Eskrim sporcularında denetim odağı, duygusal zekâ ve spora katılım güdüleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between locus of control, emotional intelligence and sport participation motivation among fencing athletes
- Tez No: 968674
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR SUCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka, Eskrim, İç-Dış Kontrol Odağı, Spora Katılım Güdüsü, Emotional Intelligence, Fencing, Internal-External Locus of Control, Sports Participation Motivation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
ESKRİM SPORCULARINDA DENETİM ODAĞI, DUYGUSAL ZEKÂ VE SPORA KATILIM GÜDÜLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ Cihat AKTAŞ Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ağustos 2025 Danışman: Doç. Dr. Serdar SUCAN ÖZET Bu araştırmanın amacı; Eskrim sporcularında denetim odağı, duygusal zeka ve spora katılım güdüleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışma İç Anadolu bölgesindeki Gençlik Spor İl Müdürlükleri ve spor kulüplerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma çalışma grubu üzerinden yürütülmüştür. Çalışma grubu İç Anadolu bölgesindeki Gençlik Spor İl Müdürlükleri ve spor kulüplerinde aktif faaliyet gösteren 600 eskrim sporcusundan 379'u tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilerek oluşturulmuştur. Çalışma kapsamında eskrim sporcuları hakkında demografik bilgi toplama amacı ile kişisel bilgi formu, Rotter (1954) 'Rotter'in İç-Dış Kontrol Odağı Ölçeği', Lee ve Kwak (2011) 'Duygusal Zeka Ölçeği' ve 'Spora Katılım Güdüsü Ölçeği' veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Verilerin analizinde IBM SPSS 28 istatistik paket programı kullanılmıştır. Araştırmada verilerin çözümlenmesinde betimleyici istatistik yöntemleri (yüzde, frekans, ortalama, standart sapma) kullanılmıştır. Verilerin parametrik testlerin ön şartlarını sağlayıp sağlamadığını anlaşılması için basıklık ve çarpıklık değerleri, T testi, tek yön varyans analizi (ANOVA) ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre; Rotter'in İç-Dış Kontrol Odağı Ölçeğinde cinsiyet değişkeninde anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Yaş, spor deneyimi, branş değişkeni, baba eğitim düzeyi, anne eğitim düzeyi, gelir düzeyi değişkenlerinde anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Duygusal Zeka Ölçeğinde yaş, spor deneyimi, branş, baba eğitim düzeyi ve gelir düzeyi değişkenlerinde anlamlı farklılık tespit edilirken, cinsiyet, anne eğitim düzeyi, değişkenlerinde anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Spora Katılım Güdüsü Ölçeğinde cinsiyet, yaş, spor deneyimi, branş, baba eğitim düzeyi, anne eğitim düzeyi ve gelir düzeyi değişkenlerinde anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Yapılan korelasyon analizinde araştırmada kullanılan Rotter'in İç-Dış Kontrol Odağı Ölçeği, Duygusal Zeka Ölçeği ve Spora Katılım Güdüsü Ölçeği arasında orta ve yüksek düzeyde pozitif yönlü ilişkiler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
EXAMINING THE RELATIONSHIP BETWEEN LOCUS OF CONTROL, EMOTIONAL INTELLIGENCE AND SPORT PARTICIPATION MOTIVATION AMONG FENCING ATHLETES Cihat AKTAŞ Erciyes Universty, Institute of Health Sciences Department of Physical Education and Sports Master's Thesis, August 2025 Supervisor: Doç. Dr. Serdar SUCAN ABSTRACT The purpose of this research is to examine the relationship between locus of control, emotional intelligence, and sports participation motivation among fencing athletes. The study was conducted in Youth and Sports Provincial Directorates and sports clubs in the Central Anatolia region. The research was carried out using a study group approach. The study group was formed by selecting 379 out of 600 fencing athletes actively participating in Youth and Sports Provincial Directorates and sports clubs in the Central Anatolia region using random sampling method. Within the scope of the study, a personal information form for collecting demographic information about fencing athletes, Rotter's (1954)“Internal-External Locus of Control Scale,”Lee and Kwak's (2011)“Emotional Intelligence Scale,”and“Sports Participation Motivation Scale”were used as data collection instruments. IBM SPSS 28 statistical package program was used for data analysis. Descriptive statistical methods (percentage, frequency, mean, standard deviation) were used in the analysis of the research data. Kurtosis and skewness values, t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), and correlation analysis were used to determine whether the data met the prerequisites of parametric tests. According to the findings obtained, a significant difference was detected in the gender variable on Rotter's Internal-External Locus of Control Scale. No significant differences were found in the variables of age, sports experience, branch, father's education level, mother's education level, and income level. In the Emotional Intelligence Scale, significant differences were detected in the variables of age, sports experience, branch, father's education level, and income level, while no significant differences were found in the variables of gender and mother's education level. In the Sports Participation Motivation Scale, significant differences were detected in all variables: gender, age, sports experience, branch, father's education level, mother's education level, and income level. In the correlation analysis conducted, moderate to high positive correlations were detected between Rotter's Internal-External Locus of Control Scale, Emotional Intelligence Scale, and Sports Participation Motivation Scale used in the research.