Expression of c-ABL tyrosine kinase in meningiomas
Menenjiomlarda c-ABL tirozin kinazinin ekspresyonu
  1. Tez No: 968481
  2. Yazar: AIKATERINI PANTELI
  3. Danışmanlar: Prof. Dr. UĞUR TÜRE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Nöroşirürji, Patoloji, Neurosurgery, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: c-Abl, phospho c-Abl, Menenjiom, Adezyon, Ki67, p53, c-Abl, phospho c-Abl, Meningioma, Adhesion, Ki67, p53
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
c-Abl, hücre göçü, proliferasyonu ve hayatta kalma gibi hücrenin çeşitli hayati fonksiyonlarından sorumlu reseptör olmayan bir tirozin kinazdır. Normal dokularda, hematopoetik kanserlerde ve katı tümörlerde rolü belirlenmiştir. Meningiomlar en sık görülen benign primer beyin tümörleri arasındadır. Doğaları gereği genellikle iyi huylu olsalar bile, kortekse yapışarak, damarları ve sinirleri hapsederek“kötü huylu”bir davranış sergileyebilirler. Bu sorun, cerrahın tümörü radikal bir şekilde çıkarmasını engelleyebilir ve meningiom tipine ve derecesine bağlı olarak muhtemelen nüksetmeye yol açabilir. Bu çalışmada c-Abl ve fosfo c-Abl ekspresyonu ile normal araknoid ve meningiomlar arasındaki korelasyonun araştırılması amaçlanmıştır. 23 meningiom hastasının cinsiyet, yaş, tümör lokalizasyonu, histolojik alt tip, c-Abl ekspresyonu, fosforile c-Abl ekspresyonu, Ki67 indeksi, p53 durumu, intraoperatif adezyon ve diğer ilgili klinik özellikleri içeren klinikopatolojik özelliklerinin ve biyobelirteç profillerinin karşılaştırmalı bir analizini yaptık. Hastaların yaşları 30 ile 72 arasında değişmekte olup, kadın hastalar çoğunluktadır. En sık görülen tümör lokalizasyonları parietal konveksite,klinoidal bölge ve parasagital alanlardı. Histolojik olarak, çoğu tümör grade I (benign) meningiomlar olarak sınıflandırıldı. Çalışmamız, normal araknoid ve durada c-Abl ve fosfo c-Abl ekspresyonunu gösterdi ve küçük örneklem büyüklüğü nedeniyle istatistiksel olarak anlamlı olmasa da, adeziv benign meningiomlarda c-Abl'nin yukarı regüle edildiğini gösterdi. Araştırdığımız faktörlerin geri kalanıyla net bir ilişki gösteremedik. Bu çalışma, c-Abl'nin meningiom patolojisindeki rolü hakkında daha fazla araştırma için bir başlangıç noktası olabilir.
Özet (Çeviri)
C-Abl is a non-receptor tyrosine kinase that plays a crucial role in various cellular functions, including migration, proliferation, and survival. Its involvement has been observed in normal tissues, hematopoietic cancers, and solid tumors. Meningiomas are among the most common benign primary brain tumors, but despite their generally benign nature, they can demonstrate aggressive behaviors by adhering to the cortex and entrapping vessels and nerves. This adhesion can complicate surgical removal of the tumor and may lead to recurrence, depending on the tumor's type and grade. This study aimed to explore the relationship between c-Abl and phosphorylated c-Abl expression in normal arachnoid tissue and meningiomas. We conducted a comparative analysis of the clinicopathological features and biomarker profiles of 23 meningioma patients, considering factors such as sex, age, tumor location, histological subtype, c-Abl expression, phosphorylated c-Abl expression, Ki67 index, p53 status, intraoperative adhesion, and other relevant clinical characteristics. The patients' ages ranged from 30 to 72 years, with a predominance of females. The most common tumor locations were the parietal convexity, clinoidal region, and parasagittal areas. Histologically, most tumors were classified as grade I (benign) meningiomas. Our study demonstrated the presence of c-Abl and phosphorylated c-Abl in normal arachnoid tissue and dura mater. Although the results were not statistically significant due to the small sample size, we observed that c-Abl was upregulated in adhesive benign meningiomas. We could not establish a relationship between c-Abl expression and the other factors we investigated. This study can serve as a foundation for further research into the role of c-Abl in the pathology of meningiomas.