Çiftlerde sosyal medya bağımlılığının depresyon ve ilişki doyumuyla ilişkisi
Relationship of social media addiction with depression and relationship satisfaction in couples
  1. Tez No: 968570
  2. Yazar: SENA BOZKURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE SETENAY İRİS KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Bağımlılığı, Depresyon, İlişki Doyumu, Partner, Bağımlılık, Social Media Addiction, Depression, Relationship Satisfaction, Partner, Addiction
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Araştırmada çiftlerin sosyal medya bağımlılığının depresyon ve ilişki doyumuyla ilişkisi incelendi. Araştırma 2020-2021 öğretim yılı güz döneminde mail üzerinden elektronik ortamda 201 çift tarafından cevaplandı. Araştırmada 'Sosyal Medya Bağımlılığı', 'Beck Depresyon' ve 'İlişki Doyumu' ölçekleri kullanıldı. Değişkenler arasındaki ilişkileri incelemede korelasyon analizi, bağımsız örneklem t testi ve tek yönlü varyans analizi kullanıldı. Araştırma sonuçlarına baktığımızda çiftlerin sosyal medya bağımlılığı ile ilişki doyumu arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. Sosyal medya bağımlılığı puanları yükseldikçe depresyon puanlarının yüksek olduğu ve depresyon puanları düştükçe ilişki doyumu puanlarının yüksek olduğuna yönelik anlamlı bir sonuç bulundu. Cinsiyete göre incelediğimizde çiftlerde sosyal medya bağımlılığı, depresyon ve ilişki doyumu arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Yaşa göre incelediğimizde çiftlerde sosyal medya bağımlılığı ve ilişki doyumu arasında anlamlı bir fark bulunurken depresyon ile anlamlı bir fark bulunmadı. Çiftlerde sosyal medya bağımlılığına göre çocuk sahibi olma, sosyal medya kullanımı, sosyal medyada geçirilen süre, partneriyle birlikte yaptıkları aktiviteleri sosyal medyada paylaşım yapma ve partneriyle birlikteyken sosyal medyada zaman geçirme arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Depresyona göre çiftlerin yaşanan sıkıntılı dönemlerden kaçınmak için sosyal medyaya ne sıklıkla başvurduğuna ilişkin anlamlı bir fark bulunmadı. İlişki doyumuna göre çiftlerin ilişkide yaşanan sıkıntılı dönemlerden kaçınmak için sosyal medyaya ne sıklıkla başvurduğuna ilişkin anlamlı bir fark bulundu ve partneriyle birlikteyken sosyal medyada zaman geçirmesine ilişkin anlamlı bir fark bulunmadı.
Özet (Çeviri)
EXAMINING THE RELATIONSHIP OF COUPLES SOCIAL MEDIA ADDICTION TO DEPRESSION AND RELATIONSHIP SATISFACTION The study examined the relationship of couples social media addiction to depression and relationship satisfaction. The research was answered electronically by 201 couples via mail in the fall semester of the 2020-2021 academic year. The study used 'social media addiction', Beck Depression Inventory and 'relationship satisfaction' scales. Correlation analysis, independent sample t test and one-way variance analysis were used to examine the relationships between variables. Looking at the results of the study, there was no significant relationship between couples ' social media addiction and relationship satisfaction. A significant result was found that depression scores were high as social media addiction scores rose and relati-onship satisfaction scores were high as depression scores fell. When we examined it by gender, there was no significant difference between social media addiction, depression and relationship satisfaction in couples. When we examined it by age, there was a significant difference between social media addiction and relationship satisfaction in couples, while there was no significant difference between depression. According to the social media addiction scale, there was no significant difference between having children, using social media, spending time on social media, sharing their activities with their partner on social media, spending time on social media while the partner was together. According to depression, there was no significant difference in how often couples resort to social media to avoid periods of distress. With respect to relationship satisfaction, there was a significant difference in how often couples used social media to avoid relationship difficulties, and there was no significant difference between spending time on social media while they were with their partners.