Sultân Veled'in Rebâbnâme'sinde metaforik dil
Metaphorical language in Sultan Veled's Rebâbnâme
  1. Tez No: 968551
  2. Yazar: AYTEKİN YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖGKE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Sultan Veled, Rebâbnâme, Metafor, Allah, İnsan, Sufism, Sultan Veled, Rebâbnâme, Metaphor, Allah, Human Being
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 593
Özet
İnanan bireyin zâhirînden ziyade mânevî yönünü geliştirmeyi kendine esas kabul eden İslam tasavvuf düşüncesinde ve edebiyatında soyut anlamları açıklamak için ekseriyetle metaforik anlatım tercih edilir. Biz bu çalışmamızda Mevlevîliğin kurucusu sayılan Sultân Veled'in Rebâbnâme adlı eserini metaforik anlatım açısından incelemeye çalıştık ve“müellifimiz sözkonusu eserinde tasavvufî izahatlarını yaparken hangi kelimeleri hangi anlamlarda kullanmıştır?”temel sorusunun cevabını aradık. Sözkonusu araştırma neticesinde bulduğumuz metaforları tahalluk, tahakkuk, seyr u sülûk ve varlık alanlarıyla ilgilerine göre tasnif etmeye gayret gösterdik. Rebâbnâme üzerine yaptığımız bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm Sultân Veled, hayatı, ilmi ve tasavvufî kişiliği ve eserleri ile metaforun niteliği hakkında kısa bir tanıtım mahiyetindedir. İkinci bölümde Rebâbnâme ve üzerine yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildikten sonra eserdeki metaforlar tasavvufî başlıklar altında incelenerek tasnif edilmiştir. Son bölümde ise eserin baştan sona taranmasıyla oluşan kapsamlı bir metafor fihristi yer almaktadır. Bu çalışmamız, Sultân Veled'in Rebâbnâme'sinde kullandığı dilin anlam zenginliğinin gözler önüne serilmesine ve Mevlevî tasavvufun daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
In Islamic mysticism and literature, which considers developing the spiritual side of the believer rather than the outward appearance, mostly metaphorical expression is preferred to explain abstract meanings. In this study, we tried to examine the work of Sultân Veled, who is considered the founder of Mevlevî, called Rebâbnâme, in terms of metaphorical expression and we searched for the answer to the basic question“Which words and meanings did our author use while making mystical explanations in his work?”. As a result of the research in question we tried to classify the metaphors we found according to their relevance to the fields of“Takhalluq”,“Tahaqquq”,“Seyr u sülûk”and“Existence”. This study that we did on Rebâbnâme consists of three parts. The first part is a brief introduction about Sultân Veled, his life, science and mystical personality and works and the nature of metaphor. In the second part, after giving information about the Rebâbnâme and the studies on it, the metaphors in the work were examined and classified under mystical titles. In the last section, there is a comprehensive metaphor index created by scanning the work from beginning to end.