Serebral palsili çocuğun bulunduğu hanelerde gıda güvencesi ve ilişkili faktörlerin belirlenmesi
Determination of food security and related factors in households with children with cerebral palsy
  1. Tez No: 968236
  2. Yazar: BEYZA NUR BİLGİLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERKİN ÖZYILMAZ KIRCALİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Serebral Palsi, Gıda Güvencesi, Beslenme Durumu, Cerebral Palsy, Food Security, Nutritional Status
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Amaç: Bu çalışmada, serebral palsili (SP) çocukların besin alımlarının değerlendirilmesi ve çocuğun yaşadığı hanelerde gıda güvencesi ve ilişkili faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Aralık 2024 – Şubat 2025 tarihleri arasında Özel Bağcılar Başak Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezine başvuran 18 yaşından küçük SP'li çocuklar ve ebeveynleriyle yüz yüze anket uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya iletişim engeli bulunmayan, Türkçe okuma yazması bulunan 60 SP tanılı çocuğun ebeveyni dahil edilmiş olup; SP tanısı dışında başka nörolojik tanıya sahip olan çocuklar çalışmaya dahil edilmemiştir. Çalışma kapsamında ebeveynlerin ve SP'li çocukların Sosyodemografik Bilgileri ve SP'li çocuğun Antropometrik Ölçümleri, Besin Tüketim Sıklığı Anketi ve Gıda Güvencesizliği Deneyim Ölçeği uygulanmıştır. Bulgular: SP'li çocukların %61,7'si erkek, %38,3'ü kızdır. SP'li çocuklarda herhangi bir ek hastalığa sahip olanların %89,7'sinin epilepsi tanılı olduğu bildirilmiştir. SP'li çocuklarda beslenme problemi yaşayanların %53,1'inde çiğneme problemi olduğu saptanmıştır. SP'li erkek çocukların yaş ortalaması 10,28±3,74 yaş iken; kız çocukların yaş ortalaması 11,00±3,99 yaştır. SP'li çocukların yaşına göre ağırlık persentil değeri, erkeklerin ortalama 27,76±27,85 persentil iken; kızların yaşına göre ortalama 35,73±29,35 persentildir. SP'li çocukların yaşına göre boy persentil değeri erkeklerin ortalama 17,12±24,83 persentil iken; kızların yaşına göre ortalama boy persentil değeri 12,39±16,49 persentildir. Rasch güvenirlik katsayısı ise 0,62 olarak elde edilmiştir. Rasch modeli sonucunda orta veya şiddetli için eşik değer -0,07 iken şiddetli için 2,72 olarak elde edilmiştir. SP'li çocuğun bulunduğu hanelerin %80'i düşük gıda güvencesizliğine sahipken, %20'sinin orta veya şiddetli gıda güvencesizliğine sahip olduğu tespit edilmiştir. SP'li çocuğu bulunan ebeveynlerin hane kazancı, yaşanılan evin kime ait olduğu ve çocukta ek herhangi bir hastalık varlığı ile gıda güvencesi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmaktadır (p0,05). SP'li erkek çocukların günlük makro ve mikro besin öğesi alımları ile gıda güvencesi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmaktadır (p0,05). Sonuç: SP'li çocukların antropometrik ölçümleri ile gıda güvencesi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmamaktadır. Fakat bazı besinleri tüketim sıklıkları, günlük makro ve mikro besin öğesi alım miktarları ile gıda güvencesi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmaktadır. SP'li çocuğun bulunduğu hanelerde gıda güvencesinin çocuğun besin alımı ve bazı faktörler ile ilişki içerisinde olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to assess the food intake of children with cerebral palsy (CP) and to determine food security and related factors in households where children live. Materials and Methods: This study was conducted between December 2024 and February 2025 with a face-to-face survey of children with CP younger than 18 years of age and their parents who applied to the Private Bağcılar Başak Special Education and Rehabilitation Center. The study included 60 parents of children with CP who had no communication barriers and could read and write in Turkish; children with other neurological diagnoses other than CP were not included in the study. Within the scope of the study, Sociodemographic Information of the parents and children with CP, Anthropometric Measurements of the child with CP, Food Consumption Frequency Questionnaire and Food Insecurity Experience Scale were applied. Results: Among children with CP, 61.7% were boys and 38.3% were girls. It was reported that 89.7% of children with CP with any comorbidity were diagnosed with epilepsy. It was found that 53.1% of children with CP who had feeding problems had chewing problems. The mean age of boys with CP was 10.28±3.74 years, while the mean age of girls was 11.00±3.99 years. The mean weight percentile value of children with CP according to age was 27.76±27.85 percentile for boys and 35.73±29.35 percentile for girls. The mean height-for-age percentile value of children with CP was 17.12±24.83 percentile for boys and 12.39±16.49 percentile for girls. The Rasch reliability coefficient was 0.62. As a result of the Rasch model, the threshold value for moderate or severe was -0.07, while it was 2.72 for severe. While 80% of the households with a child with CP had low food insecurity, 20% had moderate or severe food insecurity. There is a statistically significant relationship between food security and household income of parents with children with CP, who owns the house and the presence of any additional disease in the child (p0.05). There was a statistically significant relationship between daily macro and micronutrient intake and food security in boys with CP (p0.05). Conclusion: There is no statistically significant relationship between food security and anthropometric measurements of children with CP. However, there is a statistically significant relationship between the frequency of consumption of some foods, daily macro and micronutrient intake and food security. It is thought that food security in households with children with CP is related to the child's food intake and some factors.