İnfertilite tedavisinde; amniyon membran, mezenkimal kök hücre ve sertoli hücresinin spermatogenetik maturasyon üzerine katkısı
In infertility treatment; the contribution of the amniotic membrane, mesenchymal stem cell, and sertoli cell to spermatogenetic maturation
  1. Tez No: 968244
  2. Yazar: MERAL TİRYAKİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OYA SENA AYDOS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Üroloji, Medical Biology, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Erkek infertilitesi, MKH, hücresiz AM (deselülerize, dAM), spermatogenetik maturasyon, busulfan, sıçan, azoospemi, skafold, Male infertility, MSC, cell-free AM (decellularized, dAM), spermatogenetic maturation, busulfan, rat, azoospemia, scaffold
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Günümüzde erkek infertilitesi global ölçekte önemli bir sağlık sorunu olarak ön plana çıkmakta olup spermatogenez sürecindeki bozukluklar erkek infertlitesinin büyük bir kısmını oluşturmaktadır Bu çalışmada öncelikle sağlıklı sıçanların testis dokusundan Sertoli hücre, yağ dokusundan ise mezenkimal kök hücrelerin eldesi gerçekleştirildi. Doğal bir membran olan amniyon membran skafold olarak kullanılarak sağlıklı sıçan testis dokusundan elde edilen Sertoli hücreleri ve yağ doku kökenli mezenkimal kök hücreler ile in vitro kültür ortamında germ hücre diferansiyasyonu için indüklendi. Azospermi modeli oluşturulmuş sıçanların testis dokusuna transplante edilerek in vivo ortamda germ hücre diferansiyasyonunun ilerlemesi ve spermatogenez sürecine olan katkısı incelendi. Bu çalışmada sabit bir niş ortamında AM'nın MKH ile birlikte in vitro ve in vivo ortamda spermatogenez sürecine, germ hücre diferansiyasyonuna katkısının araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Wistar Albino erkek sıçanlardan izole edilen Sertoli hücreleri (SH) ve yağ doku kökenli mezenkimal kök hücreler (MKH) ilgili yöntemler kullanılarak deepitelize amniyon membran (dAM) ile birlikte in vitro germ hücre farklılaşması için indüklendi. 21 gün sonra busulfan ile azoospermi oluşturulan sıçanlara transplantasyon yapıldı. 4 ve 8 haftalarda sonlarndırma işlemi yapıldı. gen ekspresyon seviyesi ters transkripsiyon PCR, kantitatif RT-PCR ile tespit edildi. Protein ekspresyon seviyesi ise immünohistokimyasal boyama analizi (İHK) ile tespit edildi. Sonuçlar: İn vitro gen ekpresyonu çalışmasında 3. ve 7 günlerdeki analizde VASA, DAZL, PLZF, STRA8, SYCP3 ve ACR ekpresyonu belirlendi. İn vivo çalışmada da OCT4, VASA, DAZL, PLZF, STRA8, SYCP3, PRM2 ve ACR ekpresyonları değerlendirildi, zamana göre anlamlı farklılıklar bulundu. İHK analizinde OCT4, Vasa, SYCP3 ve ACR belirlenerek istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulundu. Busulfan ile azoospermik hale getirilmiş sıçanlarda, sabit bir niş ortamında, dAM ve MKH'lerin birlikte sinerjik etki meydana getirerek spermatogenez sürecine olan etkisinin, erkek infertilitesinin tedavisine ve bu sürece yönelik hücresel mekanizmaların aydınlatılmasına önemli katkı sağlayacağı kanaatindeyiz. Transplantasyon için gerçekleştirdiğimiz yeni teknik ve daha ileri analizlerle azoospermik bireylerde spermatogenez sürecinin yeniden düzenlenmesinde yeni teröpatik yöntemlerin geliştirilmesi ve anlaşılabilmesi açısından yaygın etkinliğe sahip önemli ön bir çalışma olma özelliğindedir.
Özet (Çeviri)
Male infertility is currently a significant health issue on a global scale, with disorders in the spermatogenesis process accounting for a large proportion of male infertility. In this study, Sertoli cells were obtained from the testicular tissue of healthy rats, and mesenchymal stem cells were obtained from adipose tissue. Using the amniotic membrane as a scaffold, Sertoli cells obtained from healthy rat testicular tissue and adipose tissue-derived mesenchymal stem cells were induced to differentiate into germ cells in vitro. The progression of germ cell differentiation and its contribution to the spermatogenesis process were examined in vivo by transplanting the testicular tissue of rats with an azoospermia model. In this study, the aim was to investigate the contribution of AM, together with MKH, to the spermatogenesis process and germ cell differentiation in vitro and in vivo in a stable niche environment. Method: Sertoli cells (SH) isolated from male Wistar Albino rats and adipose tissue-derived mesenchymal stem cells (MKH) were induced to differentiate into germ cells in vitro using relevant methods in combination with deepithelialized amniotic membrane (dAM). Transplantation was performed on rats rendered azoospermic with busulfan after 21 days. Euthanasia was performed at 4 and 8 weeks. Gene expression levels were determined by reverse transcription PCR and quantitative RT-PCR. Protein expression levels were determined by immunohistochemical staining analysis (IHC). Results: In vitro gene expression analysis on days 3 and 7 revealed expression of Vasa, DAZL, PLZF, STRA8, SYCP3, and ACR. In the in vivo study, OCT4, VASA, DAZL, PLZF, , SYCP3, PRM2, and ACR expression were also evaluated, and significant differences were found over time. In the IHC analysis, OCT4, VASA, SYCP3, and ACR were identified, and statistically significant differences were found. We believe that the synergistic effect of dAM and MKH on the spermatogenesis process in rats rendered azoospermic with busulfan in a stable niche environment will contribute significantly to the treatment of male infertility and to elucidating the cellular mechanisms involved in this process. The new technique we have developed for transplantation and the advanced analyses we have conducted represent an important preliminary study with widespread applicability in terms of developing and understanding new therapeutic methods for the reorganization of the spermatogenesis process in azoospermic individuals.