17. yy. Uşak halılarının tasarım özellikleri ve el halısı koleksiyon önerisi
17th century design features of Uşak carpets and handmade carpet collection recommendation
  1. Tez No: 968753
  2. Yazar: ASLI ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. ESRA KAVCI
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: Uşak Halısı, 17. Yüzyıl, Halı Tasarımı, Geleneksel Motifler, El Dokuma Halı, Uşak Carpet, 17th Century, Carpet Design, Traditional Motifs, Hand-Woven Carpet
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 265
Özet
ÖZET Bu çalışmasının amacı 17. yüzyıl Uşak halılarından günümüze ulaşabilen örneklerinin kataloglanması, ayrıca Madalyonlu ve Yıldızlı Uşak halılarının tasarım özelliklerinden yola çıkarak özgün bir el halısı koleksiyonu önerisi sunmaktır. Araştırma kapsamında, dönemin Uşak halılarının teknik, motif, renk özellikleri ve kompozisyon şemaları detaylı olarak ele alınmıştır. Ayrıca dünya müzelerinde ve özel koleksiyonlarda bulunan 17. yüzyıl Uşak halı örnekleri incelenmiş, bunlar içerisinde farklı kompozisyon şeması, motif ve renk düzenlemesi olan 90 adet örnek bir araya getirilmiştir. Bu çalışma ile değerli kültürel mirasın belgelenmesine katkı sağlandığı düşünülmektedir. Yapılan ön araştırma ve incelemeler sonucunda tez çalışmasının ilk bölümünde, 17. yüzyıl Uşak halılarının tarihçesi ele alınmış, teknik ve tasarım özellikleri başlığı altında halıların hammadde, tezgâh, renk ve motif özelliklerine yer verilmiştir. Halılar; Madalyonlu Uşak halıları, Yıldızlı Uşak halıları, Beyaz Zeminli Uşak Halıları ve Seccade Tipi Halılar olmak üzere dört ana grupta sınıflandırılmıştır. Her grubun karakteristik özellikleri, motif yapıları ve kompozisyon düzenleri detaylı olarak analiz edilmiştir. Tezin ikinci bölümde, araştırma bulgularından yola çıkılarak günümüz beğenisine uygun özgün bir el halısı koleksiyonu oluşturulmuştur. Koleksiyon, 17. yüzyıl Uşak halılarının karakteristik özelliklerini ele alan 16 özgün tasarım ve bunların farklı renk varyasyonlarından oluşmaktadır. Tasarımlar, geleneksel motif ve kompozisyon özelliklerini korurken, günümüz iç mekân kullanımına uygun bir yaklaşımla geliştirilmiştir. Sonuç olarak bu tez çalışması, 17. yüzyıl Uşak halılarını belgelemekte ve bu mirası özgün tasarım anlayışıyla yeniden üretime uygun, kullanıma yönelik tasarımlar sunmaktadır. Önerilen koleksiyon, geleneksel halı sanatımızın devamlılığına katkı sağlarken, aynı zamanda da günümüz yaşam alanlarında alternatif halı tasarımlarından oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study aims to create a comprehensive catalog of surviving examples of 17th-century Uşak carpets and to present a contemporary hand-woven carpet collection proposal based on the design characteristics of Medallion and Star Uşak carpets. Within the scope of the research, the technical features, motif structures, compositional arrangements, and color characteristics of the period's Uşak carpets have been analyzed in detail. The research contributes to the documentation of this valuable cultural heritage by bringing together 17th-century Uşak carpets found in world museums and private collections. In the first section of the study, the history of 17th-century Uşak carpets is discussed, and their technical and design characteristics are examined. The carpets are classified into three main groups: Medallion Uşak carpets, Star Uşak carpets, and other carpets associated with Uşak (White-ground and Prayer rug types). The characteristic features, motif structures, and compositional arrangements of each group are analyzed in detail. In the second section, an original hand-woven carpet collection is designed based on the research findings. The collection consists of 16 original designs and their color variations, interpreting the characteristic features of 17th-century Uşak carpets with a contemporary approach. While preserving traditional motifs and compositional features, the designs have been developed with an approach suitable for contemporary interior spaces. In conclusion, this study documents the rich design heritage of 17th-century Uşak carpets and reinterprets this heritage with a contemporary design understanding. The proposed collection contributes to the continuity of our traditional carpet art while offering original designs that can adapt to modern living spaces.