Kayakla atlamacılarda gerçek ve simulasyon atlayışları esnasındaki kas aktivasyonlarının karşılaştırılması
Comparison of muscle activation during real and simulated jumps in ski jumpers
  1. Tez No: 968099
  2. Yazar: BİLAL ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KIYICI, DOÇ. DR. DENİZ BEDİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: kayakla atlama, simülasyon, EMG, gastrocnemius, sanal gerçeklik, ski jumping, simulation, EMG, gastrocnemius, virtual reality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, kayakla atlamada gastroknemius kasının elektromiyografik (EMG) aktivasyonlarını gerçek ve sanal gerçeklik (VR) destekli simülasyon atlayışlarında karşılaştırmaktır. Yöntem: Çalışmaya gönüllü olarak katılan 14 elit erkek ve kadın kayakla atlama sporcusu ile, gerçek K60 rampasında ve VR tabanlı simülatör ortamında in-run, take-off, flight, landing ve outrun safhalarında EMG kayıtları alınmıştır. Yüzeysel EMG (sEMG) yöntemiyle elde edilen veriler SENIAM protokollerine uygun elektrot yerleşimiyle kaydedilmiş, faz ayrımları video analizi ile belirlenmiştir. EMG verileri normalize edilerek safhalar arası karşılaştırmalar yapılmış; eşleştirilmiş t-testi, 2×2 ANOVA ve tekrarlı ölçümler ANOVA ile istatistiksel analizler yürütülmüştür. Bulgular: Analizler, gastrocnemius aktivasyonunun her iki koşulda benzer paternler gösterdiğini, ancak flight ve landing safhalarında simülasyon atlayışlarında aktivasyon düzeylerinin anlamlı derecede yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Bu farklılıkların, denge stratejilerinde distal kas ko-kontraksiyonlarının daha baskın kullanılmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Sonuç: Elde edilen bulgular, VR destekli simülatörün gerçek atlayışların nöromüsküler taleplerini büyük ölçüde yansıttığını, ancak uçuş ve iniş evrelerinde farklı kas aktivasyonu düzeyleri ürettiğini göstermektedir. Çalışma, simülatörün antrenmanlarda güvenli tekrar imkânı sunduğunu ve özellikle denge–stabilite stratejilerinin geliştirilmesinde kullanılabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to compare the electromyographic (EMG) activations of the gastrocnemius muscle during real ski jumps and virtual reality (VR)-based simulated jumps. Method: Fourteen elite male ski jumpers voluntarily participated in the study. EMG recordings were obtained from the gastrocnemius muscle during in-run, take-off, flight, landing, and outrun phases, both on a real K60 hill and within a VR-based ski jumping simulator. Surface EMG signals were collected using SENIAM-based electrode placement, and phase divisions were identified through synchronized video analysis. Data were normalized and statistically analyzed using paired t-tests, 2×2 ANOVA, and repeated measures ANOVA. Findings: The results indicated that gastrocnemius activation patterns were largely similar in both conditions. However, significantly higher activation levels were observed in simulated jumps during the flight and landing phases, suggesting greater reliance on distal muscle co-contraction strategies for postural stability. Result: The findings demonstrate that VR-based simulators substantially replicate the neuromuscular demands of real ski jumps, though they induce higher muscle activation in specific phases. This highlights the potential of VR simulators as safe and repeatable training tools, particularly for enhancing balance and stability strategies.