Toprak dolgu barajların kayma şekildeğiştirmesine bağlı lineer olmayan karşılaştırmalı dinamik analizi
The comparative nonlinear dynamic analysis of embankment dams related to the shear strain level
- Tez No: 96820
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN DUMANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Statik Analiz, Dinamik Analiz, Lineer Analiz, Eşdeğer Lineer Olmayan Analiz, Sonlu Eleman, Deprem Yer İvme Verisi, Rijit Temel, Eğilebilir Temel, Kayma Modülü, Sönüm Oram, Static Analysis, Dynamic Analysis, Linear Analysis, Equivalent Nonlinear Analysis, Finite Element, Earthquake Ground Acceleration Data, Rigid Base, Flexible Base, Shear Modulus, Damping Ratio VI
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
ÖZET Bu çalışmada, seçilen bir toprak dolgu barajın lineer ve lineer olmayan dinamik analizleri yapılmıştır. Uygulama olarak bir toprak dolgu baraj olan Gördes barajının maksimum enkesiti kullanılmıştır. Lineer ve lineer olmayan dinamik analizler sadece barajın kendisi için değil baraj-temel sistemlerininde de, rezervuann boş ve dolu olması durumları için gerçekleştirilmiştir. Toprak dolgu barajlar düzlem şekil değiştirme problemi olarak düşünülmüş ve sadece iki boyutlu analitik modelle tanımlanmıştır. Bu tanımlama ile gerilmelerin seçilen dörtgen sonlu eleman içinde lineer olarak değiştiği varsayımı yapılmıştır. Ancak, lineer analizde gerilme-şekildeğiştirme bağıntıları sabittir ve lineer olmayan dinamik analizde gerilme-şekildeğiştirme bağıntıları seçilen malzemeye ve zemin türlerine bağlı olarak tanımlanan eğrilerle verilmiştir. Gerek lineer ve gerekse lineer olmayan dinamik analiz sonuçları birbirleriyle karşılaştınlmıştır. Dinamik analizlerde deprem yer ivme verisi olarak 1952 yılında Amerika'da meydana gelen Taft deprem kayıtlarının 0.15g'ye indirgenmiş değerleri kullanılmıştır. Bu ivme kayıtı gerek frekans ve gerekse genlik açısından genel olarak toprak barajların inşa edilebileceği zemin türlerinde oluşabilecek depremlere bir örnek olabileceği için tercih edilmiştir. Bu tez çalışması, dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, toprak dolgu baraj lann yapısı, deprem analizleri ile ilgili daha önce yapılan çalışmalar, kil ve kum malzemelerin kayma modülleri ve sönüm oranlan hakkında bilgi, lineer ve eşdeğer lineer olmayan statik ve dinamik analiz için kullanılan çözüm formülasyonlanm içermektedir. İkinci bölümde, seçilen toprak dolgu barajın iki boyutlu sonlu eleman modeli tanıtılmakta ve yapılan çalışmalardan bahsedilmektedir. Üçüncü bölümde, elde edilen analiz sonuçlan değerlendirilmektedir. Dördüncü bölümde ise, çalışmadan çıkartılan sonuçlar ve öneriler verilmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Comparative Nonlinear Dynamic Analysis of Embankment Dams Related to the Shear Strain Level In this work, linear and equivalent nonlinear dynamic analysis of embankment dams were performed. In application, maximum cross section of Gördes, an embankment dam, was used. Linear and nonlinear dynamic analysis were made for the state of rigid and flexible base, empty and full reservoir. Embankment dams was thought as a plain- strain problem and was defined only with two-dimensional analytical model. With that assumption, stresses change as linear in the selected rectangular finite element. But, in the linear analysis the stress-strain relationships are constant, on the other hands in the nonlinear dynamic analysis the stress-strain relationships varies according to the strain level for the soil type. Results of linear and nonlinear dynamic analysis were compared. With this work, the differences between linear and nonlinear dynamic analysis were examined for embankment dams. In dynamic analysis, Taft earthquake records which are scaled to 0.1 5g was used as earthquake ground acceleration data, which may be assumed to present a type of earthquake likely to occur in an embankment dam site. This thesis consist of four chapters. In the first chapter, configuration of embankment dams, the previous works, information about shear modulus and damping ratios of clay and sand materials are mentioned. The formulations of solution are also given for linear and nonlinear systems. In the second chapter, two dimensional finite element model of the selected embankment dam is introduced and the carried-out works are mentioned. In the fourth chapter, the conclusions and suggestions drawn from this work are presented.
Benzer Tezler
- Toprak dolgu barajlarda şev stabilitesinin bilgisayar ile analizi
Başlık çevirisi yok
MUSTAFA NALÇACI
Yüksek Lisans
Türkçe
1993
İnşaat MühendisliğiÇukurova Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. M. SALİH KIRKGÖZ
- Dolgu baraj tasarımında Türkiye pratiği
Turkish practice on designing of embankment dam
ABDULLAH KARADAĞ
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
İnşaat MühendisliğiEskişehir Osmangazi Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HASAN TOSUN
- Toprak dolgu barajlarda kayma düzlemlerinin analitik olarak tayini
Matemathical analysis of shear surfaces in the earth filling dams
M.EMİN EMİROĞLU
Yüksek Lisans
Türkçe
1992
İnşaat MühendisliğiFırat Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF.DR. AHMET TUNA
- Geçimli temel üzerindeki toprak dolgu barajların stabilite analizleri
The Stability analysiis of earth filling dams on pervious base
AHMET BAYLAR
Yüksek Lisans
Türkçe
1995
İnşaat MühendisliğiFırat Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF.DR. AHMET TUNA
- Predicting permanent displacement of concrete faced rockfill dams subjected to earthquake loading
Ön yüzü beton kaplı kaya dolgu barajların deprem yükleri altındaki kalıcı deformasyonlarının tahmin edilmesi
SELDA DURMAZ
Yüksek Lisans
İngilizce
2016
Deprem MühendisliğiMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. DENİZ ÜLGEN