Çeşitli metal kompleksleri ile süperoksit dismutaz etkinliği az olan mutantların baskılanması (supresyonu)
Supression of superoxide dismutase-deficient mutants by metal complexes
- Tez No: 96812
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAADETTİN GÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Dismutase, Escherichia coli, superoxide, copper, nitroblue tetrazolium VI
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Bir metal kompleksinin aktif bir süperoksit dismutaz (SOD) mimiği olabilmesi için metal merkezinin bozunmuş tetrahedrale yakın bir geometriye sahip olması ve süperoksit radikalleri ile başarılı bir şekilde etkileşebilmek için sterik açıdan sınırlı olması gerektiği çeşitli bakır, mangan ve demir içeren komplekslerle ortaya konmuştur. Bu çalışmada 3,3'-(l,3-propanediildiimin)bis-[3-metil-2-butanon]dioksim ligandının mono-, di- ve trinükleer bakır ile heterodinükleer bakır-mangan komplekslerinin SOD-benzeri aktivite gösterme yetenekleri hem in vivo ve hem de in vitro denemelerle test edilmiştir. Bu komplekslerin bir SOD-etkinliği zayıf Escherichia coli susu JI132 nin büyümesine etkisi aerobik olarak minimal agar ve minimal broth besiyerlerinde izlendi. Dinükleer bakır-mangan kompleksi 5.0 uM dan daha düşük konsantrasyonlarda diğer komplekslere göre oldukça etkin bir şekilde bu E. coli mutantının aerobik büyümesini desteklemiştir. Dinükleer bakır kompleksi ise her iki ortamda da aerobik büyümeyi desteklemek için herhangi bir aktivite göstermemiştir. 10 uM dan daha yüksek konsantrasyon değerlerinde bütün kompleksler bu SOD-zayıf mutanta toksite göstermişlerdir. Kompleksler için in vivo denemelerde gözlenen antioksidatif aktiviteyi desteklemek üzere bir indikatör molekül olarak nitroblue tetrazolyumun (NBT) kullanıldığı spektrokopik ksantin-ksantin oksidaz deneyleri gerçekleştirildi. Heterodinükleer kompleks için radikal süpürme etkinlik indeksi diğer komplekslere göre daha başarılı olarak 2 dakika içerisinde %80 den daha yüksek değerlere ulaşmış ve IC50 değeri 5.0 uM bulunmuştur. Bütün bu sonuçlardan ve yapısal bilgilerden heterodinükleer kompleks varlığında gözlenen yüksek düzeydeki SOD-benzeri aktivitenin aynı bir ligand içerisinde hapsedilen bakır ve mangan arasında gerçekleşen bir kenetlenmiş değişim (exchange coupling) mekanizmasına bağlı olduğu ve başarılı bir süperoksit dismutasyonunun heteronükleer komplekslerde metal merkezler arasındaki indirgenme potansiyel farklarından kaynaklandığı sonucu çıkarılabilir. Burada sunulan veriler, kalitatif ve kantitatif olarak antioksidatif özelliğe sahip bir heterodimikleer kompleksin spekülatif bir SOD-mimiği olabileceğini göstermiştir. Ancak bu türden komplekslerin endüstriyel ve farmasötik amaçlı potansiyel kullanımları için daha detaylı yapısal ve kinetik araştırmalar yapılması gerekmektedir. Anahtar Kelimeler : Dismutaz, Escherichia coli, süperoksit, bakır, nitroblue tetrazolyum
Özet (Çeviri)
SUMMARY Suppression of Superoxide Dismutase-Deficient Mutants by Metal Complexes It has been shown by in vitro studies using copper, manganese and iron complexes that the efficiency of a metal complex to be an active SOD-mimic depends on distorted tetrahedral geometry around the metal center and a limited steric hindrance to the approach of the superoxide anion is considered an essentail requirement for the succesful binding of the superoxide radical. In this work, superoxide dismutase (SOD)-like activities for mono-, di-, trinuclear copper and heterodinuclear copper-manganese complexes of 3,3'-(l,3-propanediyldiimine) bis-[3-methyl-2-butanone]dioxime were tested by both in vivo and in vitro assays. The effect of these complexes on the growth of an SOD-deficient Escherichia coli strain JI132 was monitored aerobically in minimal agar and broth media. Dinuclear copper-manganese complex at lower than 5.0 uM concentration protected SOD-deficient E. coli much more efficiently than others whereas dinuclear copper complex has shown no activity at all. The complexes over 10 uM concentrations were toxic to SOD-deficient strains. Spectroscopic in vitro xhanthine-xhanthine oxidase assays using nitrobluetetrazolium (NBT) as an indicator molecule were performed in order to support possible SOD-like activities of the complexes. Radical scavenging efficiency index (r.s.e.i.%) for the heterodinuclear complex was over 80% after 2 minutes of reaction period with superoxide radicals and IC50 value for that complex was found as 5.0 pM. It could be proposed from these results that the greater SOD-like efficiacy of the heteronuclear complex over others examined might be due to an exchange coupling mechanism between copper and manganese centers constrained within the same ligand since the difference in reduction potentials of metal centers in heteronuclear complexes could be one reason for a succesful superoxide dismutation. The data presented here both qualitatively and quantitatively support that heterodinuclear complex with an antioxidative property is a speculative SOD-mimic. However, a more detailed structural and kinetic investigation are needed for a potentail use of such complexes as industrial and pharmaceutical purposes.