The structural and functional connectivity in subthreshold depression and the effect of emotion regulation
Eşik altı depresyonda yapısal ve işlevsel bağlantısallık ve duygu düzenlemenin etkisi
- Tez No: 968248
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ANDAÇ HAMAMCI, DR. ZEYNEP FIRAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Psikoloji, Physiology, Psychology
- Anahtar Kelimeler: eşik altı depresyon, duygu düzenleme, bağlantısallık, subthreshold depression, emotion regulation, connectivity
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Hem bireysel hem de toplumsal düzeyde işlevsellikte bozulma ile karakterize olan majör depresif bozukluk (MDB) en sık görülen hastalıklardan biridir. Yüksek prevalansına ve altta yatan nörobiyolojik temeli üzerine yapılan kapsamlı araştırmalara rağmen, hala herhangi bir tedavi modalitesine yanıt vermeyen hastalar mevcuttur. MDB'nin başlangıcında yer alan süreçlere ilişkin anlayışımızı geliştirmek ve daha etkili tedavi stratejileri belirlemek için MDB'nin başlangıcından önceki süreçlere odaklanmak çok önemlidir Eşik altı depresyon (EAD), MDB'ye ilerleme olasılığı daha yüksek olan ancak miktar, süre veya yoğunluk açısından MDB kriterlerini karşılamayan bir dizi depresyon belirtisinden oluşur. Bu çalışmada, negatif duygu uyandırma prosedürü kullanılarak, EAD'li bireyler (Myaş, SS: 27,55 ± 7,69 yıl) ile herhangi bir psikiyatrik veya nörolojik öyküsü olmayan kontrol grubu (Myaş, SS: 27,95 ± 7,52 yıl) karşılaştırılmıştır. DTI ile yapısal bağlantısallık, duygu uyandırma prosedürü öncesi ve sonrası fonksiyonel bağlantısallığı fMRI ile incelenmiştir. Sonuçlar, yapısal bağlantısallıkta ve prefrontal korteks-amigdala ve duygusal düzenleme ağı içindeki bölgelerin fonkiyonel bağlantısallığında gruplar arası fark olmadığını göstermiştir. Bununla birlikte, büyük ölçekli ağlar incelendiğinde, StD'li bireyler varsayılan mod ağının (DMN) bir bölümünde artmış bağlantı ve başka bir bölümünde azalmış bağlantı göstermiştir. Ayrıca, EAD'larde kontrol grubuna kıyasla dikkat çekerlik ağının çeşitli alanlarında bağlantısallıkta azalma saptanmıştır. Çalışmanın sonuçlarına dayanarak, StD'deki değişikliklerin, depresyon önemli bir seviyeye ulaşmadan önce erken bir aşamada çeşitli ağlardaki işlevsel bağlantı değişiklikler ile başlatılabileceği sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
Major depressive disorder (MDD), characterised by impaired functioning at both individual and social levels, is one of the most common disorders. Despite its high prevalence and extensive research into its underlying neurobiological basis, there are still patients who do not respond to any treatment modality. It is crucial to focus on the processes preceding the onset of MDD in order to improve our understanding of the processes involved in the onset of MDD and to identify more effective treatment strategies. Subthreshold depression (StD) consists of a cluster of depression symptoms that are more likely to progress to MDD but do not fulfil criteria for MDD in terms of quantity, duration or intensity. This study used a negative mood induction procedure to compare individuals with StD (M age, SD: 27.55 ± 7.69 years) to a control group (M age, SD: 27.95 ± 7.52 years) without any psychiatric or neurological history. The structural connectivity via DTI and functional connectivity via fMRI before and after mood induction procedure were investigated. The results showed no differences in functional connectivity between groups in the prefrontal cortex- amygdala, and regions within the emotional regulation system. However, when large-scale networks were examined, individuals with StD showed increased connectivity in one part of the default mode network (DMN) and decreased connectivity in another part. In addition, decreased connectivity was found in various areas of the salience network (SN) in StDs compared to controls. Based on the results of the study, it may be concluded that changes in StD may be initiated by functional connectivity changes in various networks at an early stage before depression reaches a major level.