Soren Kıerkegaard felsefesinde günah kavramı
The concept of sin in Søren Kierkegaard's philosophy
  1. Tez No: 968015
  2. Yazar: ESRA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA ERKEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Günah, kaygı, umutsuzluk, iman, sevgi, Sin, anxiety, despair, faith, love
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Buna bağlı olarak ilk bölümde Kierkegaard ve felsefesinin temel konuları irdelenmiştir ve Kierkegaard'ın bireysellik ve varoluşa yaklaşımı, Hegel'e ve kiliseye olan tepkisi ele alınmıştır. Daha sonra Hristiyanlıkta günah kavramı üzerinde durulmuştur. Hristiyan dininde günah kavramı, Mevrus günah ile karşımıza çıkmaktadır. Mevrus günah insanın doğumundan itibaren nesilden nesile aktardığı günahkarlığa vurgu yapmaktadır. Hristiyan bir filozof olan Kierkegaard'ın felsefesinde günah kavramı aktif bir kavram olup yaşamına ve eserlerine yansımaktadır. İkinci bölümde Kierkegaard felsefesinde günah kavramı incelenmiştir. Günah ve mevrus günah anlayışına farklı bir yaklaşım getiren Kierkegaard, varoluş açısından bireyi tekrardan değerlendirerek kaygı kavramını ele almıştır. Günah ve kaygı kavramının kökenine ve doğasına inen Kierkegaard, Âdem'in işlemiş olduğu ilk günahın nesilden nesile aktarılıp aktarılamayacağını ele alarak tartışmıştır. Üçüncü bölümde Kierkegaard felsefesinde günahın psikolojik boyutu olan umutsuzluk kavramı incelenmiştir. Kierkegaard, bireyin yaşamış olduğu umutsuzluğu Tanrı huzurunda günah olarak tanımlamıştır. O, Tanrı huzurunda bireyin kendisi olamamayı umutsuzluğun bir formu olarak görmüş ve umutsuzluğu ölüme götüren bir hastalık olarak tanımlamıştır. Dördüncü bölümde Kierkegaard felsefesinde günahın aşılma durumunun iman ve sevgi ile olduğu üzerinde durulmuştur. Kierkegaard, İbrahim kıssasından hareketle imanı varoluşsal bir düzlemde değerlendirmiştir. Bireyin ahlakı teolojik olarak askıya almasının günah olup olmadığı üzerinde durmuştur. Kierkegaard'a göre bireyin işlemiş olduğu birçok günah, Tanrı kökenli bir sevgi ile bağışlanarak örtülür. Bu sevgi kötüye giden tüm yolları kapatarak bireyi günah karşısında koruyucu bir işlev üstlenir. Kierkegaard'a göre, bağışlayıcı ve dönüştürücü sevginin kaynağı ise Tanrı'dır.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to examine the concept of“sin”in Soren Kierkegaard's philosophy. In this context, the first chapter explores Kierkegaard's life and fundamental philosophical concerns, focusing on his views on individuality, existence, his critique of Hegel, and his opposition to the institutional church. Subsequently, the concept of sin in Christianity is discussed, particularly through the notion of“original sin,”which emphasizes the inherited guilt passed down from generation to generation from the moment of birth. As a Christian philosopher, Kierkegaard approaches the concept of sin not merely as an abstract idea, but as a dynamic element that directly influences both his life and writings. The second chapter delves into Kierkegaard's unique interpretation of sin, analyzing how he brings a new existential perspective to the traditional understanding of original sin. Within this framework, the individual's relationship with sin is examined through the concept of“anxiety,”and Kierkegaard's reflections on whether Adam's original sin can be transmitted across generations are explored. The third chapter investigates the psychological dimension of sin in Kierkegaard's thought, particularly focusing on the concept of“despair.”Kierkegaard defines the despair experienced by the individual as a form of sin before God. He sees the inability of the individual to become oneself in the presence of God as a manifestation of despair, characterizing it as a sickness unto death. In the fourth chapter, the possibility of overcoming sin through faith and love in Kierkegaard's philosophy is addressed. Drawing on the biblical story of Abraham, Kierkegaard evaluates faith from an existential perspective. He questions whether suspending ethics for theological reasons constitutes sin. According to Kierkegaard, many of the sins committed by the individual are concealed and forgiven through a divine form of love. This love acts as a safeguard, closing the paths that lead to evil. Ultimately, Kierkegaard identifies the source of this forgiving and transformative love as God.