2019 Türkçe Dersi Öğretim Programında yer alan temalar bağlamında Sait Faik Abasıyanık'ın hikâyeleri
The stories of Sait Faik Abasıyanık in the context of the themes included in the 2019 Turkish course curriculum
  1. Tez No: 968807
  2. Yazar: BÜŞRA ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİH ZEKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: hikâye, Sait Faik Abasıyanık, tema, Türkçe dersi öğretim programı, story, Sait Faik Abasıyanık, theme, Turkish course curriculum
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Türk edebiyatı ürünleri tema ve konu açısından çeşitlilik göstermekte ve temaların işlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Temaların işlenmesinde edebî ve estetik değer taşıyan metinlerden yararlanılmaktadır. Bu noktada da nitelikli, çocuğun gelişim seviyesine uygun, ana dilin inceliklerini ve güzelliklerini yansıtabilecek ve Türkçe Dersi Öğretim Programında (2019) var olan temalara uygun olabilecek metinlerin seçimi konusunu ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmada Sait Faik Abasıyanık'ın hikâye kitaplarında Türkçe Dersi Öğretim Programında yer alan temalara ait unsurların tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışma modern hikâyeciliğin öncülerinden olan Sait Faik Abasıyanık'ın hikâye kitaplarında TDÖP'te bulunan temalara yönelik özelliklerin incelenmesi bakımından önem arz eder. Çalışmada nitel araştırma yöntemi tercih edilmiştir. Çalışmada verilerin elde edilmesinde doküman incelemesinden faydalanılmıştır. Verilere Sait Faik Abasıyanık'ın hikâye kitaplarından ulaşılmıştır. Hikâye kitaplarından elde edilen verilerin analizi, tümdengelimli içerik analiziyle gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında TDÖP'te yer alan erdemler, duygular, doğa ve evren temaları ele alınmıştır. İncelenen hikâye kitaplarında en çok duygular temasına, en az erdemler temasına ait örnekler tespit edilmiştir. İncelenen kitaplarda bir hikâye kitabı haricinde en az erdemler temasına ait örneklerin bulunduğu tespit edilmiştir. İncelenen hikâye kitaplarının tamamında erdemler temasında dostluk kodu ön plana çıkmaktadır. Çalışma sonucunda Sait Faik Abasıyanık'ın hikâye kitaplarının TDÖP'teki erdemler, duygular, doğa ve evren temalarına bu temaların alt başlığında yer alan kodlara uygun örnekler barındırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Turkish literature products vary in terms of themes and subject matter, playing a significant role in the elaboration of themes. Texts with literary and aesthetic value are utilized in elaborating themes. At this point, the selection of texts that are high-quality, appropriate to the child's developmental level, reflect the subtleties and beauties of the native language, and align with the themes in the Turkish Language Curriculum (2019) comes to the fore. This study aims to identify elements related to the themes included in the Turkish Language Curriculum in Sait Faik Abasıyanık's storybooks. This study is important for examining the characteristics of the themes found in the TDÖP in the storybooks of Sait Faik Abasıyanık, a pioneer of modern storytelling. A qualitative research method was employed in this study. Document analysis was utilized to obtain the data. Data were obtained from Sait Faik Abasıyanık's storybooks. The analysis of the data obtained from the storybooks was conducted using deductive content analysis. The study addressed the themes of virtues, emotions, nature, and the universe included in the TDÖP. In the storybooks examined, the most examples were found related to the theme of emotions and the least to the theme of virtues. With the exception of one storybook, the least examples were found related to the theme of virtues. In all of the storybooks examined, the code of friendship is prominent within the theme of virtues. The study found that Sait Faik Abasıyanık's storybooks contain examples consistent with the codes included in the subheadings of the themes of virtues, emotions, nature, and the universe in the TDÖP.