Halkla ilişkiler sektörü çalışanlarının nöropazarlama alanındaki farkındalıklarının araştırılması
Public relations sector employees investigation of their awareness in the field of neuropazar
- Tez No: 968572
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN CANAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler Sektörü, Nöropazarlama, Marka, Kişilik, Bireysel Yenililçilik Ölçeği, Public Relations Sector, Neuromarketing, Brand, Personality, Individual Innovativeness Scale
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nöropazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada halkla ilişkiler sektöründe marka yönetmeni, marka direktörü, medya ilişkileri yönetmeni, medya direktörü çalışanlarının nöropazarlama alanındaki farkındalıkları araştırılmıştır. Araştırmaya dahil edilecek kişiler; hazırlanacak farkındalık anketi ve Türkiye Ölçme Araçları Dizini'nden (TOAD) erişilecek, Türk toplumuna uygunluğu ve geçerlilik-güvenilirliği yapılmış olan envanter uygulanmıştır. Tezin birinci bölümünde halkla ilişkiler alanının gelişimi anlatılmıştır. İkinci bölümde ise nöropazarlama alanı ve çalışma yöntemleri aktarılmıştır. Üçüncü bölümde de halkla ilişkiler sektörünün en önemli araştırma alanı olan marka kavramı incelenirken, dördüncü bölümde kişilik kuramı ve Big Five (büyük beşli) ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the neuromarketing awareness of brand director, media relations director, media director employees in the public relations sector was investigated. People who are included to the research were applied to the awareness survey and inventory to be accessed from Turkey Measurement Tools Directory, which is suitable for Turkish society and whose validity-reliability has been made. In the first part of the thesis the importance of the public relations was described. In the second part, the neuromarketing field and working methods were described. In the third part, the most important research area of the public relations sector, the brand concept was investigated. In the forth part, the personality theory and Big Five were under debate.