The effects of mytological stories on English reading comprehension
Mitolojik hikâyelerin okuduğunu anlama üzerine etkileri
- Tez No: 968335
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAHİR YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Efsaneler, Mitolojik hikâyeler, Yabancı dil öğretimi, Okuduğunu anlama becerileri, Legends, Mythological stories, Foreign language teaching, Reading comprehension skills
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hakkari Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Kültürlerin temel unsurlarından olan mitler ve mitolojik hikâyelerin dil öğretiminde bir araç olarak kullanılması gerektiği düşüncesine dayanan bu çalışma, mitolojik hikâyelerin İngilizce okuduğunu anlama üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, nitel araştırma yöntemi kullanılarak hazırlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, 2023-2024 akademik yılında Hakkâri ili Yüksekova ilçesi 15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesi“Dil”bölümünde öğrenim gören 11. ve 12. sınıf öğrencilerinden oluşan 28 öğrenci oluşturmaktadır. Öğrencilerin konuya ilişkin görüşleri yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler, içerik analizi yapılarak değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, mitlere dayalı mitolojik hikâyelerin öğrencilerin İngilizce okuduğunu anlama becerilerine olumlu katkı sağladığı, bu etkinin sınıf düzeyi ve İngilizce yeterlilik seviyelerine göre anlamlı bir farklılık göstermediği belirlenmiştir. Ayrıca öğrencilerle yapılan görüşmelerde, öğrencilerin büyük çoğunluğunun mitlere dayalı mitolojik hikâyeleri okumaktan hoşlandığı, bunu okuduğunu anlama açısından daha faydalı bulduğu, dildeki kavramları, kelimeleri ve cümle bağlantılarını daha iyi hatırladığı ve daha ilgi çekici bulduğu tespit edilmiştir. Bu etkinliğin daha da zenginleştirilerek İngilizce öğretim programına entegre edilmesi ve daha geniş çapta uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Based on the idea that myths and Mythological stories, which are fundamental elements of cultures, should be used as a tool in language teaching, this study aims to examine the impacts of Mythological stories on English Reading comprehension. The study was prepared using the qualitative research method. The sample of the study consists of 28 students studying in the 11th and 12th grades of the“Language”department at 15 Temmuz Şehitleri Anatolian High School Yüksekova district of Hakkâri during the 2023-2024 academic year. The students' opinions on the subject were collected through a semi-structured interview form. The data were prepared by conducting content analysis. According to the results obtained, it was determined that Mythological stories based on myths positively contributed to students' English reading comprehension and that this impact did not vary significantly according to grade level and English proficiency levels. Furthermore, in the interviews with the students, it was found that the vast majority of students enjoyed the activity of reading mythological stories based on myths, found it more beneficial for Reading comprehension, remembered concepts, words, and sentence connections in the language better, and found it more engaging. It was suggested that this activity should be further enriched and integrated into the English teaching program for broader application.