G-7-G/ Ovsynch yöntemiyle ovulasyonları senkronize edilen ineklerde döl verimi
Fertility in cows with ovulation synchronization using the G-7-G/Ovsynch method
  1. Tez No: 968510
  2. Yazar: FİLİZ GÖNÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ONGUN UYSAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: G-7-G protokolü, Ovsynch, gebelik oranı, ovulasyon senkronizasyonu, Simental inek, G-7-G protocol, Ovsynch, pregnancy rate, ovulation synchronization, Simmental cow
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı​
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışma, Ankara ilinde bulunan üç ayrı süt işletmesinde yapıldı. Günlük ortalama süt verimi 25 kg olan, en az bir doğum yapmış ve en az postpartum 55. günde bulunan, herhangi bir reprodüktif problemi olmayan primipar ve multipar 120 adet Simental ırkı inek kullanıldı. Araştırmada kullanılacak inekler, her bir grupta işletmelerden seçilen rastgele 40 baş hayvan olacak şekilde A (G6G/Ovsynch), B (G7G/Ovsynch) ve Kontrol Grup (Ovsynch) olmak üzere üç gruba ayırıldı. Grup A'da yer alan hayvanlara 0 ve 15. günlerde PGF2α 25 mg dozda intramuskuler (IM) enjekte edildi. Aynı hayvanlara 2, 8 ve 17. günlerde GnRH 100 µg dozda IM enjekte edildi Grup B'de yer alan hayvanlara 0 ve 16. günlerde PGF2α 25 mg dozda, IM enjekte edildi. Aynı hayvanlara 2, 9 ve 18. günlerde GnRH 100 µg dozda IM enjekte edildi. Grup Kontrol 'de yer alan hayvanlara 0. ve 9. günlerde GnR 100 µg dozda IM enjekte edildi. Aynı hayvanlara 7. günde PGF2α 25 mg dozda IM enjekte edildi. Çalışmada tüm hayvanlara son GnRH enjeksiyonundan 16-18 saat sonra aynı Simental ırkı boğaya ait dondurulmuş sperma ile suni tohumlama uygulandı. Gebelik muayeneleri rektal ultrasonografi ile tohumlamadan iki ay sonra yapıldı. Gruplar arasında tohumlanan ineklerde tohumlamadan iki ay sonra yapılan ultrasonografik gebelik durumlarının istatistiksel karşılaştırılmasında Pearson Ki- Kare testi kullanıldı. İstatistiksel açıdan anlamlılık düzeyi P=0,05 alındı. İstatistiksel analizler SPSS 30 paket programı ile yapıldı. Tez çalışmasının sonucunda gebelik oranlarının Grup A, Grup B ve Grup Kontrolde sırasıyla % 55, 65 ve 40 olduğu tespit edildi. Yapılan Ki- Kare testi verileri neticesnde istatistiksel açıdan gruplar arasında önemli farkın olmadığı görüldü. Bu çalışma G7G/Ovsynch'in dölverimi üzerindeki başarısı açısından, daha alternatif geliştirilmiş bir protokol olabileceğini otaya kondu.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in three separate dairy farms in Ankara province. 120 primiparous and multiparous Simmental breed cows with an average daily milk yield of 25 kg, having given birth at least once, being at least 55 days postpartum, and having no reproductive problems were used. The cows to be used in the study were divided into three groups as A (G6G/Ovsynch), B (G7G/Ovsynch) and Control Group (Ovsynch), with 40 head of animals randomly selected from the farms in each group. Animals in Group A were injected intramuscularly (IM) with 25 mg of PGF2α on days 0 and 15. The same animals were injected IM with 100 µg of GnRH on days 2, 8 and 17. Animals in Group B were injected IM with 25 mg of PGF2α on days 0 and 16. The same animals were injected IM with 100 µg of GnRH on days 2, 9, and 18. Animals in Group Control were injected IM with 100 µg of GnR on days 0 and 9. The same animals were injected IM with 25 mg of PGF2α on day 7. All animals in the study were artificially inseminated with frozen semen from the same Simmental bull 16-18 hours after the last GnRH injection. Pregnancy examinations were performed two months after insemination using rectal ultrasonography. Pearson Chi-Square test was used for statistical comparison of pregnancy statuses by ultrasonography performed two months after insemination in inseminated cows between groups. Statistical significance level was set at P=0.05. Statistical analyses were performed using the SPSS 30 package program. As a result of the thesis study, pregnancy rates were found to be 55, 65 and 40% in Group A, Group B and Group Control, respectively. As a result of the Chi-Square test data, it was seen that there was no statistically significant difference between the groups. This study revealed that an alternative protocol could be developed in terms of the success of G7G/Ovsynch on fertility.