Halk elinde yetiştirilen Akkaraman ırkı koyunların bazı dölverimi özelliklerinin belirlenmesi
Determination of some fertility traits of Akkaraman sheep reared under local breeder conditions
- Tez No: 968589
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ABAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akkaraman, Döl verimi, Koyun, Sivas, Akkaraman, Sheep, Sivas, Reproductive performance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veteriner Doğum ve Jinekoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Veterinerlik Doğum ve Jinekolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
HALK ELİNDE YETİŞTİRİLEN AKKARAMAN IRKI KOYUNLARIN BAZI DÖLVERİMİ ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Özer SEVEN Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Veterinerlik Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ağustos 2025 Danışman: Doç. Dr. Murat ABAY ÖZET Bu tez çalışması, Sivas ili Akıncılar ilçesinde halk elinde yetiştirilen Akkaraman koyunlarında döl verimi özelliklerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada Akkaraman koyunu yetiştirilen 15 hayvancılık işletmesi ve işletme sahiplerinden alınan veriler materyal olarak kullanılmıştır. Çalışma kapsamında koyunların doğum oranı, gebelik oranı, kısırlık oranı, kuzulama oranı, abort oranı, bir doğuma düşen kuzu oranı gibi döl verimi özellikleri incelenmiş ve verim özelliklerine göre değerlendirilmiştir. İşletmeleri gruplamak için yamaç grafiği gerçekleştirilmiştir ve bu doğrultuda işletmeler küçük ve orta ölçekli olmak üzere 2 grupta incelenmiştir. Döl verimi sonuçları değerlendirildiğinde: küçük ve orta ölçekli işletmelerde sırasıyla gebelik oranı %87,67 ve %87,66; kısırlık oranı %12,33 ve %12,34 olarak hesaplanmıştır. Kuzulama oranı küçük işletmelerde 1,03, orta işletmelerde ise 0,97 bulunmuştur. Abort oranı küçük işletmelerde %5,86, orta işletmelerde %3,37 olarak belirlenmiştir. Küçük ve orta ölçekli işletmelerde sırasıyla bir doğuma düşen kuzu sayısı 1,18 ve 1,11; tek doğum oranı %89,63 ve %91,76; çoklu doğum oranı ise %10,38 ve %8,24 olarak saptanmıştır. Kuzu yaşama gücü oranı küçük işletmelerde %88,39, orta işletmelerde %89.08 olarak belirlenmiştir. Damızlık dişi kuzu oranı küçük işletmelerde %47,14, orta işletmelerde %47,00; damızlık erkek kuzu oranı ise sırasıyla %3,73 ve %5,80 olarak hesaplanmıştır. Döl verimi parametreleri bakımından küçük ve orta ölçekli işletmeler arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmamıştır (p>0.05). Bu çalışma kapsamında, yerli koyun ırklarımızdan ve Türkiye'deki koyun popülasyonunun büyük bir çoğunluğunu teşkil eden Akkaraman ırkı koyunların döl verimi özellikleri araştırılmıştır. Bu bağlamda, bu tez çalışmasının, Sivas bölgesinde yetiştirilen Akkaraman koyunları üzerine yapılacak olan çalışmalara yön vereceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF SOME REPRODUCTIVE TRAITS OF AKKARAMAN SHEEP RAISED IN COMMUNITY-BASED BREEDING SYSTEMS Özer SEVEN Erciyes University, Graduate School of Health Sciences Department of Veterinary Obstetrics and Gynecology Master's Thesis, August 2025 Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Murat ABAY ABSTRACT This thesis was conducted to determine the reproductive performance traits of Akkaraman sheep raised by local farmers in Akıncılar district of Sivas province. Data obtained from 15 livestock farms raising Akkaraman sheep and their owners were used as research material. Within the scope of the study, reproductive traits such as birth rate, pregnancy rate, infertility rate, lambing rate, abortion rate, and number of lambs per birth were examined and evaluated according to productivity characteristics. To classify the farms, a slope graph was employed, and accordingly, the farms were divided into two groups: small-scale and medium-scale enterprises. When reproductive performance results were evaluated, the pregnancy rate was calculated as 87.67% and 87.66% in small- and medium-scale enterprises, respectively; infertility rate as 12.33% and 12.34%. The lambing rate was found to be 1.03 in small-scale and 0.97 in medium-scale enterprises. Abortion rate was determined as 5.86% in small-scale and 3.37% in medium-scale enterprises. The number of lambs per birth was 1.18 and 1.11; single birth rate 89.63% and 91.76%; multiple birth rate 10.38% and 8.24% in small- and medium-scale enterprises, respectively. The lamb survival rate was found to be 88.39% in small-scale and 89.08% in medium-scale enterprises. The breeding female lamb rate was calculated as 47.14% and 47.00%, and the breeding male lamb rate as 3.73% and 5.80% in small- and medium-scale enterprises, respectively. No statistically significant differences were observed between small- and medium-scale enterprises in terms of reproductive performance parameters (p>0.05). In this study, the reproductive traits of the Akkaraman sheep breed, which constitutes the majority of Turkey's sheep population and represents one of the indigenous sheep breeds, were investigated. In this context, it is considered that this thesis will contribute to and guide further studies on Akkaraman sheep raised in the Sivas region.