Dumanlanmış midye (Mytillus galloprovincialis Lam.1819) marinatlarında kalite değişimleri
The Quality changes in the smoked mussel (Mytillus galloprovincialis Lam. 1819) marinades
  1. Tez No: 96875
  2. Yazar: GÖKTUĞ DALGIÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM ERKOYUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Mytillus galloprovincialis, Dumanlama, Marinat
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Araştırmanın amacı, Türkiye'de çoğunlukla sahil bölgelerinde, taze olarak, tüketilen Akdeniz Midyesi (Mytillus galloprovincialis Lam. 1819)'ni dumanlayıp marine ettikten sonra kimyasal ve duyusal kalitesini araştırmak ve ürünün raf ömrünü tespit etmektir. Bu amaçla çalışmamızda midyelerin bir kısmı dumanlanıp marine edilmiş ve bu gruba DMM, dumanlanmadan marine edilmiş gruba ise MM ismi konulmuştur. Her ay periyodik olarak yapılan duyusal ve kimyasal analizler sonucunda, DMM grubu marinatlar 3 ay, MM grubu marinatlar ise 2 ay iyi kalitesini korumuştur. Yapılan deneme sonucunda dumanlanmış midye marinatının yeni bir ürün olarak piyasaya sunulabileceği ve +5 °C'de 3 ay süresince iyi kalitede saklanabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the research was to determine the chemical and sensory quality and the shelf life of smoked and marinated mussels that has been mostly consumed as a non-cured product in the coastal area of Turkey. For this purpose, some of the mussels were smoked then marinated and this group was called DMM, while the other group that was only marinated called MM. According to the sensory and chemical analysis, that were carried out montly, the quality of the mussel marinades were stable for 3 and 2 months in the DMM and MM groups, respectively. The research showed that the smoked mussel marinades might be offered to market as a new product and could be stored at +5 °C for 3 months in a good quality. Key Words : Mytillus galloprovincialis, smoking, marinade.