Yeni sentezlenen bazı kimyasal maddelerin mercimek (lensesculenta) ve marul (lactuca sativa) tohumlarının çimlenme parametreleri üzerine etkileri
The Effects of some new synthesised chemical substances on germination parameters of lentil (lens esculenta) and lettuuce (lactuca sativa) seeeds
  1. Tez No: 96813
  2. Yazar: ÜMİT AROL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASIM KADIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Lens esculenta, Lactuca sativa, Makrosfldik Ligand, Çimlenme, Protein, Peroksidaz. VI, Lens esculenta, Lactuca sativa, Macrocyclic ligand, Germination, Soluble Protein, Peroxidase. vn
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Bu çalışmada yeni sentezlenen ve çoğunluğu makrohalkalı yapıda olan maddelerin mercimek (Lens esculenta) ve marul (Lactuca sativa) tohumlarının çimlenme parametreleri ile (çimlenme yüzdesi, radikula ve plumula boyu) mercimek tohumlarında çözünebilir protein ve peroksidaz aktivitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Denemelerde dokuz madde kullanılmış olup bunlara Madde 1' den Madde 9' a kadar kod ismi verilmiştir. Söz konusu maddeler tohumlara 10, 50 ve 100 ppm olmak üzere üç farklı konsantrasyonda uygulanmıştır. Denemeler sonucunda bütün maddelerin genelde kontrole göre çimlenme parametrelerini olumlu yönde etkilediği bulunmuştur. 10 ppm konsantrasyondaki Madde 2' nin mercimek ve marul tohumlarını çimlenme yüzdesi dikkate alındığında, kontrol ve diğer uygulamalara oranla en fazla uyardığı saptanmıştır. Mercimek tohumlarına ait plumula büyümesi üzerine en etkili maddenin 10 ppm' lik Madde 7, radikula büyümesi üzerine ise 10 ppm' lik Madde 3 uygulamalarının olduğu bulunmuştur. Marul tohumlarına ait plumula ve radikula büyümesi üzerine 10 ppm konsantrasyondaki Madde 6'nın en fazla uyarıcı etkide bulunduğu tespit edilmiştir. Ayrıca çözünebilir protein miktarım 100 ppm konsantrasyondaki Madde 6' nın, peroksidaz aktivitesini ise 10 ppm konsantrasyondaki Madde 3' ün en fazla artırdıkları belirlenmiştir. Sonuç olarak yeni sentezlenen kimyasal maddelerden bazılarının tohumlarda dormansinin kırılmasında ve çimlenmenin uyarılmasında dolayısıyla verim artışında kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Effects of Some New Synthesised Chemical Substances on Germination Parameters of Lentil {Lens esculenta) and Lettuce (Lactuca sativa) Seeds In this study, the effect of some new synthesised chemical substances most of which are macrocyclic structures on germination parameters (such as percentage of germination, radicle and plumule length)' in both lentil {Lens esculenta) and lettuce {Lactuca sativa) seeds was investigated. The effect of these compounds on soluble protein content and peroxidase activity in lentil seeds was also determined. In experiments, 9 different substances coded from Ml to M9 were used. These substances were applied to seeds on three different concentrations as 10, SO and 100 ppm. At the end of the treatment, it was found that all substances positively effected the parameters of germination as compared with the control. The substance 2 (M2) at 10 ppm concentration stimulated the germination's percentage of the seeds of lentil and lettuce much more significantly than the control and the other treatments. It was observed that substance 7 (M7, 10 ppm) and substance 3 (M3,10ppm) were the most potent chemicals on the growth of plumula and radicula in the lentil seeds, respectively. On the other hand, substance 6 (M6, 10 ppm) significantly stimulated both growth of plumula and radicula in lettuce seeds. It was determinated that the substance 6 (100 ppm) increased the amount of the soluble protein and substance 3 (10 ppm) stimulated the peroxidase activity in lentil seeds. Finally, from the present study it can be speculated that some of the newly synthesised chemicals might be potentially used in breaking of dormancy and stimulating of germination and also in enhancing of plumule and radicle growth.