrium were comparatively examined in second year high school students. The study was realized in two different classes with a total student of 71 though by the same teacher in the second term of the 1999-2000 academic year. One class was taken as the control and the second one as an experimental class. The control group was thought with the traditional instruction method while constructivist approach was employed in the experimental group. The study was carried out for a period of five weeks and both groups were subjected a conceptual test, designed to determine the success of the student in the realization of concepts related with chemical equilibrium, before and after the study. The conceptual test was used in order to measure the success of the students in understanding of the concepts of the chemical equilibrium and thescientific calculation skill test was employed in order to determine whether the scientific calculation skills of the students had any effect in their understanding of the chemical equilibrium concepts. A total of 17 students who took the highest, medium and the lowest marks in both classes were interviewed. Each interview took an average of 30-40 minutes and recorded in a tape. All the interviews were carefully analysed and the bases of the conceptual skills of the students and the misconceptions after the education were determined. The hypotheses of this study were put into test by the use of t-test and ANCOVA (Analysis of covariance) analysis. The results of these analysis indicated that the success of the students thought with the restructuring approach was higher than those though with the traditional instruction method and the constructivist approach was much more successful in the elimination of the misconceptions compared with the traditional method. It was also concluded that the scientific calculation skills of the students and their previous knowledge were important factors in this success. Science code : 88